10 belangrijkste online marketingtrends 2010

Wat zijn de 10 belangrijkste online marketingtrends van 2010? Onder meer: het belang van targeting en personalisatie gaat toenemen, search blijft belangrijk maar Google gaat aan invloed verliezen, social media vinden hun plek in de marketingmix en web analytics brengt de consument nog beter in kaart. Dit zijn conclusies na onderzoek door het Amerikaanse softwareconcern Unica.

Online marketeers kijken met spanning uit naar het verdere verloop van 2010. Het toenemende aanbod van nieuwe online kanalen en de groeiende vraag naar accountability zijn hiervoor belangrijke redenen. Softwareconcern Unica sprak met ruim 150 Amerikaanse marketeers en zette op basis van die informatie de 10 belangrijkste online marketingtrends op een rij.

1. Web analytics: integratie consumentendata

De focus van web analytics zal zich richten op het integreren van consumentendata van internet, zoekmachines en mobile. Daarmee kan de consument nog beter in kaart worden gebracht. 88 procent van de ondervraagde marketeers gebruikt al web analytics of is voornemens dat te doen.

2. Marketingbudgetten verschuiven naar online

Online kanalen zijn doorgaans goedkoper en vooral beter meetbaar. Zie daar de reden dat er steeds meer budget voor online marketing wordt gereserveerd, ten nadele van de traditionele kanalen. 84 procent van de marketeers gaf aan dat een toenemende focus op online belangrijk is voor hun bedrijf.

3. Search blijft belangrijk, Google verliest terrein

Search het tonen van websites in zoekmachines op basis van expliciet zoekgedrag blijft enorm belangrijk. Interessant is wel dat wordt verwacht dat dat niet meer alleen om Google zal draaien; in de VS groeit bijvoorbeeld zoekmachine Bing, en ook lokale spelers als Baidu in China en Yandex in Rusland winnen terrein. Gevolg: meer complexiteit, maar ook kansen door de mix van usability, geo-locatie, mobile en verdergaande samenwerking

4. Targeting en personalisatie

Waar komt mijn websitebezoeker vandaan? Welk gedrag wordt online getoond en hoe kan ik daar op inspelen? 55 procent van de ondervraagde marketeers zei al gebruik te maken van targeting en personalisatie, 21 procent pakt het in 2010 op. De mogelijkheden worden steeds specifieker: ook anonieme bezoekers’ kunnen steeds beter worden getarget op basis van url-verwijzingen, gebruikte zoektermen, geografische locatie e.d. Boodschappen op websites en in e-mails zullen beter op de ontvanger worden afgestemd.

5. Nieuwe kanalen: integratie belangrijk

Online, mobile, rich media, social media: er zijn en komen steeds meer nieuwe kanalen. Succes van een campagne hangt onder meer af van de geïntegreerde inzet van al die marketinginspanningen. Marketeers zien vooral de mogelijkheden en gaven aan te blijven experimenteren met nieuwe kanalen. 84 procent gaf aan opkomende marketingkanalen in te zetten.

6. Social media: blijf communiceren

Bij social media draait het om delen. Marketeers zien in dat ze de controle over hun merk moeten delen met consumenten. Aanwezig zijn in social media en communiceren met consumenten is daarvoor heel belangrijk. Van de ondervraagde marketeers zet 47 procent social media in, 23 procent wil dat dit jaar gaan doen. Facebook, MySpace en blogs hebben hun toegevoegde waarde inmiddels bewezen en zijn daarom vaak al standaard opgenomen in de marketingmix. Twitter klopt nadrukkelijk aan de deur.

7. E-mailmarketing steeds gerichter

De meest gebruikte marketingtechniek is e-mailmarketing; 92 procent van de marketeers zegt dit middel (ook) in 2010 te gaan gebruiken. Dit zal meer doelgericht zijn dan voorheen mogelijk was. Belangrijker gaan worden écht aantrekkelijke campagnes, een sterke focus op (analyse van versturen op) de juiste tijdstippen, relevante content en reputatiemanagement van digitale communicatie.

8. Mobile groeit sterk als marketingkanaal

Mobile is, zeker na het succes van – natuurlijk – de iPhone en Android, een sterk groeiend marketingkanaal. De toepassingen zullen breder en specifieker worden. De Amerikaanse marketeers gaven aan e-mail, mobiele websites en applicaties in dit kader als handige marketingkanalen te zien. 36 procent van hen zet deze middelen dan ook al in, 40 procent wil daar snel mee beginnen.

9. IT is bottleneck voor online marketing

Bijna 70 procent van de marketeers gaf aan dat IT een grote bottleneck is en blijft voor online marketing. Het gaat op dit vlak geregeld mis. De gebreken weerhouden marketeers er vooralsnog regelmatig van om op de beoogde manier met hun campagnes aan de slag te gaan.

10. Uitdaging: data effectief gebruiken

Nadeel van het grote aanbod aan online kanalen is de grote hoeveelheid data die het oplevert. Marketeers zien daardoor soms door bomen het bos niet meer. De verkregen data omzetten in bruikbaar advies en relevante acties blijft ondanks web analytics een lastige klus. 94 procent van de marketeers ziet hierin misschien wel de grootste, maar vooral belangrijkste uitdaging.