Killer SEO teksten vs. Killer Web Content

Het boek ‘Killer Web Content’ van Gerry McGovern wordt internationaal goed gewaardeerd. De positieve bookreviews op het web eindigen echter vaak in een discussie over de combinatie tussen seo en webteksten. Ook in de Nederlandse Blogosphere trouwens. Wat is er aan de hand? Komt de boodschap van Gerry niet goed over?

Carewords
Het misverstand begint volgens mij wanneer Gerry voorstelt de term ‘keywords’ te vervangen door ‘carewords’. Hij impliceert daarmee dat er geen verschil is tussen deze twee vaktermen. Ze zijn inwisselbaar. Toch wordt dit woordgrapje vaak verkeerd begrepen en gezien als argument voor beweringen als; seo en overtuigende copywriting zijn moeilijk in een tekst te verenigen, het gebruik van keywords is niet goed genoeg, copywriters zouden zich meer moeten richten op carewords.

Niets is echter minder waar. Ik denk dat de schrijver slechts op een creatieve manier duidelijk probeert te maken dat het schrijven voor zoekmachines prima samen kan gaan met het produceren van teksten die conversiekrachtig zijn.

Gerry says: “Not Until the Web have writers and editors had the opportunity to find out the words that really matter to people. On the web, people think in and search using carewords. Writing with your readers’ carewords does not simply make your content more likely to be found, it also ensures that your customers will feel more comfortable and at home with your content, thus increasing the likelihood that they will act.”

Vervang carewords eens door keywords. De omkering blijft prima overeind.

Go Gerry!
Hieruit leid ik af dat hij met name webredacteuren, die nog onbekend zijn met seo, niet wil vervelen met de term ‘keywords’. Tegelijkertijd wil hij ze ervan overtuigen dat zoekmachinevriendelijke (keywordgerichte) webcontent in essentie verkoopkrachtig is. Een woordgrapje (vervang keywords door carewords) moet dit meer aannemelijk maken. Carewords komen overeen met het taalgebruik van de consument en dankzij goed keyword onderzoek kun je precies achter deze conversiekrachtige woorden komen. Wanneer webredacteuren dit in de praktijk brengen, zal er in het begin sprake zijn van een spanningsveld tussen seo en copywriting. Wat je ook terugleest in de comments van de bookreviews. Maar ik denk dat naarmate de copywriter zich meer en meer gaat verdiepen in seo, deze spanning snel zal verdwijnen. Sterker nog: de beperkingen die seo oplegt, zal zelfs de creativiteit bevorderen. Een synergie die overigens ook wordt onderschreven door David Brinks. En in feite ook door Aartjan van Erkel.

Keyword onderzoek
Gerry McGovern behandelt in zijn boek vrij vluchtig de verschillende manieren voor keywordonderzoek. Ik zet ze even op een rij, met een goeie link erbij als je er meer over wilt lezen.

En als klap op de vuurpijl een offline methode: print de keyword-/carewordlijst uit om vervolgens je doelgroep met een rode pen aan de slag te laten gaan. Een methode die ik misschien ook zou toepassen als ik dagelijks verantwoordelijk zou zijn voor een site met veel content.

Seo teksten = seo teksten
Seo teksten staan gelijk aan seo teksten. Dat houdt in dat de optelsom (seo + teksten) niet noodzakelijk goede seo teksten zijn. Het werkt niet als een optelsom. Optellen levert slechte seo teksten op. De kwaliteit van een seo tekst is afhankelijk van de copywriter. De ideale copywriter bezit daarom minstens de volgende twee kenmerken: schrijfvaardigheid en kennis van seo. Voeg daar een gedegen keyword vooronderzoek aan toe en hij of zij kan meteen aan de slag!

Kennis van seo en het gebruik van keywords moet overigens niet onderschat worden. De seo copwriter mag wat dat betreft best wat eerder in het marketingproces aan tafel komen zitten. (De waardering van de copywriter mag ook best wel wat omhoog. Ook in termen van financien. Vraag dat maar aan onze collega’s in Hollywood).

Want eerder aan tafel betekent bijvoorbeeld slimmer ondernemen. Maar ook een betere sitestructuur.

Killer Web Content
Het woordgrapje dat Gerry toepast, is denk ik ook toepasbaar voor het woord ‘Killer Web Content’. Vervang het woord door ‘Killer SEO Teksten’ en het wordt ineens duidelijk dat Gerry mikt op verkoopkrachtige content die verdomd veel traffic genereert.