Google Shopping & Product Listing Ads: dit kun jij ermee (1/5)

Google Shopping, Product Listing Ads (PLA), Product Feeds en het Google Merchant Center … word je er al bang van? No worries! In een serie van vijf blogposts loods ik je door de ins en outs van Google Shopping.

( ★ UPDATE: dit is een aangepaste versie van een eerder op 22-03-13 gepubliceerd artikel)

Ik zet graag het volgende voor je op een rijtje:

  • Wat is het precies?
  • Waar gebruik je het voor?
  • Wat heb je hier allemaal voor nodig? En;
  • Hoe ga jij jouw webshop naar de top lanceren?

In dit eerste deel ontdek je wat Product Listing Ads en Google Shopping-resultaten zijn. Daarnaast zet ik ook de voordelen voor adverteerders en bezoekers voor je op een rijtje, zodat je een duidelijk beeld hebt van de meerwaarde van Google Shopping voor webshops. Let’s get started!

Product Listing Ads

Toegegeven; het is niet altijd makkelijk om goed te begrijpen wat alle termen betekenen. Maar als ik ze stap voor stap langs ga, dan zie je vanzelf dat het uiteindelijk echt meevalt. Voordat we bij de crux van Google Shopping aankomen neem ik je eerst mee naar de Google Shopping ‘bijverschijnselen’ die we op de normale zoekresultatenpagina’s voorgeschoteld krijgen. Bekijk daarom allereerst het volgende voorbeeld waarbij ik google op ‘bosch koelkast’:

Uitleg Google Shopping & Product Listing Ads

 

1: Deze plaatjes heten Product Listing Ads (PLA’s). Dit zijn eigenlijk (maximaal) 8 verschillende advertenties die alleen bestaan uit een plaatje, de prijs van het product en de webshop waar je dit kunt kopen.

  • Voordeel adverteerder: Plaatjes spreken erg tot de verbeelding en trekken veel bezoekers.
  • Voordeel bezoeker: Je bent meteen in staat om verschillende aanbieders te vergelijken.

2: Nu je precies weet wat Product Listing Ads zijn, zie je natuurlijk ook vlak boven de PLA’s staan: ‘Google Shopping-resultaten voor …’. Ja precies: de PLA’s zijn nauw verbonden met Google Shopping. Maar Google Shopping gaat nog wel een stapje verder dan de PLA’s!

Google Shopping

Je kunt mij niet wijsmaken dat je nooit in Google bij ‘Google Afbeeldingen’ hebt gezocht naar hilarische plaatjes om je favoriete collega eens een keer mee te pesten. Dat ‘Google Afbeeldingen’ is een aparte portal; eigenlijk een aparte zoekmachine voor plaatjes maar dan natuurlijk ook van Google. ‘Google Shopping’ is dus ook zo’n portal waar je — surprise surprise! — naar hartenlust kunt kijken, vergelijken en kopen:

Vergelijken Google Shopping & Product Listing Ads

 

Hierboven zie je een overzicht van een zoekopdracht voor een Samsung Galaxy. Voor het gemak heeft Google de resultaten al op modeltype en kleur voor jou gesorteerd; makkelijk toch?! Als je nog niet helemaal overtuigd bent van het type Galaxy dat je echt wilt kopen, dan kun je nu binnen Google Shopping nog uitgebreid filteren en sorteren. Je kunt ook de complete weergave aanpassen als je rechtsboven kiest voor ´Raster´. Als je vervolgens nog eens verder klikt op de resultaten van de 8GB witte Galaxy, dan krijg je nog iets meer informatie over dit type telefoon te zien:

Sortering Google Shopping & Product Listing Ads

Dit overzichtsscherm is een mooie nieuwe ontwikkeling die Google Shopping heeft doorgemaakt. Hierdoor heb je als consument echt de mogelijkheid om wat meer te lezen en zien over het product. Je bent ook maar één klik verwijderd van recensies van anderen.

Voor jou als adverteerder is dit de plek om jouw product echt goed in het zonnetje te zetten. Zorg met meerdere mooie foto´s en een goede productomschrijving dat je een verkoop afdwingt. De aanbieder met de laagste verkoopprijs, in dit geval Studentmobiel.nl, krijgt door de grote blauwe button vervolgens een prima steuntje in de rug om de verkoop rond te maken. Dit tussenscherm functioneert dus eigenlijk als groot uithangbord voor de webshop met de laagste prijs en het hoogste bod.

