3 SEO-(Quick)wins bij de bouw van een nieuwe website

Een nieuwe website (laten bouwen) geeft de mogelijkheid om jouw creativiteit op hol te laten slaan en je digitale ambities waar te maken. Het design mag eindelijk flink op de schop, het idee voor die vette berekeningstool wordt werkelijkheid en je staat te popelen om nu écht met SEO aan de gang te gaan!

Oké, misschien ben je niet zo enthousiast als ik. Maar hoe gaaf een nieuwe website ook is, het zal effect hebben op je SEO-efforts en strategie. Daarom behandel ik in dit blog drie SEO (quick)wins voor de bouw van je nieuwe website. Oja, onderaan vind je ook nog een waardevolle gratis tip!

Is een volledig nieuwe website noodzakelijk?

Vraag jezelf af of een nieuwe website wel nodig is. Een nieuwe website is namelijk ook niet direct af. Je zult hem constant moeten blijven optimaliseren. Bij de Evolutionary Site Redesign (ESR) methode hoef je niet een nieuwe website te lanceren, maar is het een doorlopend optimalisatieproces. Het is een goede manier om het lanceren van een compleet nieuwe site – en dus het complexe proces en het risico op een daling in resultaten – te vermijden.

Als je toch zeker weet dat er een compleet nieuwe website moet komen, neem dan onderstaande drie tips ter harte!

Technische factoren en randvoorwaarden

Als je de ambitie hebt om serieus tijd te gaan investeren in SEO, dan moeten de technische factoren in orde zijn.

Je wilt voorkomen dat je moet wachten met het waarmaken van je ambities omdat er een cruciale functionaliteit nog gebouwd of toegevoegd moet worden. Of erger: dat de huidige set-up volledig omgegooid moet worden. Uiteraard met de kosten voor eigen rekening.

Zo maakte ik ooit mee dat een opdrachtgever een site had die niet indexeerbaar was voor zoekmachines. Waarom zou de partij die de website heeft gebouwd dat aspect niet meenemen zou je denken? Het argument wat ik te horen kreeg was: “het zat niet in de scope van de opdracht”. Dus: borg SEO goed en duidelijk in je offerte-aanvraag. Geen gek idee lijkt me.

Maak daarom vooraf goed duidelijk bij de webbouwer dat..

  • de juiste functionaliteit moet in het contentmanagementsysteem (CMS) aanwezig moet zijn. Denk hierbij aan controle over belangrijke SEO-elementen als page titels, meta beschrijvingen, headers, afbeeldingen, media, URL-opbouw en sitestructuur;
  • je een laadsnelheid benchmark (een streefgetal voor de maximale laadsnelheid) wilt afspreken. Echt niet alleen omdat (mobiele) laadsnelheid meegenomen wordt in het algoritme, maar ook voor een goede gebruikerservaring (dat ook effect heeft op organische prestaties).
  • mobiel- en gebruiksvriendelijkheid geborgd worden. Zeker nu de Mobile-First index uitgerold is. 
  • relevante vormen van structured data direct in de pagina templates worden gebouwd.

En zo kunnen we nog wel even verder gaan. De aanvullende wensen zullen de kosten onderaan de streep omhoog stoten. Toch zou ik je adviseren het direct mee te nemen. Zo is de site SEO-technisch goed ingericht bij livegang en kun je volledig focussen op de content en het opbouwen van autoriteit. 

Paginatitel en meta-beschrijving

Ze zijn het visitekaartje van de pagina: de paginatitel en meta-beschrijving. Het is het vaak het eerste touchpoint, dus een goede eerste indruk is van groot belang. Wellicht trek je met een prikkelende paginatitel en meta-beschrijving nét die ene bezoeker die de business veel geld oplevert.

seo paginatitel en meta-beschrijving

De bouw van een nieuwe website biedt de mogelijkheid om de visitekaartjes onder de loep te nemen.

