YouTube Adverteren: laatste updates, fris je geheugen op!

Het is al weer even geleden, maar het zal je vast niet zijn ontgaan: in april kondigde Google aan dat zij het één en ander ging wijzigen m.b.t. YouTube-adverteren. Vanaf 15 april 2014 zijn er gefaseerd diverse wijzigingen uitgerold, onder meer de campagne-instellingen, targeting-opties en de advertentie-indelingen zijn op de schop gegaan. Inmiddels zouden, volgens Google, alle YouTube-campagnes automatisch zijn geüpgraded, zonder dat hierbij historische data verloren zou zijn gaan. In praktijk lijkt het er overigens op dat de automatisch upgrade – nog – niet overal is doorgevoerd.

Al met al toch genoeg redenen om hier weer eens in te duiken. Dit vond Google ook: het bedrijf nodigde ons uit voor een – opfris – workshop YouTube-adverteren en deze hebben wij vorige week vrijdag met een aantal collega’s bijgewoond. Middels dit blog zullen wij ook jouw kennis omtrent YouTube-videocampagnes wat opfrissen en een aantal wijzigingen nog eens uiteen zetten.

YouTube-Adverteren

Zes miljoen impressies

YouTube – door Google overgenomen in 2006 – is wereldwijd de  grootste videosite en de tweede zoekmachine ter wereld. In Nederland heeft YouTube ruim zes miljoen impressies per dag. Per maand wordt er wereldwijd gigantisch veel content geüpload: per minuut ruim 60 uur! Het heeft hiermee dus een enorm bereik op vrijwel alle devices, wat het voor adverteerders een enorm interessante zoekmachine maakt om de doelgroep te bereiken en te bouwen aan het merk.

Helemaal als je bedenkt welke targeting-mogelijkheden er allemaal zijn als je in Youtube adverteren gaat. Zo kun je targetten op demografische gegevens, affiniteit/interesse, onderwerpen en specifieke kanalen. Maar ook op prime packs, dit zijn een bundelingen van zeer specifieke (sub)categorieën  en/of kanalen afgestemd op de doelgroep. Daarnaast kan er uiteraard worden getarget middels zoekwoorden. Ten slotte is er de mogelijkheid tot remarketing. Hiermee kun je remarketing-lijsten opbouwen om de gebruikers nogmaals te targetten.

YouTube-Targeting-Opties

 

Middels deze targeting-opties is het mogelijk om je doelgroep te bereiken met verschillende advertentieformaten op diverse posities in YouTube.  Zo kun je via een masthead de homepage targetten, waarmee een 100% share-of-voice behaald kan worden. Hiervoor geldt overigens een ‘reserved buy’ en kun je niet inkopen via AdWords.  Op de Search Page, Watch Page en de Channel Page (zie onderstaande afbeelding) kun je de doelgroep bereiken via  in-stream en in-display ads of via de ‘forced’prerolls.

YouTube-Advertenties

Voor wat betreft het prijsmodel geldt dat je kunt inkopen via een CPV-veilingmodel of op basis van een vooraf afgestemde CPM.

  • Bij CPV – cost per view – geldt dat er pas wordt betaald als de videoadvertentie voor 30 seconden wordt afgespeeld of eerder, als de video korter is dan 30 seconden. Voor de ‘suggested video’s’ – In-Display – wordt er betaald op het moment dat er op de thumbnail van de video geklikt wordt en de video begint met afspelen.
  • CPM – cost per thousand impressions – betreft een vooraf met Google afgestemde prijs, dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld premium buying.

Binnen AdWords is het – helemaal na de upgrade – vrij eenvoudig om je YouTube-videocampagnes in te richten. De instelling is in feite op te splitsten in aantal stappen.

Start met het aanmaken van een campagne, selecteer de gewenste instellingen, upload je videoadvertenties en kies een advertentie-indeling.  De volgende stap is om op basis van je campagnestrategie je targeting-opties te selecteren en de maximale kosten per weergave in te stellen.

Voorafgaand aan de setup  is het aan te raden goed na te denken over je doelstelling, doelgroep, campagnestrategie en -structuur.

Een aantal belangrijke updates binnen YouTube-videocampagnes

De volgende aankondiging van Google heb je vast al een keer gelezen:

Vanaf april 2014 worden er nieuwe campagne-instellingen en vereenvoudigde advertentie-indelingen gebruikt voor alle nieuwe videocampagnes. Daarnaast krijgt u toegang tot een upgradecentrum waar u enkele of al uw bestaande campagnes kunt upgraden naar de nieuwe functionaliteit. Vanaf 21 mei worden alle campagnes automatisch geüpgraded.’

Hieronder zetten wij graag de wijzigingen omtrent de vereenvoudigde advertentie-indelingen en nieuwe campagne-instellingen nog een keer kort en bondig  uiteen. Voor een compleet overzicht van alle wijzigingen verwijzen wij je graag naar Google-supportpagina waarin de campagne-upgrades uitgebreid staan beschreven.

De advertentie-indelingen

Voorheen kon er worden gekozen uit In-Stream, In-display en In-search advertenties. Deze laatste twee zijn echter samengevoegd, waardoor er nog maar twee mogelijkheden beschikbaar zijn, namelijk In-display en In-Stream.  Hieronder een korte toelichting op deze nieuwe YouTube advertentie-indelingen.

