5 AdWords-ontwikkelingen waardoor je niet achterop raakt

Toch niet wéér zo’n blog over de trends van 2017? Wees gerust, het wordt niet zo’n blog. Maar… er zijn wel wat grote (en fantastische) AdWords-ontwikkelingen geweest die ik met jou wil delen! Je kunt er zelfs nu al mee gaan testen. Er is heel veel nieuws geweest in SEA-land: smart bidding strategieën, meer inzicht in kwaliteitsscores, smart display campagnes, shopping ads in het Display netwerk, promotie-extensie en ga zo maar door. Maar wat zijn nu de AdWords-ontwikkelingen waar je écht iets mee moet, om niet achterop te raken?

  1. In-market en similar audiences – eindelijk ook beschikbaar voor Search
  2. ECPC biedingen wijzigen – de maximale grens van 30% opbieden is verwijderd
  3. Update exact match – toch niet zo exact meer?
  4. Instore visits data precisie vergroot – winkelbezoeken en transacties doormeten nu mogelijk voor meer bedrijven
  5. AMP-Technologie voor Search – nu ook ‘’snelle’’ advertenties in Search en Display advertenties

Zorg dat je straks niet achter de feiten aanloopt. En met feiten bedoel ik: jouw concurrenten. Daarnaast zijn het ook gewoon leuke en uitdagende AdWords-ontwikkelingen om snel mee aan de slag te gaan.

1. In-market en Similar audiences – eindelijk ook beschikbaar voor Search

Lanceerdatum: Similar Audiences voor Search is al beschikbaar. Van In-Market is nog niet bekend wanneer het beschikbaar wordt.     

Wat verandert er?

Similar audiences, of in het Nederlands, vergelijkbare doelgroepen, konden we al inzetten in het Google Display Netwerk. Nu kunnen we deze doelgroep ook toepassen op Search-campagnes. Wat is ook alweer een similar audience? Dit is een doelgroep die mensen bevat die vergelijkbare interesses, kenmerken en zoekgedrag vertonen. Om een makkelijk voorbeeld te pakken: Je hebt al een doelgroep die een transactie heeft gedaan op de website, hiervan wordt een vergelijkbare doelgroep (mits de cookiepool minimaal 1000 bevat) aangemaakt voor Search, Display en/of YouTube. Dit wordt automatisch aangemaakt in AdWords en kun je terug vinden in de gedeelde bibliotheek onder doelgroepen. Je kunt voor deze doelgroepen dus een specifieke campagne maken of een hogere bod meegeven.

In-Market doelgroepen voor Search komt eraan

Naast het toevoegen van vergelijkbare doelgroepen, is het straks ook mogelijk om In-market doelgroepen toe te voegen in Search. In-market doelgroepen kennen we ook al voor de inzet van GDN campagnes. In een in-market doelgroep vallen mensen die onderzoek doen naar producten en actief overwegen om services of producten te kopen die jij verkoopt. Voor het toepassen van In-market doelgroepen in Search, moeten we nog even wachten totdat deze is uitgerold.

Wat heb je hieraan? Hoe kun je dit inzetten in jouw SEA-Strategie?

Met Similar Audiences zou ik vandaag nog gaan testen! Hoe ga je dit aanpakken? De eerste stap is natuurlijk te bepalen welke vergelijkbare doelgroepen je wilt hebben en hoe je ze wilt gaan inzetten? De vergelijkbare doelgroepen waarmee je als eerst wilt gaan testen, zijn op basis van de meest waardevolle doelgroepen: de geconverteerde bezoekers. Je kunt de geconverteerde bezoekers ook nog opsplitsen in type conversie, bijvoorbeeld ‘’e-commerce transactie’’ en ‘’contactformulier ingevuld’’. Als je hebt bepaald welke vergelijkbare doelgroepen je wilt hebben (én ze zijn van voldoende grootte) dan kun je ze toevoegen aan jouw campagnes met een bodaanpassing of er een specifieke campagne voor maken.

Tip! Laat in bestaande campagnes (search en shopping) de vergelijkbare doelgroep e-commerce transactie (harde conversie) plus vergelijkbare doelgroep contactformulieren (soft conversie) meedraaien. Bij goede prestaties kun je hiervoor mee bieden. Daarnaast kan je deze doelgroepen ook toevoegen in een specifieke campagne voor Display GDN en DSA. Hierdoor zorg je ervoor dat er nieuw verkeer wordt gerealiseerd vanuit Search en Display GDN.

