1 op 5 Nederlanders succesvol door social media

Netwerken met social media (Facebook, Twitter, LinkedIn, Hyves etc.) levert 1 op de 5 Nederlanders succes op. Zo komen ze aan een baan, nieuwe klanten, een geliefde of een huis. Dit blijkt uit een onderzoek van KPN, dat ook stelt: Hoe actiever in (online) sociaal netwerken, hoe succesvoller je vaak bent.

‘Succesfactoren online sociaal netwerk’

Een optimaal online sociaal netwerk voldoet volgens KPN aan vier kernkwaliteiten, die bijdragen aan dat succes: betrouwbaarheid, snelheid, capaciteit en bereik. 37 procent van de Nederlanders maakt dagelijks gebruik van social media. Vrouwen vaker dan mannen (42 procent vs. 33 procent). Veel Nederlanders zijn blij met social media, zo bleek eerder dit jaar al.

 

Zakelijk gebruik social media: meeste contacten

22 procent van de Nederlanders gebruikt social media zowel voor privé als zakelijke doeleinden. Gebruikers van het zakelijke online netwerk LinkedIn zijn met 28 procent de mensen met de meeste contacten, namelijk meer dan 125. Gemiddeld is het aantal contacten van Nederlanders binnen online sociale netwerken 139 (daarvan kent men 33 procent ook daadwerkelijk).

 

‘Facebook in 2011 belangrijkste social netwerk’

Facebook heeft het hoogste percentage gebruikers (26 procent) met voornamelijk buitenlandse contacten. Volgens 37 procent van de Nederlanders wordt Facebook – dat de afgelopen periode al een grote groei doormaakte – in 2011 het belangrijkste online sociale netwerk.

 

Kernkwaliteiten sociaal netwerk vs. type contact

Uit het onderzoek blijkt dat de vier kernkwaliteiten die een netwerk een topnetwerk maken snelheid, betrouwbaarheid, capaciteit en bereik, in direct verband staan met welk type sociale contacten je in je netwerk hebt.

Er zijn verschillende typen online gebruikers te benoemen:

  • initiator
  • spreker
  • criticus
  • volger
  • verzamelaar
  • toeschouwer
  • inactief

 

Nederlanders zijn ‘volgers’

De grootste groep Nederlanders (bijna 70% van de  gebruikers van online sociale netwerken) behoort tot de categorie ‘volger’. Zij onderhouden een profiel op een sociale netwerksite en plaatsen zelf berichten.

 

Actieve gebruikers: Twitter en Foursquare

Foursquare en Twitter hebben met 29 procent het grootste aandeel actieve gebruikers (rol van initiator) binnen social media. Dit type gebruiker plaatst niet alleen berichten, maar ook zelfgemaakte video’s of eigen muziek, start discussies en houdt een eigen blog bij.

 

Hyves en Facebook passiever..

Social media met een relatief groot aandeel passieve gebruikers (toeschouwers) zijn Facebook (43%) en Hyves (45%). Deze gebruikers lezen met name blogs, bekijken video’s van anderen en participeren in of lezen discussies. Zelf plaatsen ze echter nauwelijks berichten c.q. ‘content’.

 

Bron: nu.nl