Jammer dat uw website geen bezoekers trekt

In dit artikel besteden we met name aandacht aan de technische ‘show stoppers’ van zoekmachine-optimalisatie. Welke technische struikelblokken voorkomen dat u goed scoort in de organische zoekresultaten van zoekmachines?
Update: dit blog is flink verouderd, maar daarom niet minder leuk om te lezen. Al sinds 2001 hebben we de ambitie om de beste te zijn én te blijven. Daarom zorgen wij voor optimale kennis van ons vakgebied. Meer lezen over zoekmachine marketing? Klik dan hier. 
Website: droom of desillusie
Veel bedrijven hebben een website. Voor een meerderheid van deze bedrijven is de website een desillusie. Tijdens het ontwerp en de bouw ligt het accent veelal op vormgeving, content, navigatie en techniek. Na oplevering blijk echter vaak dat aan het belangrijkste aspect ‘wat levert de site op’, met als eerste stap: ‘hoe word ik gevonden’, onvoldoende aandacht is besteed.
Met keywords volgepropte metatags en titels en verborgen teksten hebben allang niet meer het effect van enkele jaren geleden. Zoekmachines zijn immers continu in ontwikkeling, wijzigen regelmatig het zoekalgoritme en bedenken maatregelen om kunstmatige optimalisatie van een website tegen te gaan. Al met al wordt het dus steeds belangrijker om reeds tijdens de ontwikkeling van een website zowel qua techniek en zeker qua content rekening te houden met de factor ´vindbaarheid ´. Dat hiervoor een specialist noodzakelijk is zou eigenlijk geen toelichting behoeven. Desondanks vormen webdesignbureaus dikwijls het eerste aanspreekpunt voor organisaties op het gebied van vindbaarheid. Een veelvoorkomende misvatting.
Zoekmachine-optimalisatie: de meest belangrijke valkuilen
In tegenstelling tot enkele jaren geleden, toen zoekmachines en zoekmachine-optimalisatie nog in de kinderschoenen stonden, kon men met enkele simpele trucs al snel de gewenste topposities in de zoekmachines bereiken. Technieken als keyword stuffing, overmatig gebruik van hidden text en het simpelweg kopieëren van de resultatenpagina van uw favoriete zoekmachine als webpagina zijn inmiddels sterk achterhaald.
Zoekmachines kijken tegenwoordig naar een zeer groot aantal factoren bij het bepalen van uw positie in de zoekmachines op relevante keywords. Sommige ervan zijn gemakkelijk te doorgronden, andere hebben geleid tot forums en weblogs waar dagelijks duizenden specialisten en hobbyisten hun frustraties uiten.
De laatste ontwikkelingen op het gebied van zoekmachine-optimalisatie gaan aan veel webdesigners voorbij. Wat als zoekmachinevriendelijke website wordt verkocht blijft vaak hangen op het niveau van een slecht uitgevoerde Keyword Analyse (zie ook het artikel “Keyword analyse en strategieën”) en een overkill aan metatags. U kunt het uw webdesigner ook niet kwalijk nemen: ook op zijn vakgebied volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op, en je kunt nou eenmaal niet overal goed in zijn.
Een keyword analyse wordt tevens als seperate dienst door Traffic Builders aangeboden. Lees meer over de Keyword Analyse.
Content is King, techniek een show stopper
Tegenwoordig begint een goed vindbare website met het besef dat kwalitatief goede content het verschil maakt tussen een succesvolle website en een complete desillusie. Contentrijke websites, zoals dit portal, scoren op basis van het zoekalgoritme van zoekmachines van nature gemakkelijker op topposities dan uw bedrijfswebsite, waarop in vogelvlucht uw diensten en producten worden beschreven. Een goed vindbare website beslaat tegenwoordig al gauw vele tientallen, zo niet honderden webpagina ´s. U vraagt zich af of u nu aan de bak moet en artikelen moet gaan schrijven? U heeft het bij het juiste eind, althans, ervan uitgaande dat u natuurlijke zoekmachine-optimalisatie wenst toe te passen.
