Google Tag Manager: 6 redenen voor overstap naar Universal Analytics

Google Analytics Universal AnalyticsUniversal Analytics, de nieuwe meetmethode van Google Analytics, is al enige maanden uit de bètafase. Dat betekent dat elke site met Google Analytics naar Universal Analytics kan migreren. Tot voor kort was dit nog niet mogelijk als je gebruik maakte van de doubleclick.js voor bijvoorbeeld remarketing doeleinden. Dit heeft Google inmiddels echter opgelost. Als je je Google Analytics-code moet omzetten naar Universal Analytics, is dit hét moment om ook over te stappen naar Google Tag Manager. Dit maakt het beheer van Google Analytics op je website een stuk eenvoudiger en efficiënter. In dit artikel leg ik uit waarom dit zo is en vertel ik in grote lijnen hoe Google Tag Manager (GTM) werkt, zodat je hier mee kunt beginnen.

Waarom nu Google Tag Manager gebruiken?

1.    Klaar voor de toekomst

Het aanpassen van de klassieke Google Analytics-code naar de Universal Analytics-code is net zoveel werk als het implementeren van de Google Tag Manager. In beide gevallen moet je de huidige code aanpassen of verwijderen en ook alle extra codes voor bijvoorbeeld Event Tracking, Virtual Pageviews en aangepaste variabelen moeten aangepast of – in het geval van GTM – verwijderd worden. Door de instellingen nu via GTM door te voeren, ben je direct klaar voor eventuele toekomstige aanpassingen. Hier heb je dan geen webbouwer meer voor nodig.

2.    Snelheid

Het aanpassen van de code en tags gaat een stuk sneller. Je bent voor het live gaan van de code niet meer afhankelijk van je webbouwer en eventuele releases van de websites. Met Google Tag Manager pas je het zelf aan en zet je het direct live. Dit maakt je dus een stuk flexibeler.

3.    Minder ICT-kostenGoogle-Tag-Manager-logo

Een direct gevolg van het eerste punt is ook dat ICT minder belast wordt, waardoor de kosten verlaagd worden. Vaak zie je hier al een kostenverlaging van 60-80% in vergelijking met handmatige tagging van de implementatie van Analytics. Het aanpassen en toevoegen van tags, testen en live zetten kun je immers allemaal zelf doen via GTM. ICT heeft hierdoor meer tijd over voor andere projecten. Bijkomend voordeel: Google Tag Manager is gratis!

4.    Debug-opties

Met Google Tag Manager heb je de mogelijkheid om aanpassingen op tags eerst te testen voordat je ze live zet. Dit is een groot voordeel van de tool. Zonder GTM moet je over en weer communiceren met de webbouwer als iets niet goed staat, wat veel tijd en geld kost en frustratie kan opleveren.

5.    Webpagina’s laden sneller

Het gebruik van maar één containertag in de code van de webpagina, in plaats van allerlei scripts, zorgt ervoor dat de pagina’s sneller laden. Een snelle laadtijd helpt mee in het resultaat in de zoekmachines en verbetert het gebruiksgemak en daarmee de uiteindelijke conversie.

6.    Standaard ingebouwde tags

Door de standaard ingebouwde tags in GTM is het eenvoudig om bijvoorbeeld onclick events te taggen. Ook scripts als de AdWords-conversiecode, remarketingcodes etc. zijn standaard ingebouwd, zodat je alleen het specifieke ID hoeft toe te voegen om het script te plaatsen.

Migreren naar Universal Analytics met Google Tag Manager

Om te migreren naar Universal Analytics met Google Tag Manager, moet je in de beheeromgeving van Google Analytics de migratie naar Universal Analytics starten. In sommige gevallen is dit automatisch al gedaan, in de meeste gevallen moet je dit handmatig in gang zetten.

Starten met Google Tag Manager

Om te beginnen met Google Tag Manager, volg je onderstaande stappen:
1.    Ga naar www.google.com/tagmanager en meld je aan met je Google-account.
2.    Maak een account aan. Onder één account kun je meerdere GTM-containertags voor diverse websites aanmaken.