2. Update ECPC – de maximale grens van 30% opbieden is verwijderd

Lanceerdatum: Juni 2017

Wat verandert er?

Een andere AdWords-ontwikkeling betreft de Enhanced CPC (ECPC). Dit is een biedstrategie die jouw biedingen automatisch aangepast op basis van de waarschijnlijkheid dat een klik converteert. Tot nu toe waren er twee limieten: maximaal 100% afbieden en maximaal 30% opbieden. De limiet voor opbieden wordt helemaal verwijderd, dus kunnen automatische opbiedingen boven die 30% uitkomen.

Wat heb je hieraan? Hoe kun je dit inzetten in jouw SEA-Strategie?

Per individuele zoekopdracht wordt bepaald wat het ideale bod zou zijn. Hierbij wordt ook rekening gehouden met signalen als apparaat, doelgroep, browser en locatie. Vroeger werd deze biedstrategie gelimiteerd door de maximale opbod van +30%, maar deze limitatie is nu weg. Let er dus op dat de cijfers voor je kosten, CPC, CPA, conversieaantallen en de biedingen voor locaties en doelgroepen kunnen veranderen. De biedstrategie neemt wel de max CPC als uitgangspunt, dus kun je met het aanpassen hiervan toch enige controle uitoefenen op deze biedstrategie.

Tip! Om dit te testen kun je een experiment opzetten waarbij 50% van het verkeer via eCPC loopt en 50% van het verkeer gewoon via handmatig bieden (óf een andere biedstrategie). Smart bidding maakt het testen van alle verschillende biedstrategieën zeker de moeite waard.

3. Update exact match – toch niet zo exact meer?

Lanceerdatum: uitrol september 2017

Wat verandert er?

Exact match is een zoektype dat we vanaf het begin van AdWords al kennen. Het mooie van dit zoektype was dat je alleen voor dat specifieke zoekwoord, in die exacte volgorde, werd gematcht en dus volledige controle had over waar je op gevonden wilde worden. In 2014 is er een grote update geweest, waardoor we al wat minder controle kregen. Misspelling, enkelvoud- en meervoudsvormen en grammaticale fouten werden voortaan ook gematcht met exact en zinsdeel zoekwoorden. In de loop van dit jaar komt er weer een update voor exact match, hiermee zal exact match zoals wij het kennen niet langer bestaan.

In de nieuwe situatie:

  • kunnen functiewoorden genegeerd, toegevoegd of veranderd worden (voorzetsels en voegwoorden)
  • wordt exact ook gematched met zoekopdrachten met een andere woordvolgorde

Deze verandering komt door de verwachting van Google dat het stijgende aantal voice search zoekopdrachten ook zal leiden tot het gebruik van meer functiewoorden.

Dit zal er dus als volgt uit gaan zien:

update exact match adwords

Wat heb je hieraan? Hoe kun je dit inzetten in jouw SEA-Strategie?

Door deze update wordt het exacte zoekwoord gematcht op meer zoekopdrachten en dat zie je uiteraard terug in vertoningen, klikken en CTR. Deze ontwikkeling kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor jouw account. Het positieve gevolg is dat je zoektermen tegenkomt waar je wellicht nog niet aan had gedacht en dus een groter bereik hebt. Het negatieve gevolg is dat je op zoektermen kan worden gematcht die je helemaal niet wilt, omdat het bijvoorbeeld niet converteert of een andere betekenis heeft dan het exact ingekochte zoekwoord.

Er is wel aangegeven door Google dat ze er rekening mee houden bij het veranderen van de woordvolgorde dat de betekenis van het woord hetzelfde blijft, maar het is van belang om dit zelf te monitoren en eventueel zoekwoorden uit te sluiten. Zo wil je bij het zoekwoord ‘glasvezel voor bedrijven’’ niet getriggerd worden op ‘’glasvezel bedrijven’’ (functiewoord is weggelaten). Je kunt nu al zoekwoorden uitsluiten waarvan je op voorhand weet dat je niet op die zoekwoorden gevonden wilt worden, omdat de zoekintentie dan heel anders is. Wanneer de update is uitgerold, wordt het nog belangrijker om het zoektermenrapport frequent te controleren.

4. Instore visits – het doormeten van winkelbezoeken en -transacties is nu mogelijk voor meer bedrijven

Lanceerdatum: 29 maart 2017

Wat verandert er?

