Met Geo-Targeting in AdWords wél jouw doelgroep bereiken

Vier van de vijf consumenten wil graag een advertentie uitgeserveerd krijgen die inspeelt op de regio waarin diegene zich begeeft. Dit blijkt uit een onderzoek van het mediakantoor Ipsos MediaCT. Met geo-targeting (ook wel locatietargeting genoemd) kunnen adverteerders heel goed inspelen op deze vraag van de consument. In dit artikel lees je de voordelen van geo-targeting in Google AdWords.

Radius Utrecht

Wat is geo-targeting?

Met geo-targeting kun je zeer specifiek aangeven in welke regio je wilt dat jouw advertentie vertoond wordt. Dit kan zijn een plaats, een regio of een land. Zodra een persoon zich begeeft in de gespecificeerde regio en een zoekopdracht uitvoert via Google, dan wordt de advertentie aan deze persoon vertoond.
Het grote voordeel van geo-targeting is dat je zeer specifiek op jouw doelgroep kunt richten. Door deze doelgroep op een meer gepersonaliseerde wijze aan te spreken wordt de interactie hoger, waardoor we de return-on-investment veelal positiever zien uitvallen.

Hoe voer je geo-targeting door?

  1. Doelgroep selecteren: Op voorhand moet er nauwkeurig worden besloten op welke regio we moeten gaan targeten. Google Analytics kan zeer interessante gegevens tonen over de regio’s waar je je op richt.
  2. Instellen regio: In de online interface van AdWords vind je onder de instellingen van een campagne het tabblad ‘Locaties’. Op deze pagina staat een fel rode button ‘+ LOCATIES’. Klik op deze button om de verschillende mogelijkheden voor locatietargeting te bekijken. Instellingen locaties
  3. Aanpassen – analyseren – aanpassen: Op de ‘locaties’-pagina kan voor elke gekozen regio een bodaanpassing worden gemaakt. Zo kun je er voor kiezen om biedingen te verhogen voor goed presterende regio’s en biedingen te verlagen voor slecht presterende regio’s. Hier geldt wel een belangrijke regel: maak aanpassingen op basis van voldoende data.

Locaties Duitsland

Bekijk voor het exact doorvoeren van geo-targeting in AdWords de onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=AOxhzC6rjRE

Welke targeting opties zijn er mogelijk?

  • Land: Google target automatisch op landniveau. Bij het adverteren in verschillende landen is het heel eenvoudig om voor elk land een eigen campagne aan te maken.
  • Plaats, provincie en regio: Binnen een land kan er ook op gespecificeerde gebieden worden getarget, zoals de provincie, regio, plaats of stadsdeel.
  • Radius: Met radius-targeting kan er een straal rondom een specifieke locatie worden getrokken waarin je wilt gaan adverteren. Een voorbeeld is een straal van 15km rondom Amsterdam. In dit geval wordt er vanaf het meest centrale punt van Amsterdam een cirkel getrokken met een reikwijdte van 15km, waarin de advertentie wordt vertoond (zie onderstaand figuur).

Radius Amsterdam

  • Locatiegroepen: Het targeten op locatiegroep kent 3 varianten:

Interessante plaatsen: Binnen een gekozen land, plaats of regio kan er worden getarget op enkele specifieke groepen. De te kiezen groepen zijn: vliegvelden, zakencentra en universiteiten.
Locaties op demografie: Binnen een gekozen land, plaats of regio kan er worden getarget op huishoudens met bepaald een inkomensniveau.
Locatie-extensie: Aan de hand van de locatie-extensie kan er voor worden gekozen om een radius te trekken rondom deze locatie.

Wat zijn de voordelen?

  • Relevante advertentieteksten: Vanwege de specifieke regio kunnen de advertentieteksten zeer gericht en relevant inspelen op het zoekverkeer.
    Neem als voorbeeld iemand die in Amsterdam woont en die opslagruimte wil huren. Een advertentietekst met een duidelijke vermelding van ‘Amsterdam’ en ‘opslagruimte’ kan de relevantiewaarde vergroten voor deze persoon.
  • Relevante landingspagina’s: In het verlengde van relevante advertentieteksten kan ook de landingspagina worden ingericht op de specifieke doelgroep. Hierdoor bedien je de bezoeker met een relevante webpagina, waardoor hij minder snel zal weg klikken.
    Als we dezelfde inwoner van Amsterdam weer als voorbeeld nemen, dan wil je deze persoon ook laten landen op een pagina die is ingericht voor (potentiële) Amsterdamse klanten.
  • Beperkt budget: Heb je een relatief klein budget? Dan is deze toepassing zeer geschikt. Zo hoef je slechts een beperkte regio te targeten waaraan het budget moet worden uitgegeven.
    Dit kan interessant zijn voor een diverse ondernemingen, van advocatenkantoor tot een bruidsmodezaak.
  • Bodaanpassingen: Met bodaanpassingen kunnen de biedingen op de rendabele doelgroepen worden verhoogd en kunnen de biedingen op de onrendabele doelgroepen worden verlaagd.
  • Generiek adverteren: Locatietargeting kan ook een variant zijn om meer generiek te adverteren in een zeer betrokken regio. Dit zijn meestal zoekwoorden waarmee op landelijk niveau zeer veel concurrenten adverteren, waardoor de kosten per klik enorm worden opgedreven.
    Denk in dit geval aan bijvoorbeeld de hotelbranche. Stel: een hotel in Maastricht heeft zijn AdWords-account zeer strak geordend en de ROI ligt op een acceptabel niveau. In dit geval is het interessant voor het Maastrichtse hotel om eens alleen in Maastricht te adverteren op een generiek zoekwoord, zoals ‘hotel boeken’.

Online & offline
Een voordeel van geo-targeting dat niet alleen met AdWords te maken heeft is de cohesie tussen online en offline. Waar (lokale) ondernemers nog weleens angstig zijn voor de online wereld is geo-targeting wellicht een goede remedie. Zij kunnen met name hun lokale doelgroep interesseren in hun producten en diensten. Een interessante bedrijfsstrategie die hier nog een aantal extra stappen in zet is Bricks and Clicks. Deze strategie bundelt als het ware de krachten van online en offline.

3 Take aways

  • Laat geo-targeting (c.q. locatietargeting) een ruime periode draaien, zodat je een juiste inschatting kunt maken in de toegevoegde waarde per doelgroep.
  • Speel met je biedingen. Soms is het fijn om op safe te spelen, maar als een doelgroep goed presteert, laat hem dan eens extra excelleren door hem stevig op advertentiepositie 1 te zetten.
  • Zijn er enkele regio’s die totaal geen toegevoegde waarde hebben? Met geo-targeting kun je regio’s ook uitsluiten.

Tot slot..

Behoort specifieke geo-targeting al tot jouw AdWords strategie? Mogelijk heb je dan nog handige aanvullingen op dit blog. Begin je er net mee en heeft dit blog je in de goede richting geduwd? Ook dan horen we het graag. Deel je ervaringen en tips met ons en laat een reactie achter.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het doorvoeren van specifieke geo-targeting?

Voor elk bedrijf  zijn er kansen om met specifieke targeting effectiever te kunnen adverteren. Neem vrijblijvend contact met ons op en bekijk waar de kansen liggen voor jouw bedrijf liggen.