In dit artikel zullen we met name aandacht besteden aan de technische ‘show stoppers’. Voor meer informatie over het schrijven van content, verreweg de meest belangrijke factor voor een goed vindbare website, verwijzen we u graag naar het artikel “Hoe kunt u meer website bezoekers genereren”.
Enkele niet-zoekmachinevriendelijke webtechnieken
Ontwikkelingen op het gebied van webtechnologie leiden tot vele nieuwe, interessante mogelijkheden, webdesigners worden creatiever. Alle goede bedoelingen ten spijt zijn het vaak juist de creatieve uitspattingen van ontwikkelaars en designers die een goede vindbaarheid in de weg staan. We noemen de meest belangrijke factoren.
Gebruik van frames
Frames worden door veel designers en webontwikkelaars gebruikt om de website onderhoudsvriendelijk te maken en de laadsnelheid van pagina ´s te verkorten voor bezoekers. Een website die is opgebouwd uit frames of iframes, heeft als belangrijkste kenmerk dat wanneer u een link uit het menu aanklikt, niet de hele webpagina wordt ‘ververst’, maar slechts het deel waarin de nieuwe content wordt geladen. Een tweede kenmerk is dat de url in de adresbalk van uw browser niet verandert wanneer u een nieuwe pagina aanklikt.
Gebruik van javascript
Javascript wordt veelal gebruikt om de navigatiemenu ´s van een website in te richten. Designers zijn er dol op, omdat het de navigatie-items gemakkelijker onderhoudbaar maakt. Bovendien kan men er voor bezoekers handige effecten als uitklapbare menu ´s mee realiseren. Zoekmachines echter hebben van javascript vaak geen kaas gegeten en zullen derhalve de links op uw webpagina niet of minder goed volgen. Dit heeft verregaande gevolgen voor uw vindbaarheid.
Maar ook buiten het gebruik in menustructuren heeft javascript vele nadelen. Zoekmachines zijn, zoals we niet genoeg kunnen aangeven, dol op content. Kwalitatief goede content wel te verstaan. Wanneer we een webpagina bekijken dient het merendeel van de broncode, de programmatuur van een webpagina, dan ook te bestaan uit tekst. Dit betekent dat het gebruik van complete javascripts, maar ook opmaakstijlen (stylesheet elementen) zoveel mogelijk uit de broncode gehaald dient te worden. De hoeveelheid tekst dient de hoeveelheid broncode die nodig is voor bijvoorbeeld het tonen van tabellen en andere (opmaak)elementen ruimschoots te overtreffen.
Gebruik van Flash
Nog zo ´n paradepaardje van designers waar de meeste zoekmachines niets mee kunnen: MacroMedia Flash. U kent ze wel, van die mooi vloeiende animaties die maar al te vaak gebruik worden om introductiepagina ´s of zelfs complete websites mee te maken. Grafisch gezien erg mooi en het kan zeker waarde toevoegen aan een website, maar niet in het geval van de genoemde voorbeelden.
Zoekmachines, met uitzondering van Google, kunnen Flash namelijk niet interpreteren. Met andere woorden: alle teksten en hyperlinks die u in een Flash bestand heeft staan ziet de zoekmachine niet. Het behoeft geen toelichting dat een zoekmachine op dat moment de grootste moeite heeft om een thema of onderwerp aan uw webpagina te verbinden, laat staan de hierop aanwezige content op waarde te schatten. Kortom: het is niet voor niets dat u zelden websites die volledig zijn opgebouwd uit Flash in de top zoekresultaten tegenkomt.
Hetzelfde geldt overigens voor afbeeldingen. Zoekmachines zien, evenals bij Flash het geval is, uitsluitend een bestandsnaam die in de broncode van de webpagina aangroepen wordt. In tegenstelling tot een reguliere bezoeker is een zoekmachine dus niet in staat eventueel in de afbeelding aanwezige tekst te ´lezen ´.
