3 conversie killers op jouw mobiele website

Ondanks het feit dat het aantal mensen dat jouw website bezoekt via een smartphone alleen maar toeneemt, is dat over het algemeen geen trend die we terug zien in het conversiepercentage voor het mobiele verkeer. Het gemiddelde conversiepercentage voor mobiel verkeer is nog steeds fors lager dan voor desktop. Het conversiepercentage is wel langzaam aan het stijgen maar komt nog lang niet in de buurt van het gemiddelde conversiepercentage voor desktop of zelfs tablet.

conversie-killers-mobiele-website
Bron: Monetate EQ4 2015

Hoe kan dat?

De vraag is natuurlijk hoe dat kan. Wat gaat er consequent mis op het mobiele apparaat? En wat zorgt ervoor dat het conversiepercentage maar niet wil of kan stijgen naar dezelfde hoogte als desktop?

Het antwoord heeft alles te maken met aandacht. Ten eerste is het zo dat we meer van onszelf vragen wanneer we een mobiel device gebruiken. We hebben meer aandacht nodig om een website op een mobiel te bezoeken. We zijn gewend om te navigeren met muis en toetsenbord terwijl we kijken naar een beeldscherm. Voor een desktop website bestaan conventies waar de meeste websites zich aan houden. Logo linksboven, het menu daaronder, etc. Daardoor weten we wat we kunnen verwachten en gaat het surfen vrijwel moeiteloos. Onze aandacht hebben we nodig wanneer we iets willen lezen of wanneer we gegevens moeten invullen.

Voor mobiel bestaan die conventies er nog niet en daardoor hebben we vrijwel direct onze aandacht nodig om te snappen hoe we bijvoorbeeld bij het gewenste product uitkomen. Sommige dingen werken gewoon niet zoals we zouden verwachten, zoals bijvoorbeeld een slider waar we niet doorheen kunnen swipen of productafbeeldingen waarop we niet met onze vingers kunnen inzoomen. Bovendien is het gebruik van een smartphone niet voor iedereen zo intuïtief.

Forrester research
Bron: Forrester Research

Omdat de mobiele website meer aandacht van ons vraagt is de kans groter dat we ‘moe’ zijn voordat we het conversiepunt bereiken en daardoor afhaken. Daarnaast gebruiken we onze smartphone vaker op plekken waar sowieso meer afleiding is. Terwijl we in de trein zitten, onder het eten, ’s avonds voor de tv. Op die momenten zijn we onze aandacht al aan het verdelen tussen de smartphone en onze omgeving en dat vergroot de kans op vroegtijdig uitval.

Het optimaliseren van de mobiele website

We hebben niet overal invloed op. Het feit dat mensen ’s avonds in de trein jouw website bekijken, daar kan je niets aan doen. En dat iemand niet snapt hoe hij moet swipen om bij een volgende productafbeelding (hoewel je je zou kunnen afvragen of je swipen dan als interactie moet gebruiken) kun je iemand niet op afstand leren. Waar je wel mee aan de slag kan is het optimaliseren van jouw mobiele website.

Deze fouten kosten jou ook conversies:

Natuurlijk, er kan veel fout gaan op een mobiele website, in totaal hebben wij 45 veel voorkomende fouten weten te benoemen. Maar er zijn een aantal zaken die meer frustratie opleveren dan anderen. Deze 3 fouten kosten letterlijk conversies. Pak je ze aan, dan maak je je website gebruiksvriendelijker, vraag je minder aandacht van je bezoekers en verhoog je je conversieratio.

Fout 1: je website laadt te traag

Zonder twijfel de grootste ergernis van bezoekers. Volgens een onderzoek van Google naar frustraties binnen technische problemen die een mobiele website kan hebben, ergert 46% zich aan een te trage laadtijd:laadtijd
Laadtijd is dus belangrijk. 83% van de gebruikers verwachten dat een mobiele website in 4 seconden of minder volledig weet te laden. Alles wat daar boven zit is dus voor het grootste gedeelte van je bezoekers een reden om niet te converteren. Om hier mee aan de slag te gaan moet je eerst weten wat de laadtijd is van jouw website. Check dat eenvoudig door bijvoorbeeld een tool als www.webpagetest.org te gebruiken. Onder “advanced settings” kan je selecteren dat je de website wil checken in een mobiele browser. De tool test vervolgens jouw website en laat zien daarna per frame zien hoe lang hij bezig was om de hele website in te laden.

webpagetest
Een mooi voorbeeld van een veel te lange laadtijd: pas na 7 seconden zie je wat gebeuren.

