Remarketing: wel blijven oppassen!

Sinds maart dit jaar is Google begonnen met Remarketing. Aangezien wij van verschillende kanten al de nodige vragen hebben gekregen over remarketing, wijd ik er graag een blogpost aan. Remarketing is in potentie een zeer krachtige manier van online adverteren, maar een aantal zaken moeten daarbij wel even in de gaten worden gehouden.


Wat was remarketing ook al weer?

Remarketing is kort gezegd het tonen van text of image advertenties binnen het display netwerk van Google aan bezoekers die reeds bij jou op de website zijn geweest.

Door een klein scriptje (= stukje code) te plaatsen op je eigen website, kun je bezoekers van je website ’taggen’. Dit script plaatst een cookie waardoor je vervolgens aan deze gebruiker jouw advertenties kunt tonen op de andere websites binnen het Google display netwerk (ongeveer 75% van alle websites) die hij/zij bezoekt.

Sinds Google deze manier van adverteren aanbiedt, zijn er steeds meer grote, maar ook kleine bedrijven die gebruik maken van deze zeer krachtige manier van online adverteren.

Slimme marketeers segmenteren

Door verschillende remarketing-codes te plaatsen op verschillende onderdelen van je website, kun je de relevantie van vertoonde banners vergroten.

Voorbeeld:
Stel, je hebt een website gespecialiseerd in dames- en herenschoenen. Als je dezelfde Google remarketing-code plaatst op de gehele website, kun je vervolgens niet anders dan (op andere websites binnen het Google Display netwerk) één en dezelfde banner tonen aan de bezoekers van je website.

Slimmer zou zijn om op je site binnen de damessectie een andere remarketing-code te plaatsen dan binnen de herensectie. Vervolgens kun je alle bezoekers van de dames-sectie andere (meer relevante) banners tonen.

Maar pas wel op…

Hierin schuilt ook direct een gevaar. Veel gebruikers zullen zich ‘gevolgd’ voelen als ze direct en tot zelfs weken na het bezoeken van jouw schoenenwebsite ineens overal op het internet jouw banner terugvinden. Die banner waarin jij dus je damesschoenen weer aanbiedt…

Nog irritanter wordt het als de bezoeker aan je website daadwerkelijk een mooi paar schoenen heeft gekocht, maar vervolgens nog steeds advertenties op het internet terug ziet komen waarin damesschoenen worden aangeprezen.

Irritatie door remarketing voorkomen: tips

  • Tag de bedanktpagina

Zorg dat je altijd een aparte remarketing-code op de bedankt-pagina na een bestelling hebt geplaatst. Je kunt er vervolgens voor kiezen de banner alleen te tonen aan bezoekers die de damesschoenen wel hebben gezien, maar niet hebben gekocht.

  • Aantal vertoningen

In Adwords kun je aangeven hoe vaak je uiting getoond mag worden aan 1 unieke bezoeker (de zogenaamde frequency cap). Deze frequency cap staat standaard uit, wat betekent dat afhankelijk van je budget jouw uiting zeer vaak getoond zou kunnen worden. Door deze frequency cap in te schakelen, kun je het aantal vertoningen van jouw uiting aan één specifieke gebruiker beperken, zodat die gebruiker niet gebombardeerd wordt met jouw banner.

Belangrijkste tip: wees relevant!

Zoals geldt voor elke marketingactie: zorg dat je relevant bent. Denk vanuit de klant en begin elke marketingactie met de vraag: hoe zou ik het vinden als .

Succes!

Remarketing & Traffic Builders

Meer informatie over remarketing? Of wilt u remarketing effectief inzetten binnen uw online marketingmix? Traffic Builders heeft ruime ervaring met het opstarten en begeleiden van remarketing-campagnes. Bekijk ook deze video over Google Remarketing. Neem contact met ons op voor aanvullende informatie.