Schema.org – Nieuwe stap in de richting van Semantic Web

Schema.org wat, Semantic wie? Nou, het semantische web, het intelligente web, web 3.0, [insert hype woord hier]. Het web waar ook machines en software alle informatie begrijpen en met elkaar kunnen verbinden. Door verdergaande standaardisatie van protocollen ben je niet meer beperkt tot de context van één enkele webpagina. Het resultaat? Betere resultaten binnen zoekmachines en slimme tools zoals Google Squared en Wolfram Alpha. Vanuit SEO dus zeer relevant.

Schema.org door Google, Bing en Yahoo

Met de introductie van schema.org, een initiatief van Google, Bing en Yahoo, proberen de grote zoekmachines webmasters te helpen met het toevoegen van metadata aan de inhoud van hun website(s), met beter begrijpbare webpaginas als gevolg. Het idee achter schema.org is te vergelijken met sitemaps.org – ook gelanceerd door de grote zoekmachines met als doel het promoten en standaardiseren van een protocol.


Meer duidelijkheid door Microdata

Gebruikers en zoekmachines zijn gebaat bij duidelijke webpaginas. In het verleden kon je enkel hopen dat een zoekmachine exact begreep waar een pagina over ging. Neem als voorbeeld een pagina met 1 recept met honderden tekstuele reviews. Het gevolg van deze toegevoegde content kon zijn dat de (voor search en seo zo belangrijke) focus – het specifieke recept – van de pagina vertroebelde.

Met microdata is daar geen twijfel meer over mogelijk. Microdata is een stukje code dat kan worden gebruikt om betekenis en relatie aan onderdelen van één webpagina aan te geven. Denk aan adresgegevens, telefoonnummers, recepten, reviews of de auteur van artikel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor een hyperlink kan je bijvoorbeeld de relatie aangeven; verwijst deze link naar een vriend, de auteur of een collega?

Schema.org kiest voor het microdata formaat

Er zijn 3 grote bekende standaarden voor gestructureerde data, ook wel formaten genoemd, namelijk;

Elk formaat heeft zijn voor en nadelen. Schema.org heeft dus gekozen voor microdata. Als reden is opgegeven:

“There are arguments to be made for preferring any of the existing standards, but weve found that microdata strikes a balance between the extensibility of RDFa and the simplicity of microformats, so this is the format that weve gone with.”

Het is geen probleem als je in het verleden op jouw site al een van de andere formaten hebt geïmplementeerd. De zoekmachines zullen ook deze formaten blijven ondersteunen.

Overzicht alle soorten microdata

Op schema.org vindt je een overzicht van alle soorten microdata (bijna 300) die gezamenlijk worden ondersteund door Google, Bing en Yahoo.

Voorbeeld html-code met microdata voor de film Avatar en de auteur James Cameron:

{codecitation style=”brush: html;”}
<div itemscope itemtype=”http://schema.org/Movie”>
<h1 itemprop=”name”>Avatar</h1>
<span>Director: <span itemprop=”director”>James Cameron</span> (born August 16, 1954)</span>
<span itemprop=”genre”>Science fiction</span>
<a href=”../movies/avatar-theatrical-trailer.html” itemprop=”trailer”>Trailer</a>
</div>
{/codecitation}

Waar doen we het voor?

Met deze metadata (gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven) help je machines zoals zoekrobots websites beter te begrijpen (zoekmachines geven met schema.org zelf toe dat ze dom zijn), maar wat krijg je hiervoor terug? Vanuit SEO-perspectief is de belangrijkste reden de kans om met rich snippets getoond te worden binnen de zoekresultaten.

De meta description is zeer belangrijk. In een recent eye tracking-onderzoek (gepubliceerd in het boek Passive Eye Tracking) kreeg de meta description snippet de meeste aandacht van de zoekers (43% van oogfixaties), gevolgd door de titel en de URL (30% en 21% van de fixaties).

Overzicht rich snippets

Hieronder een overzicht de rich snippets die wij tot nu toe allemaal zijn tegengekomen:

Recensies

recensies rich snippet

Evenementen

evenementen rich snippet

Forums

forums rich snippet

Personen

personen robbert van ekris rich snippet

Recensie & Auteur

recensie auteur rich snippet

Recensies & Producten

recensies price range rich snippet

Breadcrumbs

breadcrumbs rich snippet

Nieuws

nieuws rich snippet

Recepten

recepten rich snippet

Sport wedstrijden (nog rijker dan de gemiddelde rich snippets)

sport wedstrijden rich snippet

Daarnaast is de kans groot dat er in de toekomst meerdere verticals (afbeeldingen, video’s, maps etc.) worden toegespitst op deze metadata. Google Recipe Search, welke al actief is op google.com, is daar een goed voorbeeld van.

Moet ik microdata implementeren op mijn site?

Microdata zou potentieel een grootte impact kunnen hebben op SEO en rankings. Maar dat zal de komende jaren nog nauwelijks merkbaar zijn. Wordt het een bepalende factor dan komt er vast een berichtje langs op dit blog.

De grootste impact van microdata zijn dus zichtbaar via rich snippets, met als gevolg een hogere CTR. Vooral voor grote sites met veel reviews of recepten sites is het slim bij de volgende release eens goed na te denken over de implementatie van microdata. Let wel op: heb je veel negatieve reviews, dan kan de review snippet wel eens tegen je werken.

Het implementeren van de schema.org markup heeft op dit moment absoluut geen prioriteit. Vooral niet als het type microdata dat je wilt implementeren, nog geen eigen rich snippets heeft. Maar schema.org kan zeker niet lang worden genegeerd. Dit is nog maar het begin. De kans is groot dat zoekmachines er alleen maar meer mee gaan experimenteren.

Aarrghhh mijn rich snippets worden niet weergegeven!

Heb jij je website perfect volgens de richtlijnen gestructureerd met metadata maar zie je nog altijd geen rich snippets bij jouw zoekresultaten? Je bent niet de enige. Het kan het zijn dat de snippet waar je op doelde nog niet wordt getoond in Nederland, of dat je vergeten bent een whitelisting aan te vragen bij Google.

Daarnaast zijn en nog maar zeer weinig sites in Nederland waar rich snippets worden weergegeven, ook al heb je de data op je site gestructureerd. Google garandeert dan ook niet dat rich snippets ooit voor je site zullen worden getoond. Maar ben jij een van de gelukkigen, dan val je wel ontzettend op. Een goed voorbeeld is Independer.nl, dat recentelijk een plekje op de Google-whitelist heeft weten te bemachtigen:

verzekering serp

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Traffic Builders adviseert je graag over een succesvolle inzet van gestandaardiseerde webprotocollen voor jouw product en bedrijf, of het uitrollen van een effectieve zoekmachinemarketingstrategie.