Visual Website Optimizer dé concurrent van de Google Website Optimizer?

Google lanceerde in 2006 zijn eigen gratis testing tool, de Google Website Optimizer.  Het was een Google-product waar veel online marketeers reikhalzend naar hadden uitgekeken. Alle dure tools die eerder al waren ontwikkeld voor hetzelfde soort tests, konden nu door online marketeers met een beperkt budget direct naar de prullebak worden verwezen;  conversie-optimalisatie werd naar de gewone man gebracht door Google.

In de jaren die volgden, werd er met plezier gekeken naar stijging in conversieratio die met de Google Website Optimizer behaald werd. De Google Website Optimizer had zo zijn eigen problemen qua gebruiksvriendelijkheid, maar die werden zonder veel gemor naast zich neergelegd door webanalisten om toch veel tests te laten draaien.

Een nieuwe voordelige tool: Visual Website Optimizer

De Visual Website Optimizer (VWO) werd begin vorig 2009 gelanceerd en is sindsdien uitgegroeid tot een degelijke tool voor het opzetten van multivariatie testen en A/B testen. VWO heeft in een jaar tijd een legio aan mooie features gëintegreerd in een gebruiksvriendelijke interface die ervoor zorgt dat de gebruiker snel en eenvoudig kan testen.

{youtube}0YYNebfuvLc{/youtube}

Introductievideo Visual Website Optimizer

In de loop van het jaar heeft de Visual Website Optimizer steeds meer aandacht gekregen van de community. Op blogs wordt er veel over geschreven en de reviews zijn veelal lovend. De tool heeft dan ook enkele ijzersterke features die vooralsnog lastig in te zetten waren met andere tools of minstens een stevig budget vereisten.

Favoriete features van de Visual Website Optimizer op een rijtje

Intuïtieve gebruikersinterface

Via een WYSIWYG-editor (staat voor: What You See Is What You Get) is het op eenvoudige wijze mogelijk om de testelementen op de pagina te selecteren en er vervolgens een testvariant tegenover te zetten. Hierdoor is een grote kennis van HTML of andere code niet meer noodzakelijk. Deze feature maakt het voor online marketeers mogelijk om zonder al te veel hulp van programmeurs en IT mensen snel een test op te zetten.

Slechts een VWO-code voor de hele website nodig

Daar waar de Google Website Optimizer voor iedere test een eigen code nodig heeft, kan er met de VWO met slechts een algemene trackingcode gewerkt worden. Deze feature laat voor veel testers het vervelendste stukje werk in een keer tot het verleden te horen. Het codewerk is namelijk slechts eenmalig in de template te plakken. Voor degene die angst heeft voor een lange laadtijd; de code van de Visual Website Optimizer kan ook op de eigen server geplaatst worden, waardoor je minder afhankelijk bent van andere servers.

Bezoekers segmentatie

Daar waar de Google Website Optimizer alleen in combinatie met BTBuckets in staat is om bezoekers op basis van afkomst te segmenteren, kun je met de VWO vanuit de eigen interface deze segmentatie laten toepassen. Zo kun je er voor kiezen om alleen terugkerende bezoekers op de website in de test te laten belanden, of wanneer ze via een bepaald zoekwoord op de pagina landen. Deze functie maakt het dus mogelijk om nog specifieker landingspaginas te optimaliseren voor bepaalde doelgroepen.

Op de website van de VWO vindt je een compleet overzicht van alle features.

Wint de Visual Website Optimizer de slag van Google?

De grote vraag is of de Visual Website Optimizer met al deze features de slag van Google kan winnen. De populariteit van de VWO lijkt gestaag toe te nemen, maar of Google zijn eigen tool laat in de toekomst op hetzelfde niveau kan krijgen is een grote uitdaging. Het grote prijsvoordeel van de Google Website Optimzer ten opzichte van andere tools is door de ontwikkelaar van de Visual Website Optimizer in grote mate beperkt. De prijzen van de VWO zijn namelijk scherp (vanaf $49 USD per maand). Toch zal vooralsnog de tool van Google toch voor velen de voorkeur genieten, omdat deze nog steeds voor niets ingezet kan worden.