Wolter Tjeenk Willink 20 december 2006 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: 2 minuten

De gemiddelde internetgebruiker heeft maar 1,5 seconde aandacht voor een zoekresultaat van zoekmachines als Google en Live en maakt weinig onderscheid tussen deze resultaten en zogenoemde ‘gesponsorde links’. Dat en meer blijkt uit onderzoek van zoekmachinemarketingbureau Traffic Builders in samenwerking met onderzoeksbureau De Vos & Jansen.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat de naamsbekendheid van een bedrijf of merk van grote invloed is op het kijk- en klikgedrag van zoekmachinegebruikers. Consumenten besteden weinig tijd aan zoekresultaten. Gemiddeld wordt er maar 1,5 seconden naar een zoekresultaat gekeken. “Opvallen is dus van groot belang. Bekende merken worden herkend en dat verklaart waarom de sterkte van het merk zo belangrijk is,” aldus Marnix van Gisbergen van De Vos en Jansen.

Wolter Tjeenk Willink, directeur van het in zoekmachinemarketing gespecialiseerde Traffic Builders, is vooral onder de indruk van het effect van adverteren door middel van gesponsorde zoekresultaten: “Internetgebruikers maken weinig onderscheid tussen de gewone zoekresultaten en de gesponsorde links, zo blijkt uit het onderzoek.”

Eye-tracking techniek
In het onderzoek zijn de zoekresultaten van ’s werelds meest populaire zoekmachine Google vergeleken met die van het onlangs gelanceerde Live.com, Microsofts opvolger van MSN Search. Middels zogenaamde eye-tracking techniek zijn de oogbewegingen van respondenten met camera’s gevolgd. Tjeenk Willink: “Hierdoor zijn we in staat te analyseren welke onderdelen van de zoekresultaten het meest worden bekeken. Zo verwerven we nog meer inzicht in niet alleen het klikgedrag, maar ook het kijkgedrag van zoekmachinegebruikers.”

 

Zoekresultaten Google
Fig. 1 F-patroon herkenbaar in de wijze waarop zoekmachinegebruikers de zoekresultaten van Google bekijken, weergegeven aan de hand van een ‘visual mountain picture’. Hoge pieken betekent meer aandacht.

 

Zoekresultaten Live.nl

Fig. 2 F-patroon herkenbaar in de wijze waarop zoekmachinegebruikers de zoekresultaten van Live.com (MSNsearch) bekijken, weergegeven aan de hand van een ‘visual mountain picture’. Hoge pieken betekent meer aandacht.

Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van zoekmachinemarketingbureau Traffic Builders uitgevoerd door DVJ Interactive, als onderdeel van een onderzoek naar online informatievergaring en beslissingstrajecten door consumenten m.b.t. financiële producten (hypotheken).

In het onderzoek zijn twee zoekmachines meegenomen, Google en MSNsearch (http://www.live.com/). De respondenten kregen een zoekpagina van Google en MSN aangeboden waarop de resultaten staan weergegeven bij het zoekwoord “hypotheek”. De Google pagina bestond uit 2 gesponsorde resultaten bovenaan, 10 organische resultaten (dat zijn de niet gesponsorde resultaten) en 8 gesponsorde resultaten aan de rechterkant.

De respondenten zijn geworven uit het panel van De Vos & Jansen. In totaal hebben 12 respondenten aan het onderzoek meegedaan. Er zijn vier vrouwen en acht mannen geïnterviewd. De respondenten hebben veel ervaring met Internet (meer dan vijf jaar gebruikt en gemiddeld 1,5 uur per dag) met een leeftijd die varieert tussen de 27 en 50 jaar. De respondenten zijn getrouwd, gescheiden of wonen samen.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on 1.5 seconde aandacht voor zoekresultaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/