GTM-containertags
3.    Maak een containertag aan. Dit is het script wat je op je website plaatst in plaats van het Google Analytics Tracking Script. Zorg ervoor dat de instellingen van de containertag voor Nederland staan ingesteld.

GTM-tijdzone instellen

4.    Maak eerst de Google Analytics-tag voor Universal Analytics aan. Bij overzicht kies je ‘Nieuw’ en maak je de keuze voor ‘Tag’.

GTM-nieuwe tag aanmaken
5.    Elke tag werkt pas als deze aan bepaalde voorwaarden/regels voldoet. In het geval van de Universal Analytics-tag moet deze de regel alle pagina’s hebben. Hierdoor wordt de tag – en dus de Analytics-trackingcode – op alle pagina’s geplaatst en worden alle pagina’s gemeten.

GTM-regel bij tag

GTM-regel alle paginas

 

 

 

 

 

 

 

6.    Vervolgens klik je op ‘Maak versie’. Hiermee wordt er een versie gemaakt waarin alle wijzigingen die je hebt doorgevoerd zijn opgeslagen.  Voordat je het gaat publiceren, kun je de versie met jouw wijzigingen testen.

GTM-klikopvoorbeeld

7.    Als de wijzigingen goed zijn, dan klik je op ‘Versie maken’ en vervolgens ‘Publiceren’. Pas nadat dit is gedaan, werken de tags op je website.

Wanneer de GTM-code geplaatst wordt, moet je er voor zorgen dat de Google Analytics-trackingcode verwijderd is. De meting gaat nu immers via de GTM-code lopen, dus de huidige code dient aangepast te worden. Verder dien je alle aanpassingen in links in de vorm van Track Events, Virtual Pageviews en custom variables ook te verwijderen. Deze ga je namelijk via de Google Tag Manager activeren.

Als je specifieke aanpassingen hebt doorgevoerd in de code, bijvoorbeeld het toevoegen van specifieke zoekmachines of een aangepaste cookie time-out, dan dien je dit nu in de beheeromgeving eenmalig aan te passen. Zo worden Zoeken.nl en Vinden.nl niet automatisch door Google aangemerkt als zoekmachines, terwijl deze sites dat wel zijn. Als je dit niet aangeeft, worden bezoeken van deze sites onder ‘Verwijzingen’ gezet en niet onder ‘Organic’. Om te zorgen dat ze onder ‘Organic’ vallen, dien je in de beheeromgeving de volgende aanpassingen door te voeren onder ‘Property’:

UA-zoekmachine vinden toevoegen

 

Events en andere aanpassingen in Google Tag Manager instellen

Met bovenstaande instelling in GTM heb je alleen de Google Analytics-trackingcode van Universal Analytics ingesteld. Waarschijnlijk zijn er nog diverse andere instellingen die je wilt doormeten. Denk bijvoorbeeld aan het meten van klikken op links naar een andere website of op PDF-downloads. In een andere blogpost kom ik terug op het instellen van dergelijke events en Virtual Pageviews in Google Tag Manager.  Ook het meten van E-commercetransacties vergt een extra aanpassing. Ook hier kom ik binnenkort in een andere blogpost op terug.

Controleren implementatie Google Tag Manager

Met de gratis Chrome-plug-in Google Tag Assistant kun je direct zien of je Google Tag Manager goed hebt geïmplementeerd. Nadat je deze plug-in hebt geïnstalleerd, zie je rechts bovenin het icoontje staan. Als je op je website bent en dit icoontje aanklikt, zie je of de GTM goed werkt en of er nog fouten zijn. Als dit laatste het geval is, worden suggesties gegeven hoe dit op te lossen. Erg handig!

Google tag assistant

Heb je vragen over de implementatie en het werken met Google Tag Manager, dan horen we die graag. Zie je het zelf implementeren en inrichten van Google Tag Manager niet zitten? Dan nemen we je dat graag uit handen. Neem hiervoor contact met ons op!