Voorkom derhalve het gebruik van Flash in introductieschermen (waar heeft u die überhaubt voor nodig?), navigatiemenu ´s of complete websites.
Databasegestuurde webpagina ´s
Een sterk opkomende fenomeen als gevolg van de steeds breder beschikbare techniek is databasegstuurde webpagina ´s. Ook deze website is databasegestuurd, hetgeen te zien is aan het vraagteken in de url (main.asp?ChapterID=). De website is gebaseerd op 1 of meerdere templates en afhankelijk van de pagina die opgevraagd wordt door de bezoeker wordt de content dynamisch uit de database gehaald op basis van een variabele of parameter. In dit geval is de variabele ChapterID met een uniek cijfer als waarde. Het grote voordeel van databasegestuurde webpagina ´s is de mate van onderhoudbaarheid van de website. Met behulp van vernuftige content management systemen bent u zeer snel in staat content toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen.
Zoekmachines zijn over het algemeen niet zo dol op dergelijke content management systemen met dynamische urls. Simpele webpagina ´s met .html of .htm als extentie hebben de voorkeur en worden dikwijls beter geïndexeerd dan dynamisch gestuurde webpagina ´s gebaseerd op bijv. PHP, ASP of ASP .NET. Dit betekent echter niet dat u in het geheel geen gebruik kunt maken van dynamisch gestuurde websites. Integendeel, er zijn mogelijkheden te over om binnen de richtlijnen die door zoekmachines worden gehanteerd het beste van twee werelden te combineren, hetgeen een gemakkelijk onderhoudbare en bovenal zoekmachinevriendelijke website als resultaat heeft.
Zie tevens het artikel over het herschrijven van dynamische naar statische urls.
Aansturing van uw webdesigner: enkele tips
Het moge duidelijk zijn: uw webdesigner heeft aansturing nodig. Onderstaande tips bieden u enkele handvatten hierbij. Op basis van dit beperkte overzicht bent u in staat de belangrijkste valkuilen van zoekmachine-optimalisatie te omzeilen.
Verkies content boven design
Zoals aangegeven dient het merendeel van uw webpagina te bestaan uit kwalitatief goede tekst. Tekst of content is namelijk het meest belangrijke element voor uw positie in de zoekmachines. Onthou hierbij dat design of het ontwerp van uw webpagina geen satisfier is. Het is hoogstens een dissatisfier. Zeg nou zelf: dit portal is qua design geen hoogstandje, maar ook zeker geen afknapper: het is de content die maakt dat dagelijks vele honderden bezoekers met veel interesse het brede scala aan kwalitatief goede content doorspitten.
Request for Proposal voorafgaand aan het Functioneel Ontwerp
Het gebeurd maar al te vaak dat de ontwikkeling van een website slechts vooraf gegaan wordt door een beknopte inventarisatie van uw wensen in een Functioneel Ontwerp als opdrachtgever, waarna de designer groen licht krijgt om z ´n creativiteit aan te wenden. Slechts zelden wordt in dit stadium gerept over de eisen waaraan de website om zoekmachinetechnische reden dient te voldoen.
Nu u bekend bent met de technische valkuilen die bij zoekmachine-optimalisatie om de hoek komen kijken, doet u er goed aan de eisen vast te leggen in een Request for Proposal. Het voordeel ten opzichte van een Functioneel Ontwerp is u zich niet in de luren kunt laten leggen door alle mooie plannen van het webdesignbureau. Als lezer van een Functioneel Ontwerp heeft u namelijk al snel de neiging het voorstel puur vanuit de stoel van de bezoeker te bekijken. Vanzelfsprekend zijn alle mooie features en functies waarmee u webdesignbureau op de proppen komt alleen daarop geënt.
Zoekmachine-optimalisatie richtlijnen bij request for proposal
Enkele eisen die u zo kunt overnemen in een Request for Proposal bij de selectie van een webdesignbureau.
