10 meest voorkomende valkuilen bij het opzetten van landingspagina’s

De invloed van landingspagina’s op de conversie van bezoeker naar actie is lange tijd onderschat. Maar nu zoekmachinemarketing steeds minder vanuit de techniek en meer vanuit de marketing wordt benaderd, heeft het goed opzetten en testen van landingspagina’s ineens de focus. En met geavanceerde web analytics oplossingen en tools als Google’s Website Optimizer, hebben we nu ook de middelen in handen om landingspagina’s voortdurend te testen en conversie te optimaliseren.

In deze post de 10 meest voorkomende valkuilen bij het opzetten van landingspagina’s voor search engine advertising campagnes.

1. Gebrek aan relevantie
Hoewel een open deur voor velen, is dit onbetwist de meest voorkomende valkuil van allemaal: landingspagina’s die ogenschijnlijk geen relevantie hebben voor het keyword of de keywordcombinatie waarop de bezoeker heeft gezocht. Vaak wordt ten onrechte de homepage gebruikt als landingspagina voor de gehele campagne, ongeacht de zoekopdracht of zoekintentie van de bezoeker.

Zowel van de optiek van Google’s Adwords Quality Score als conversie of ‘stickyness’ van een landingspagina, is het belangrijk de inhoud van de pagina af te stemmen op de zoekopdracht en zoekintentie. Hierin heeft zoekopdracht invloed op de tekstuele content of verwoording van de boodschap en de zoekintentie op het aanbod en de call to action.

Stem landingspagina’s dus af op de zoekopdracht en advertentietekst.

2. Aanbod niet afgestemd op zoekintentie
Ik noemde zojuist al de zoekintentie, waarmee ik doel op de achterliggende motivatie of drijfveren voor het doen van en zoekopdracht. Kortom: waar heeft de bezoeker behoefte aan? Is dit informatie, een dienst, product of direct contact? De landingspagina moet altijd afgestemd zijn op de zoekintentie, deze duidelijk vervatten in een boodschap en vervolgens aanzetten tot actie.

Test dus verschillende aanbiedingen, verwoordingen van hetzelfde aanbod en calls to action. Er zit al verschil in conversie tussen ‘vraag direct offerte aan’ en ‘vraag direct offertes aan’.

3. Zorg voor duidelijk aanbod
Het aanbod dat gedaan wordt op de landingspagina moet duidelijk, relevant en aantrekkelijk zijn. De landingspagina dient in slechts enkele seconden een goede eerste indruk te maken en heeft max. ca. 10 seconden om de bezoeker van de aantrekkelijkheid van het aanbod te overtuigen.

Test dus verschillende ‘drivers’ of ‘motivators’ die bezoekers aanzetten tot actie. Kietel je bezoekers op de juiste op de juiste plek!

4. Hou formulieren zo kort mogelijk
Vraag niet om meer informatie dan nodig is om goed geïnformeerd in contact te treden met de prospect. Offerteformulieren dienen dan ook zo kort mogelijk te zijn en zo min mogelijk verplichte velden te hebben. Zeker in de verzekeringswereld is het de moeite waard om meerdere formulieren te testen.

5. Hou je landingspagina simpel en overzichtelijk
Bezoekers moeten in 1 oogopslag zien wat de belangrijkste boodschap is en wat de volgende stap is zodra men geïnteresseerd is. Communiceer de belangrijkste boodschap van een landingspagina dus opvallend, bijvoorbeeld in bold tekst. Zorg er ook voor dat de call to action, vaak een tekstlink of button, voldoende opvalt. Vaak zie je dat butons omwile van integratie met het overall design wegvallen tegen de achtergrond. Zonde!

6. Beperk het aantal conversiedoelen
Teveel keuzes leidt tot verwaring of zelfs besluiteloosheid. Beide zijn niet wenselijk als je als marketeer afgerekend wordt op de ROI van zoekmachinemarketing. Beperk dus het aantal keuzemogelijkheden tot maximaal 2.

7. Denk aan de laadsnelheid
De laadsnelheid van een pagina is van grote invloed op de bounce rate: het percentage mensen dat de webpagina zonder verder te klikken verlaat. Zorg dus voor snel ladende webpagina’s en test de verbindingssnelheid van je doelgroep, zeker in het buitenland.

8. Stem design af op conversiepagina
Wanneer landingspagina’s sterk afwijken van het design van de conversiepagina (bijv. offerteformulier) ontstaat verwarring. Verwarring is killing voor de conversie omdat het twijfel teweeg brengt en bovendien leidt tot hogere exit ratio’s.

9. Het gaat om de combinatie
De combinatie tussen zoekopdracht, advertentietekst en landingspagina wel te verstaan. Een landingspagina is dus veelal geen op zichzelfstaand iets. Net als je denkt de beste landingspagina te hebben gevonden, kan blijken dat die alleen goed presteert in combinatie met keyword A en advertentietekst B. Benader dus ook het testen van landingspagina’s als een holistisch proces.

10 Test, meet, evalueer: continue
Testen is de sleutel tot succes. En met tools als Google’s Website optimizer is het uitvoeren van zogeheten multivariate tests een stuk toegankelijker geworden voor adverteerders. Maak hier dus ook gebruik van en onderken dat het géén eenmalige actie, maar een continueproces is.

Zoekmachinemarketing is eigenlijk net marketing…