Marktaandeel zoekmachines Nederland

Deel dit bericht
Search Engine Mediabureau Checkit presenteert in samenwerking met onderzoeksbureau RM Interactive een selectie van de resultaten uit de Nationale Search Engine Monitor die afgelopen december werd uitgevoerd onder 1.154 Nederlandse internetgebruikers.

De Nationale Search engine Monitor geeft inzicht in de verdeling van het marktaandeel van zoekmachines in Nederland. Tussen haakjes staat de stijging of daling in procentpunten ten opzichte van de Nationale Search Engine Monitor die in oktober 2004 werd uitgevoerd.
  • Google 84% (+10)
  • Ilse 9% (-5)
  • MSN 2% (-1)
  • Vinden 2% (=0)
  • Altavista 1% (-1)

Het marktaandeel van zoekmachine Google blijft maar stijgen aldus het onderzoek. Bij de vorige monitor was de stijging nog 6 procentpunt. Nu bedraagt de stijging maar liefst 10 procentpunt. Het marktaandeel van de overige zoekmachines is haast verwaarloosbaar in vergelijking met marktleider Google.

Nieuw in de Nationale Search Engine Monitor is dat er onderzoek is gedaan naar het gebruik en de waardering van toolbars. Van alle Nederlandse internetgebruikers heeft 66% wel eens van toolbars gehoord. Van deze mensen kent 70% de Google toolbar, 50% kent de MSN toolbar en 25% kent de Yahoo toolbar. Ook hier steekt Google dus boven de concurrentie uit. De bekendheid van toolbars is hoger dan het gebruik ervan: 15% gebruikt de Google toolbar, terwijl de MSN toolbar en de Yahoo toolbar door respectievelijk 3% en 1% van de internetgebruikers worden gebruikt. Het blokkeren van pop ups (48%) en het uitvoeren van zoekopdrachten (76%) zijn de populairste functies van de Google toolbar en deze toolbar krijgt van de gebruikers gemiddeld een 7,6 als rapportcijfer.

Bron: Checkit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>