De optie om Instore visits te meten werd mogelijk gemaakt in 2014. Instore visits is een conversietype die aangeeft of een AdWords-bezoeker ook de fysieke winkel heeft bezocht. Voorheen was deze functionaliteit alleen beschikbaar voor grote de adverteerders. Daarnaast was de precisie minimaal. Google heeft deze funcionaliteit beschikbaar gemakt voor iedereen die aan de voorwaarden voldoet en daarbij zijn de metingen van de instore-visits verbeterd:

  • Het vergroten van de precisie van de geografie en geometrie van zakelijke locaties via Street View, Google Earth en het scannen van wifi krachten.
  • Betere prioriteit voor locatiesignalen.
  • Een extra verificatie is toegevoegd. Na een winkelbezoek wordt de bezoeker via de smartphone gevraagd of ze de winkel inderdaad bezocht hebben.

Hierdoor is de data van instore visits meer accuraat door verdere stappen in machine learning. Daarbij is een mooie toevoeging dat voorheen pas 30 dagen na de klik de conversie instore visit werd toegeschreven, is dat nu al binnen 2 dagen. Door de hogere precisie van deze functionaliteit en het feit dat het nu niet voor iedereen beschikbaar (mits je aan de eisen voldoet) is de metriek instore visit voor meer bedrijven relevanter geworden en beschikbaar gemaakt.

Wat heb je hieraan? Hoe kun je dit inzetten in jouw SEA-Strategie?

De mogelijkheid om de impact van AdWords voor offline kpi’s inzichtelijk te maken is een fantastische AdWords-ontwikkeling. Houd er wel rekening mee dat het een schatting is van 99% zekerheid, maar het geeft in ieder geval een eerste inzicht. Mijn advies is om dit in te zetten als soft conversie, omdat we nog niet kunnen doorrekenen wat de klant precies gedaan heeft in de winkel. Heeft de klant alleen gekeken of heeft hij echt een product gekocht? Welk product dan? Google heeft al wel aangekondigd dat deze antwoorden gaan komen via instore sales measurement. Dan kunnen we doormeten welke transacties er in de winkel worden gedaan en kunnen deze inzichtelijk gemaakt worden door e-mail informatie te koppelen aan AdWords.

5. AMP-technologie nu ook voor Search en Display Advertenties

Lanceerdatum: Bèta

Wat verandert er?

Mijn collega Robbert heeft al geschreven over AMP-pagina’s zijn en de voordelen hiervan. Vanaf nu is het ook mogelijk om deze snel ladende AMP-pagina’s te gebruiken als bestemmingspagina voor jouw zoekadvertenties. Bekijk in onderstaande filmpje het verschil in laadtijd van de landingspagina.

Naast dat AMP-advertenties mogelijk worden voor Search, wordt deze technologie ook gebruikt voor advertenties in het Displaynetwerk. Google converteert automatisch alle display advertenties naar AMP-advertenties. Naar verwachting zal de advertentie 5x sneller geladen geworden. Omdat display een pull-kanaal is, is het nog belangrijker om mogelijke bezoekers deze snel ladende advertenties aan te bieden, zodat de advertentie sneller in beeld is. Bekijk in onderstaande filmpje het verschil tussen de normale advertentie en de AMP-advertentie:

 

Wat heb je hieraan? Hoe kan je dit inzetten in jouw SEA-Strategie?

Een snel ladende landingspagina voor jouw AdWords-campagnes heeft als voordeel dat de bouncerate omlaag gaat en de kans op conversies groter wordt. Het kan ook eigenlijk niet anders wanneer je de gebruikerservaring verbetert en laadsnelheid vergroot, dat dit een positief effect heeft op je AdRank. 

Tot slot – wil je meer weten over adwords-ontwikkelingen?

Graag willen wij met jou sparren hoe jij het beste om kan gaan met ontwikkelingen binnen SEA-land om niet achterop te raken. Neem contact op met Traffic Builders.

 

Bronnen

http://searchengineland.com/google-adwords-ecpc-bid-cap-removed-274824

https://adwords.googleblog.com/2017/03/close-variants-now-connects-more-people.html

https://www.optimizeroi.com/adwords-store-visits-uitgerold-meerdere-landen-snellere-data/

https://adwords.googleblog.com/2017/03/new-measurement-innovations-unlock-more.html

https://www.seroundtable.com/google-adwords-store-visits-23630.html

https://techcrunch.com/2017/05/23/google-is-now-using-deep-learning-to-measure-store-visits/

https://adwords-nl.googleblog.com/2017/05/zoek-en-display-advertenties-zijn-nu.html

http://www.adweek.com/digital/google-is-adding-its-fast-loading-mobile-pages-to-search-and-display-ads/

https://instapage.com/blog/google-amp-ads-landing-pages