In 4 stappen naar een goede data-analyse

keep-calm-and-analyse-data-3Conversie-optimalisatie is in de basis niets meer dan het doen van aannames. Je neemt aan dat de button op die locatie niet werkt, of je neemt aan dat een afbeelding geen emoties oproept bij je bezoekers en daardoor niet bijdraagt aan je conversie. Maar er is een verschil tussen aannames die je doet op basis van je onderbuikgevoel en aannames die je doet op basis van een onderbouwd gevoel. In deze post laat ik je zien hoe je van ‘onderbuik’ naar ‘onderbouwd’ kunt gaan én nog meer uit je data kunt halen.

Data als onmisbare basis

Een succesvol conversie-optimalisatie traject valt of staat met de data waarop je je activiteiten baseert. Wij vinden data-analyses zó belangrijk, dat ze een grote rol innemen aan het begin van elk nieuw conversie-optimalisatietraject. Afhankelijk van hoe groot de website van een klant is, zijn we in sommige gevallen eerst twee maanden bezig met het analyseren van alle data, om zo een stevige fundering te leggen voordat we aan de slag gaan met het daadwerkelijke A/B-testen.

Identificeer je databronnen

We werken met drie verschillende databronnen. Elke databron heeft zijn voor- en nadelen en biedt verschillend inzicht in de zwakke plekken van de website en het gedrag van de bezoekers:

  • Webanalytics (Google Analytics, Omniture, etc.)
    Je krijg snel inzicht in de (laatste) trends. Daarnaast beschik je over (relatief) betrouwbare statistieken en heb je zicht op je conversieresultaten.
  • Gebruikersfeedback (Usabilla, HotJar, etc.)
    De ideale oplossing voor het achterhalen van motivaties en behoeftes van de bezoekers. Je kunt een direct lijntje leggen met je bezoekers en ze precies vragen wat niet goed gaat en waarom niet.
  • Heatmaps & visitor playbacks (Hotjar, CrazyEgg, etc.)
    Je maakt het gedrag van je bezoeker visueel inzichtelijk. Het vertelt je meer over welke elementen op een pagina niet goed presteren en bovendien zie je meteen hoe je bezoekers nu echt omgaan met je website.

Deze drie verschillende databronnen zijn het belangrijkst op het moment dat je aan de slag gaat met conversie-optimalisatie. Gelukkig maken gratis en/of betaalbare tools als Google Analytics en HotJar het voor iedereen erg gemakkelijk om over deze mogelijkheden te beschikken.

Let er op dat je deze databronnen niet als losstaande gegevensbronnen gebruikt, maar juist als aanvulling op elkaar. Met webanalytics leg je de basis voor het inzicht en met gebruikersfeedback, heatmaps en visitor playbacks onderbouwen we deze inzichten en breiden we ze verder uit.

Kies voor de juiste databronnen

Als je eenmaal beschikt over een aantal databronnen is het belangrijk om te weten wat je er mee gaat doen. Een beetje lukraak analyseren is leuk, maar daarmee zul je geen succesvol conversie-optimalisatietraject op poten zetten.

Om inzicht te krijgen in de besluitvorming van je bezoekers moet je niet alleen kijken naar de gebruikers als groep, maar juist ook naar de individuen. Of liever gezegd: naar de verschillende bezoekersgroepen die je op je website kunt onderscheiden. Dit doe je door aan de start van je conversie-optimalisatietraject de juiste segmenten op te stellen.

Segmenten helpen om een beter beeld te krijgen van de unieke bezoekersgroepen die zich op jouw website bevinden. Met behulp van de verschillende databronnen kun je een invulling gaan geven aan vermoedens of aannames die je hebt gedaan over jouw doelgroep en bijvoorbeeld de volgende vragen beantwoorden:

    • Waar komen de bezoekers vandaan?
    • Waarom bezoeken ze onze website?
    • Wat zijn de interesses van de bezoekers?
    • Wat vinden ze wel of niet goed bruikbaar op de website?

Stel segmenten op

Om segmenten op te stellen moet je je dus eerst door veel data heen werken. Daardoor kan het lastig zijn om een begin- en een eindpunt voor je werk te bepalen. Wij hanteren hiervoor een stappenplan dat bestaat uit vijf stappen.

  1. Noteer: Kijk voordat je de data induikt eerst eens goed naar je website. Maak een lijst van alle verschillende soorten bezoekers die je kunt bedenken. Bijvoorbeeld prospects, bestaande klanten, bezoekers die interesse in een specifiek product hebben, etc.
  2. Analyseer: Ga vervolgens aan de slag met je webanalytics-tool en zoek de data bij de aannames die je net hebt gedaan. Hoe komen bezoekers op de website, welke pagina’s bezoeken ze, etc.
  3. Segmenteer: Als het goed is heb je voor de verschillende bezoekersgroepen nu een aantal voorwaarden gedefinieerd. Hiermee kun je nu je basissegment opstellen.
  4. Stel vragen: Vul de segmenten die je hebt aangemaakt met data vanuit gebruikersfeedback. Doe dit door op je website hele specifieke vragen te stellen over de motivatie en behoeftes van je bezoekers. Waarom zijn ze vandaag op de website? Wat verwachten ze aan hun bezoek over te houden?
  5. Observeer: Wat weet je nu nog niet over die bezoekers? Gebruik de heatmaps & de visitor playbacks om daar achter te komen. Door het gedrag van je bezoekers te observeren kom je vaak tot realisaties waar je zelf nooit aan had gedacht. Ook deze informatie kun je gebruiken om je segmenten verder uit te diepen

Ga van data-analyse naar hypothese

Met de inzichten die je hebt verkregen naar aanleiding van je data-analyse kun je aan de slag om te bepalen waar nu de echte kansen voor verbetering liggen. Dit doe je door je uitgebreide data-analyses om te zetten naar hypotheses voor A/B-testen.

In een volgende blogpost gaan we dieper in op de do’s en don’ts van een goede hypothese en hoe je je databronnen hier voor kunt gebruiken.

Tot slot…

  Hoe pak jij een data-analyse aan? En wat mag daarin wat jou betreft echt niet ontbreken? Wij horen het graag van je, dus laat vooral je reactie achter onder dit blog.

Hulp nodig bij het uitvoeren van een data-analyse?

Zie je het belang van een goede data analyse in, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Dan helpen wij je daar natuurlijk graag bij. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.