YouTube-Advertentie-Indelingen

TrueView In-Stream

  • De TrueView In-stream-videoadvertenties spelen af voor, tijdens of na een video van een YouTube-partner.
  • Kijkers moeten tenminste 5 seconden kijken en kunnen dan kiezen om verder te kijken of de videoadvertentie over te slaan.
  • Er wordt alleen betaald als de kijker de hele videoadvertentie of tenminste 30 seconden van de videoadvertentie heeft bekeken.

TrueView In-display

In-Search:

  • De videoadvertentie wordt vertoont als een gesponsorde video op de pagina met organische resultaten – vaak de eerste twee video’s – van YouTube en Google Video.
  • Er wordt alleen betaald als de kijker klikt op je videoadvertentie (gesponsorde video).

In-Display:

  • De videoadvertenties worden vertoond naast YouTube-video’s die worden afgespeeld, of op websites in het Google Display Network.
  • Er wordt alleen betaald als de kijker klikt op je advertentie (gesponsorde video).

‘Forced’ Prerolls

Tot slot zijn er nog de – ouderwetse – ‘Forced’ prerolls, deze zijn alleen in te kopen via het zogenaamde ‘Reserved buy’ via een Google Agency.

  • De videoadvertenties worden voor, tijdens of na een video van YouTube-partner vertoond en kunnen niet overgeslagen worden, waardoor dit ook wel forced views worden genoemd.
  • Er wordt betaald op basis van CPM, waarbij het aantal impressies van te voren wordt ingekocht.

Netwerkinstellingen

Voorheen kon er op advertentieniveau worden bepaald welke netwerken er werden geselecteerd, ofwel waar je videoadvertentie werd weergegeven. Na de upgrade kan dit alleen nog op campagneniveau, waardoor dit vergelijkbaar is met Google AdWords. Hierdoor zullen alle videoadvertenties die in een campagne hangen op het zelfde netwerken worden weergegeven. Netwerkopties zijn nog steeds YouTube-zoeknetwerk, YouTube-videonetwerk en Google Display Network. Door deze upgrade zal YouTube video-adverteren wat betreft campagnestructuur steeds meer op AdWords-adverteren gaan te lijken.

Zelf aan de slag met YouTube video-adverteren?

Door de jaren heen heeft Traffic Builders voor verschillende opdrachtgevers YouTube-videocampagnes ontwikkeld. Dit betroffen campagnes met uiteenlopende doelstellingen. Variërend van het genereren van bereik/zichtbaarheid, creëren van awareness, opbouwen van je brand tot productintroducties of salesactivatie.  Hieronder delen wij graag een aantal tips gebaseerd op onze ervaringen met in Youtube adverteren, én naar aanleiding van de Google-workshop van afgelopen week:

  • Een inkopper: koppel je AdWords-videoaccount aan je YouTube-kanaal. Hierdoor krijg je meer inzicht in je videostatistieken en kun je bijvoorbeeld call-to-action-overlays toevoegen aan je video’s. Tevens biedt dit interessante remarketing-mogelijkheden.
  • Segmenteer je advertentie-indelingen: Kies er voor om per type advertentie-indeling een aparte campagne aan maken. Zo kun je het bereik vergroten en de kwaliteit van de campagnes verbeteren.  Wij kiezen er vaak voor om bijvoorbeeld  één campagne aan te maken met daarin in-stream advertenties en één aparte campagne met daarin in-display advertenties. Qua structuur lijkt dit sterk op een AdWords-campagne.
  • Laat je  advertentie-indelingen – in-stream, in-display of ‘forced’ preroll-advertenties – afhankelijk zijn van je doelstellingen.
  • Segmenteer je doelgroepen: Maak per campagne verschillende doelgroepen aan om je bereik te vergroten en om verschillende doelgroepen te targetten. Ook heeft dit invloed op de kwaliteit van de campagne. Wij kiezen, afhankelijk van de doelgroep, voor meerdere doelgroepen in een campagne.
  • Handig: je kunt je doelgroepen ook kopiëren naar andere campagnes. Makkelijk als je bijvoorbeeld beschikt over een goed werkende doelgroep.
  • Target je campagne ook eens via prime packs of roadblocks, door dit af te stemmen met het Google Agency. Zo kun je bijvoorbeeld targetten op de prime pack ABC1, dit betreffen demografische classificaties.
  • Stel een optimale cap per gebruiker in middels frequency capping. Let op! Je heb niet te maken met bijvoorbeeld het Google Display netwerk, denk dus goed na over het aantal vertoningen. In de workshop kregen wij zelf een tip om gebruik te maken een van X aantal vertoningen per week!
  • Overdrijf niet met je CPV-biedingen, extreem hoge biedingen zijn niet nodig! Gemiddeld kun je een CPV aanhouden van € 0,05 en € 0,10 cent. Eventueel kun je deze verder naar beneden brengen als dagbudgetten gemakkelijk behaald worden.
  • Tot slot: houd rekening met de advertentieplanning. Is het bijvoorbeeld zinvol om ’s nacht te worden vertoond?

Tot slot..

★  Ga jij binnenkort aan de slag met adverteren op YouTube? Wellicht heb jij dan wat gehad aan dit blog. Heb jij nog interessante aanvullingen omtrent YouTube videocampagnes, deel dit dan gerust met ons en laat een reactie achter!

Succesvolle Youtube-campagnes laten opzetten? 
Schakel je ons liever in om succesvolle videocampagnes voor je op te zetten? Dat kan. Wij zetten onze uitgebreide kennis en ervaring graag voor je in. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.