1.5 seconde aandacht voor zoekresultaat

Geschatte leestijd: 2 minuten

De gemiddelde internetgebruiker heeft maar 1,5 seconde aandacht voor een zoekresultaat van zoekmachines als Google en Live en maakt weinig onderscheid tussen deze resultaten en zogenoemde ‘gesponsorde links’. Dat en meer blijkt uit onderzoek van zoekmachinemarketingbureau Traffic Builders in samenwerking met onderzoeksbureau De Vos & Jansen.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat de naamsbekendheid van een bedrijf of merk van grote invloed is op het kijk- en klikgedrag van zoekmachinegebruikers. Consumenten besteden weinig tijd aan zoekresultaten. Gemiddeld wordt er maar 1,5 seconden naar een zoekresultaat gekeken. “Opvallen is dus van groot belang. Bekende merken worden herkend en dat verklaart waarom de sterkte van het merk zo belangrijk is,” aldus Marnix van Gisbergen van De Vos en Jansen.

Wolter Tjeenk Willink, directeur van het in zoekmachinemarketing gespecialiseerde Traffic Builders, is vooral onder de indruk van het effect van adverteren door middel van gesponsorde zoekresultaten: “Internetgebruikers maken weinig onderscheid tussen de gewone zoekresultaten en de gesponsorde links, zo blijkt uit het onderzoek.”

Eye-tracking techniek
In het onderzoek zijn de zoekresultaten van ’s werelds meest populaire zoekmachine Google vergeleken met die van het onlangs gelanceerde Live.com, Microsofts opvolger van MSN Search. Middels zogenaamde eye-tracking techniek zijn de oogbewegingen van respondenten met camera’s gevolgd. Tjeenk Willink: “Hierdoor zijn we in staat te analyseren welke onderdelen van de zoekresultaten het meest worden bekeken. Zo verwerven we nog meer inzicht in niet alleen het klikgedrag, maar ook het kijkgedrag van zoekmachinegebruikers.”

 

Zoekresultaten Google
Fig. 1 F-patroon herkenbaar in de wijze waarop zoekmachinegebruikers de zoekresultaten van Google bekijken, weergegeven aan de hand van een ‘visual mountain picture’. Hoge pieken betekent meer aandacht.

 

Zoekresultaten Live.nl

Fig. 2 F-patroon herkenbaar in de wijze waarop zoekmachinegebruikers de zoekresultaten van Live.com (MSNsearch) bekijken, weergegeven aan de hand van een ‘visual mountain picture’. Hoge pieken betekent meer aandacht.

Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van zoekmachinemarketingbureau Traffic Builders uitgevoerd door DVJ Interactive, als onderdeel van een onderzoek naar online informatievergaring en beslissingstrajecten door consumenten m.b.t. financiële producten (hypotheken).

In het onderzoek zijn twee zoekmachines meegenomen, Google en MSNsearch (http://www.live.com/). De respondenten kregen een zoekpagina van Google en MSN aangeboden waarop de resultaten staan weergegeven bij het zoekwoord “hypotheek”. De Google pagina bestond uit 2 gesponsorde resultaten bovenaan, 10 organische resultaten (dat zijn de niet gesponsorde resultaten) en 8 gesponsorde resultaten aan de rechterkant.

De respondenten zijn geworven uit het panel van De Vos & Jansen. In totaal hebben 12 respondenten aan het onderzoek meegedaan. Er zijn vier vrouwen en acht mannen geïnterviewd. De respondenten hebben veel ervaring met Internet (meer dan vijf jaar gebruikt en gemiddeld 1,5 uur per dag) met een leeftijd die varieert tussen de 27 en 50 jaar. De respondenten zijn getrouwd, gescheiden of wonen samen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.