Vraag jezelf af:

  • Bevat de paginatitel het primaire / secundaire zoekwoord?
  • Wat doen andere partijen die focussen op dit zoekwoord? Welke vragen beantwoorden zij op de pagina?
  • Zijn de titel en beschrijving aantrekkelijk om op te klikken? Hoe kan ik ze verrijken om visueel aantrekkelijker te maken?

De titel en beschrijving zijn kleine elementen, maar met een grote impact. Aanpassingen kunnen relatief eenvoudig en snel gedaan worden. Typische quickwin dus!

Het opstellen van een redirectstrategie

Ik hoor je denken:

“Redirects.. Dat is toch niet in alle gevallen van een migratie noodzakelijk?”

Nee. Bij een volledig ongewijzigde URL-structuur is een redirectstrategie niet noodzakelijk. Toch kom ik maar weinig migraties tegen waar helemaal geen URL’s veranderen, pagina’s samengevoegd worden of content niet mee verhuisd wordt. URL-wijzigingen zorgen enkel voor extra complexiteit bij migraties, zoals John Mueller twitterde:

twitter redirects john mu

“Maar… de redirects zelf leveren toch niks op? Waarom is het dan een (quick)win?”

seo-migratie-gone-wrong

Het inzichtelijk maken van URL’s die veranderen, nieuwe doel-URL’s invullen, redirects implementeren en het testen ervan kan een tijdrovende klus worden. Onder het mom: beter voorkomen dan genezen is het wel degelijk een quickwin.

seo quickwins meme
Bron: https://memegenerator.net/

Het gevolg van het niet instellen van redirects bij een migratie, kan vervelend uitpakken voor de SEO-resultaten. De tijd en moeite die het je zal kosten om weer op het oude bezoeksniveau te komen, weeg niet op tegen het wél voorbereiden, instellen en testen van redirects tijdens je websitemigratie.

Vanuit dat oogpunt is het wat mij betreft een quickwin. Hoe je uiteindelijk een goede redirectstrategie opstelt? Hieronder enkele van de belangrijkste SEO-tips voor een migratie:

  • Zorg voor correcte URL-mapping: welke huidige URL moet naar welke nieuwe URL verwijzen?
  • Stel de redirects in op een testomgeving en test deze met behulp van een crawling tool als Screaming Frog.
  • Technische SEO draait om consistentie. Zorg daarom ervoor dat maar één variant van iedere URL indexeerbaar is om onduidelijkheid voor zoekmachines te voorkomen. Controleer waar canonical elementen naartoe verwijzen, of URL’s alleen via HTTP(S) te bereiken zijn en paginering correct is ingesteld.

PS: heeft de website nog geen HTTPS? Dat kan anno 2018 écht niet meer 😉. Overweeg bij lancering van een nieuwe website direct met een verhuizing naar HTTPSTwee vliegen in één klap!

Tip van de dag: geen deadlines!

“Planningen zijn er om in de war geschopt te worden!”

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar er komen ongetwijfeld voorbij waar je vooraf geen rekening mee had gehouden. Plannen is goed, maar stel daarbij geen deadline. Zeker bij grotere sites is het niet in te schatten. Stel in plaats daarvan minimale vereisten op per stakeholder waarbij een GO voor livegang gegeven wordt. Denk bij SEO aan bijvoorbeeld: 

  • De top 2.500 belangrijke URL’s van de huidige site (geprioriteerd op verkeer en externe links) moeten direct, dan wel via maximaal één redirect, uitkomen op een bestaande pagina op de nieuwe omgeving (200 statuscode)
  • Voor paginatype X moeten minimaal de volgende typen structured data bevatten: product, reviews, etc.

Naar de lancering toe moet er een concrete datum geprikt worden. Logisch! Maar dit is niet iets wat op voorhand in te schatten is. Met de minimale eisen voor een GO en een tijdsinschatting van development kom je uiteindelijk tot een haalbare en concrete dag.

Tot slot

Vanzelfsprekend zijn er nog genoeg (quick)wins die je kunt oppakken. Bovengenoemde zijn drie factoren die in grote mate effect kunnen hebben op de vindbaarheid van de website. Voel je vrij om contact op te nemen als je wilt sparren over jouw (plannen voor een) nieuwe website!