Google Shopping: de impact op zoekresultaten en CTR

Google heeft gisteren ook in Nederland Google Shopping gelanceerd: een zoekmachinefunctie specifiek voor producten waarmee gebruikers snel productinformatie kunnen vinden, prijzen kunnen vergelijken en webwinkels kunnen vinden om de gewilde producten aan te schaffen. Wat verwacht Trafic Builders van de impact op organische zoekresultaten en kansen voor bedrijven c.q. webwinkels?


google shopping.jpg

Al maanden, en zeker sinds februari 2011, houden we de ontwikkelingen met betrekking tot Google Shopping aandachtig bij. Vanaf dat moment konden Nederlandse webwinkeliers hun productcatalogus uploaden naar het Google Merchant Center, van waaruit deze gegevens beschikbaar worden gesteld voor Google Shopping en andere Google-services. Google was ruim daarvoor gestart met het proactief benaderen van veel toonaangevende webwinkels met de vraag of ze hun data feeds wilden optimaliseren voor het te lanceren Google Shopping (dat al draaide in de VS, Engeland en Frankrijk).

Impact van livegang Google Shopping

Nu is het zover. Wat is nu de impact van de livegang in Nederland van Google Shopping? Wat betekent dit wat ons betreft voor reguliere vergelijkingssites, de kansen voor uiteenlopende webwinkels en de mogelijkheden die zoekmachine-adverteren via Adwords biedt om onderscheidend te zijn? Is er sprake van ‘competitievervalsing’ door Google, omdat zo – middels een voorkeurpositie – de plek wordt ingenomen van sites die met bloed, zweet en tranen die organische ranking hebben behaald?

Nieuw Google-konijn, veel vragen

Het is duidelijk, zoals bij de meeste opzienbarende konijnen die uit de Google-hoed worden getoverd, roept e.e.a. weer flink wat vragen op. De komende periode zullen de antwoorden op bovengenoemde (en andere) vragen zich gaan aandienen, onder meer op het vlak van SEO en SEA. Graag delen we hier nu alvast enkele gedachten m.b.t. Google Shopping:

google shopping nieuwste konijn uit google-hoed.jpg

‘Must have bij homogene producten’

Google Shopping is in onze optiek een ‘must have’ voor aanbieders van met name homogene producten waarbij het aanbod van verschillende partijen zich makkelijk met elkaar laat vergelijken, zoals consumentenelectronica. Wat dat betreft is Google Shopping te vergelijken met een reguliere prijsvergelijker, zoals Beslist.nl, Kieskeurig.nl, Vergelijk.nl etc. Dat Google Shopping bovendien gratis is, kan door sommige partijen als voordeel worden beschouwd.

‘Invloed op CTR binnen organische zoekresultaten’

Google Shopping gaat ook producten in organische zoekresultaten weergeven. Verwacht wordt dat voor productspecifieke zoekopdrachten die een Google Shopping-resutaat triggeren in de top 5 van organische zoekresultaten, de CTR (click through rate) van die top 5-posities zal veranderen.

Enerzijds ten nadele van deze posities zelf, omdat een percentage van de gebruikers zal doorklikken op een Google Shopping-resultaat (boxen en visuals trekken de aandacht). Anderzijds kan het een voordeel zijn voor zoekresultaten onder de Google Shopping-weergave, omdat dit contentblok de focus verlegd van de gebruiker qua aandacht en het dus niet per sé meer de toppositie is die de meeste eyeballs triggert. Je ziet dit principe ook bij Google Maps-resultaten: reguliere resultaten rondom krijgen meer aandacht omdat dat gedeelte van de pagina meer ‘eyeballs’ krijgt. Het effect per positie is echter afhankelijk van de wijze van integratie door Google.

‘Hoge rankings in Google Shopping’

Interessant is de vraag of en zo ja op welke wijze webwinkels worden vermeld in de Google Shopping-resultaten. En hoe beïnvloedt je op positieve wijze de ranking van jouw producten in Google Shopping? Zelf kun je daar invloed op uitoefenen. Om te beginnen zorg je ervoor:

  • dat je voor je productcatalogus een productfeed indient bij het Google Merchant Center
  • dat je in die datafeed zo volledig en transparant mogelijk bent in de informatie over je product
  • dat je zoveel mogelijk goede beoordelingen genereert voor je producten en je webshop an sich.

De door Traffic Builders ontwikkelde RankInspector SEO tool, welke bestaat uit een ranking-analyse en rapportagetool in combinatie met een aantal andere SEO tools, maakt de rankings in Google Shopping snel en duidelijk inzichtelijk. Dit geldt overigens ook voor andere Universal Search-zoekresultaten, zoals vermeldingen in Google Local en videoresultaten. Meld je nu aan als betà-gebruiker van RankInspector tegen aantrekkelijk voorwaarden.

Zelf aan de slag met Google Shopping?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Traffic Builders denkt graag met je mee over een succesvolle inzet van Google Shopping voor jouw product en bedrijf.