Blijkt je laadtijd echt te lang dan gooi je je website ook nog even door Google PageSpeed Insights. Die laat niet alleen je gemiddelde score zien, maar toont ook meteen wat je moet aanpassen om de laadtijd te verbeteren. Een goed beginpunt!

pagespeed insights

Fout 2: de zoekbox staat niet centraal

Zoals al aangegeven belasten we ons brein en de aandacht die we te vergeven hebben sowieso al meer wanneer we op een smartphone willen converteren. Daarom zorgen we ervoor dat we de meeste dingen voor gebruikers zo gemakkelijk mogelijk maken. En dat begint met het überhaupt vinden van de informatie die je zoekt.

De zoekbox speelt een belangrijke rol. Op de mobiele website wil je namelijk niet dat bezoekers aan de hand van het menu moeten vinden wat ze zoeken. Vaak zijn navigatiestructuren op mobiele websites al een stuk onoverzichtelijker vanwege de beperkte ruimte die ze hebben. Maar aangezien bezoekers ook gewoon minder geduld hebben vergroot je de kans dat de aandacht op is voordat ze überhaupt op de juiste pagina terechtkomen.

Zorg ervoor dat je zoekbox centraal bovenaan de pagina staat en dat hij goed opvalt zodat bezoekers meteen aan de slag kunnen. Maar ook de werking van de zoekbox kan nog een groot verschil maken. Wanneer je zoekopdrachten van bezoekers bijvoorbeeld automatisch aanvult, hoeven ze minder te typen en komen ze nog sneller uit bij het juiste resultaat.Zoekformulier

 

Fout 3: Formulieren zijn niet geoptimaliseerd

Gebruik van formulieren is van oudsher al een heikel puntje, niet alleen voor mobiel. Er is een reden dat we bij grote formulieren in de funnel over het algemeen de meeste uitval tegenkomen. Daarom zijn we meestal druk bezig met het optimaliseren van onze formulieren. De meeste desktop formulieren werken dan ook altijd naar behoren.

Voor mobiel is dat niet het geval. Naast het feit dat we al tijd en aandacht van bezoekers vragen om überhaupt een formulier in te vullen, vragen we ook nog eens extra aandacht omdat ze vaak moeten uitvogelen hoe een formulier werkt, en hoe ze dit makkelijk en snel kunnen invullen. En dat laatste is natuurlijk niet hun taak, maar de onze. Dit zijn de twee belangrijkste punten die voor bijna ieder formulier nog aangepast kunnen worden:

  • Velden in een formulieren zijn niet ingesteld op het juiste type input. Wanneer je een telefoonnummer moet invullen, wil je niet het QWERTY toetsenbord zien, maar het numerieke toetsenbord waarbij je makkelijk cijfers kan in toetsen. Zorg er dus voor dat ieder veld is afgestemd voor het juiste toetsenbord.
  • Wanneer er een datum ingevuld moet worden, moeten gebruikers deze zelf in toetsen. Het is veel makkelijker om op mobiel een kalender te tonen, zodat de juiste datum kan worden aangetikt.

formulieren optimaliseren

Kortom: maak het invullen van gegevens zo gemakkelijk mogelijk

Herken jij hier je eigen website in? Zijn er dingen die je beter zou kunnen doen? Het loont de moeite om ermee aan de slag te gaan, een verbetering in de gebruikerservaring van je mobiele website gaat ongetwijfeld meer conversies opleveren. Ik ben benieuwd naar jouw resultaten. Heb jij nog andere conversie killers gespot op een mobiele website? Laat het weten in de comments!