Mocht je echter als bezoeker inmiddels overtuigd zijn van de witte Samsung Galaxy maar wil je graag nog even prijzen vergelijken? Dan kun je klikken op de ietwat minder aantrekkelijk gemaakte ‘Prijzen vergelijken’-button. Dan krijg je direct een overzicht van webshops die dit product te koop aanbieden met prijs en verzendkosten erbij:

Verkopersbeoordeling Google Shopping & Product Listing Ads

Hier zie je allemaal webshops op een rijtje inclusief de rating van de websites. Fijn als je wat meer wilt weten over ervaringen van anderen met de service van een webshop. Daarnaast heel interessant voor de consument zijn de details betreffende de verzendkosten. Zijn er wél verzendkosten? Dan neemt Google deze meteen mee in de totale prijs. Voor jou als consument erg prettig omdat je nu geen vervelende extra opslag op jouw aankoopprijs hoeft te verwachten.

Uitgangspunten Google Shopping

Goed, je snapt inmiddels de verschillen tussen Product Listing Ads (PLA’s) en Google Shopping-resultaten. Tijd om daarom nu de overeenkomsten voor je op een rij te zetten.

  • PLA of Google Shopping-resultaten vertonen alleen tastbare producten maar geen diensten of services.
  • Zodra je op een PLA of Google Shopping-resultaat klikt dan moet de adverteerder voor deze klik betalen (Pay per Click).
  • Wanneer jij als bezoeker doorklikt op een PLA dan moet je op een productpagina uitkomen. Daar vind je specifieke productinformatie zodat je het product direct kunt kopen. Van Google mogen bezoekers namelijk niet zomaar op de homepagina van een webshop landen. Voor ieder product waarmee wordt geadverteerd moet dus echt een dieper gelegen productpagina (oftewel: deeplink) op een website beschikbaar zijn.
  • Alle artikelen die een webshop aanbiedt moeten worden opgenomen in een Product Feed. Dat is eigenlijk een bestand waarin alle webshop-artikelen staan beschreven.

Deze basisprincipes gelden al sinds de uitrol van het betaalde Shopping-model. Naar verwachting zal dit voorlopig ook nog wel zo blijven al zal het in de toekomst waarschijnlijk wel mogelijk zijn om ook de Travel-industrie via Google Shopping te kunnen benaderen. De ontwikkelingen volgen zich in elk geval in rap tempo op en er wordt vanuit Google veel getest en aangepast om de klikratio´s steeds verder te laten toenemen.

Al met al is Google Shopping een ideaal startpunt voor consumenten in het aankoopproces van een product. Want Google Shopping biedt bezoekers van webshops direct de mogelijkheid om producten op uiterlijk en prijs te vergelijken met concurrenten. Wel zo prettig dus als jij als webshop-eigenaar met jouw producten aanwezig bent in Google Shopping. Je haakt dan namelijk in op het oriëntatieproces en vergroot hierdoor jouw afzetmarkt.

Jouw assortiment in Google Shopping beschikbaar maken

Nu je precies weet wat de verschillen en uitgangspunten zijn van PLA’s en Google Shopping wordt het tijd voor de volgende stap. In deel 2 van deze serie help ik je op weg met de vraag ‘Wat is een Product Feed en hoe stel je er zelf één op?’ Met name voor webshop-eigenaars erg interessant én relevant. Tot over twee weken!

Tot slot..

★  Wat zijn jouw ervaringen met PLA’s en Google Shopping? Wat zou je specifiek willen weten? Deel je ervaringen en opmerkingen in de comments hieronder – ik probeer ze waar relevant ook te verwerken in deze serie. 

Meteen aan de slag met Google Shopping?
Ben je op zoek naar de beste manier voor jouw webshop om een grotere afzetmarkt te bereiken maar weet je niet hoe je moet beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij beschikken over alle kennis die nodig is om succesvolle Google Shopping-campagnes op te zetten en te optimaliseren.