Google Analytics: geen zoektermen uit organic van ingelogde gebruikers

Vandaag opmerkelijk nieuws van Google! Gebruikte zoektermen voor organische zoekresultaten van google.com worden niet meer doorgegeven van gebruikers die zijn ingelogd in hun Google-account. Dit betekent dat je deze zoektermen niet meer zult terugzien in de rapportages van bijv. Google Analytics. Wat is hiervan de reden en welke gevolgen heeft dit besluit?

Nieuwe privacymaatregel Google

Google zegt dat ze privacy hoog in het vaandel hebben en dat ze het beschermen van de personalized search erg belangrijk vinden. Vandaar dat ze met een nieuwe privacymaatregel zijn gekomen. Bij gebruikers die zijn ingelogd en op google.com zoeken zal de verbinding tussen browser en server automatisch worden versleuteld met SSL (Secure Sockets Layer).

Dit betekent dat zoektermen en zoekresultaten worden weergegeven op een beveiligde verbinding, waardoor deze zoektermen niet worden doorgegeven.

Tegenstrijdig: zoektermen uit Adwords wel!

Hier wordt overigens niet één lijn in getrokken door Google: zoektermen binnen de Adwords-campagnes worden namelijk wel gewoon doorgegeven, ook al ben je ingelogd. Dit is tegenstrijdig in het verhaal dat de zoekreus privacy belangrijk vindt, want ze pakken nu maar een deel van de zoekresultaten.

Wat zijn de gevolgen?

Binnen Google Analytics zie je nog wel dat er bezoek is geweest vanuit organic, maar niet welke zoektermen zijn gebruikt. Ben je niet ingelogd in je Google-account, dan worden je zoektermen wel goed doorgegeven. Dit maakt het optimaliseren van je site op basis van gebruikte zoektermen uit organische zoekresultaten een stuk lastiger en minder betrouwbaar, aangezien je een (grote?) groep gebruikers mist.

Impact in Nederland

Zolang dit alleen geldt voor het zoeken op google.com, zal de impact in Nederland relatief klein zijn. Door de groei van het sociale netwerk Google Plus en het groot aantal gebruikers van Gmail en andere Google-producten zijn er wel veel mensen die als ingelogde gebruiker de zoekmachine gebruiken. Het is dan ook te hopen dat dit niet op google.nl zal worden toegepast.

Lees de originele blogpost op het Google blog.