Eis 1. Minimale broncode
De broncode benodigd voor het design van de website dient minimaal te zijn. Hou als richtlijn aan dat de totale bestandsgrootte van de webpagina inclusief afbeeldingen idealiter maximaal 10 KB groot is. Immers: de hoeveelheid content van uw webpagina dient de broncode benodigd voor de opmaakelementen ruimschoots te overstijgen.
Eis 2. Stylesheets en externe bestanden
Dwing de designer gebruik te maken van classes en stylesheets waar benodigd voor de opmaak van tabellen, tekst en andere elementen van uw webpagina. Ook eventueel te gebruiken javascripts dienen in een extern bestand te worden geplaatst en mogen geenszins volledig in elke webpagina worden opgenomen.
Eis 3. Vermijd het gebruik van Flash
Geldt met name voor introductiepagina ´s en in navigatiemenu ´s. Flash is niet alleen vaak duurder qua ontwikkeling: het is ook nog eens zeer zoekmachine-onvriendelijk. Het gebruik van Flash zouo in elk geval vermeden dienen te worden voor het tonen van navigatiemenu’s en tekstuele content.
Eis 4. Vermijd frames
Frames zijn uit den boze. Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat ok het gebruik van noframes, wat vaak als argument wordt gebruikt om de zoekmachine-onvriendelijkheid te weerleggen, geen uitkomst biedt.
Eis 5. Zorg voor een heldere, liefst ondiepe linkstructuur
Alle webpagina ´s dienen idealiter binnen twee muiskliks vanaf de homepage bereikbaar te zijn. Een goede navigatie en website-indeling is dus gewenst. Ook het gebruik van een sitemap, welke idealiter vanaf elke webpagina toegankelijk is (ook voor een zoekmachine!) biedt uitkomst.
Indien u gebruik wenst te maken van een content management systeem zijn ook de volgende eisen wellicht interessant om op te nemen in uw briefing of request for proposal:
Eis 6. Vermijd url ´s met zeer veel variabelen
Een van de meest kwalijke zaken bij het gebruik van een content management systeem is het overschot aan url ´s dat wordt gebruik om alle variabelen aan de webpagina mee te geven. Voorkom dit te allen tijde. Indien het meegeven van meer dan 1 variabele (m.a.w.: als de url ´s meerdere vraagtekens en &-tekens zal gaan bevatten) noodzakelijk is om aan uw andere functionele eisen te voldoen, vraag de designer dan om de dynamische urls ´server-side ´ te herschrijven naar statische urls. Een methode om dit te doen op Apache servers is door gebruik te maken van de module Mod_Rewrite. Op Windows gebaseerde servers staan de designer andere mogelijkheden ter beschikking in IIS.
Voorbeeld van het herschrijven van urls:
Oude url: www.domeinnaam.nl/categoryID=X&ProductID=Y
Nieuwe url: www.domeinnaam.nl/categoryname/productname
Mogelijk nog kwalijker dan het doorgeven van paginavariabelen of -parameters is het gebruik van zogenaamde sessievariabelen in de url. Ook dit dient vermeden te worden.
Eis 7: Vraag om mogelijkheden om zelf uw title en metatags te beheren
Vraag om mogelijkheden om deze vanuit het content management systeem aan elke individuele pagina mee te geven. Paginaspecifieke titels en metatags zijn cruciaal voor de natuurlijke zoekmachine-optimalisatie van uw website.
Wat resteert is zelfdiscipline
Wanneer u uzelf en uw designbureau zover heeft gekregen de in dit artikel genoemde richtlijnen te respecteren, ligt de bal bij u. U zult als verantwoordelijke voor de website(content) zorg moeten dragen voor kwalitatief goede content, en dat reikt vaak verder dan een simpele doch verkoopkrachtige omschrijving van uw producten of diensten. Kortom: u moet aan de bak. Succes!