‘Revolutie in e-commerce en mobiel betalen’

De toepassingsmogelijkheden en meerwaarde van mobiel internet breiden zich in een razend tempo uit. Op het gebied van e-commerce en mobiel betalen staan we aan het begin van een revolutie, zo zegt Google-baas Eric Schmidt – die daarin wordt gesteund door Vodafone, T-Mobile en de GSM Association.

Google-baas Eric Schmidt sprak op het Mobile World Congress in Barcelona over megakansen voor NFC op grote schaal. NFC wordt steeds vaker toegepast in mobiele telefoons: het is een draadloze verbindingstechnologie voor korte afstanden die veilige communicatie mogelijk maakt tussen verschillende apparaten.

NFC all the way: toekomst is dichtbij

De opkomst van NFC-chips in mobiele telefoons leidt volgens Schmidt en de grote mobiele providers tot een revolutie in payments en e-commerce. En die toekomst is dichterbij dan velen nu denken. De mobiele telefoon zal gaan fungeren als een bankpas, spaarkaart én entreebewijs voor evenementen en het openbaar vervoer. In Japan bijvoorbeeld, wordt NFC-technologie gebruikt door meer dan 45 miljoen mensen en is standaard ingebouwd in de nieuwste mobiele telefoons. Dagelijks gebruiken deze Japanners hun mobiele telefoon als pinpas, creditcard, lidmaatschapkaart, spaarkaart, treinticket, vliegticket en zelfs als huissleutel.

‘Revolutie in mobiele payments en e-commerce’

Schmidt legt uit: De Europese Unie legt in de komende de standaarden vast waarmee de financiële sector hier gaat werken. Stel je voor dat je op straat loopt en een broek nodig hebt. Wanneer je een digitale coupon van een kledingwinkel op de NFC-chip van je telefoon hebt opgeslagen en door de winkelstraat loopt, dan kan je toestel op basis van je GPS-locatie zien dat er een winkel in de buurt is die je die korting kan geven. Je telefoon geeft een seintje, je gaat naar de winkel, zwaait je telefoon langs de kassa om te betalen en je bent klaar.”

Mobiele datanetwerken en computerintelligentie

Tijdens zijn presentatie behandelende Schmidt een breed scala aan onderwerpen. Hij zoomde vooral in op wat de toekomst brengt wanneer mobiele datanetwerken tientallen megabits aan snelheid leveren en computernetwerken worden gecombineerd met kunstige intelligentie.

Een beknopt overzicht van wat Schmidt zoal besprak in Barcelona:

  • Google brengt een videobewerkingsprogramma uit voor Android 3.0 en hoger, Movie Studio.
  • Google gaat de informatie die het over gebruikers heeft verrijken met kunstmatige intelligentie. Enkel met toestemming. Zo kan het anticiperend op locatie, gedrag en sociale prikkels relevante aanbevelingen doen of vragen stellen.
  • Na Android 2.4 (Gingerbread) en versie 3.0 (Honeycomb, voor tablets) komt een naam met een I die een en hetzelfde is voor telefoons en tablets.
  • Nieuwe versies van Android zullen om de zes maanden verschijnen.
  • Er zijn 120 miljoen actieve gebruikers van Chrome, drie keer meer dan vorig jaar.
  • Youtube heeft 160 miljoen mobiele views, twee keer zoveel als vorig jaar.
  • Youtube-omzet is verdubbeld in een jaar en door groeiende beschikbare reclameruimte bij goede videos van partners wordt de videosite aantrekkelijk voor adverteerders.
  • “Ja, onze technologie heeft enorme impact op bedrijven elders in de wereld. De schaal is enorm, maar dat is niets nieuws. In het verleden vonden ook zulke schokken plaats”
  • “Mensen zijn slecht in onthouden, maar over 1 à 2 jaar onthoudt je telefoon waar je was en met wie je hebt gesproken”

‘Zoekmachine Microsoft is beangstigend goed’

Over de concurrentie van Google had Schmidt ook nog een interessante mening: Microsoft is onze grootste concurrent. Hun zoekmachine is soms beangstigend goed. Google is een platform. Sociale informatie uit Facebook beschouwen we als een extra signaal om onze diensten mee te verrijken. Facebook is een additive op dit moment: Facebook-leden gebruiken Google bovengemiddeld vaak.”

Bronnen: o.a. emerce.nl