De 5 basisregels tot succes met social media advertising

Social media advertising is een ideale manier om een specifieke doelgroep aan te spreken. Dit komt voornamelijk doordat de verschillende social media kanalen specifieke segmentering toelaten. Hier heb ik het niet alleen over waar de doelgroep woonachtig is of welke studie diegene heeft afgerond, maar ook over zijn interessegebieden of de locatie waar hij zich begeeft. Is diegene bijvoorbeeld duurzaam, houdt hij van wielrennen of is diegene voor een dagtripje naar Amsterdam. Deze segmentering maakt dat de doelgroep persoonlijker kan worden aangesproken, wat weer kan bijdragen aan een hogere betrokkenheid met de organisatie. Toch is enkel segmentatie niet voldoende om effectief te zijn met social advertising. In dit blog vind je de 5 aandachtspunten die jouw social media campagnes naar een hoger niveau tillen.

Social advertising logo's

1. Wie is je social doelgroep?

Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van jouw doelgroep. Op die manier zorg je ervoor dat de targeting aansluit op de daadwerkelijke doelgroep. De basis targetingopties variëren per social media kanaal. De voornaamste opties zijn:

  • Locatie
  • Demografie
  • Interesses
  • Gedrag
  • Opleiding
  • Connecties

Bij het formuleren van een doelgroep ga je op zoek naar de middenweg tussen de specifieke doelgroep waar je de meeste conversies uit verwacht en anderzijds voldoende bereik genereert via het advertentiekanaal. Heb je een vrij algemene doelgroep, splits dan alsnog de doelgroep op (bijvoorbeeld op leeftijd, interesses of geografie). Het voordeel hieraan is dat je effectiever je budget kan inzetten, waarbij je aanstuurt op basis van de resultaten en de doelen die je de campagnes hebt meegegeven.

Tot slot: belangrijk is om per social advertising kanaal scherp te hebben welke targetingopties mogelijk zijn. Zo kent Facebook Ads targetingopties als:

  • Aangepaste doelgroepen o.b.v. unieke ID’s;
  • Vergelijkbare doelgroepen;
  • Remarketing.

Als je mijn vorige blog leest, leer je hoe je binnen Facebook Ads targetingopties het best in kan zetten. LinkedIn kent bijvoorbeeld affiniteitsgroepen voor specifieke nichemarkten. Zie hier verdere toelichting.

2. Wat ga je communiceren?

Zoals aangegeven is social advertising een kanaal dat wordt ingezet om de engagement aan te gaan. Dit komt doordat de doelgroep niet persé bezig is met jouw onderneming wanneer hij of zij op social media zit. De gebruiker zit namelijk op social media om andere redenen, zoals: berichten van hun sociale kring lezen, informatie achterhalen binnen hun sociale leven of simpelweg tijdverdrijf. Hierdoor worden advertenties eenvoudig overgeslagen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de doelgroep aanspreekt. Ga daarom de interactie aan of biedt de doelgroep een eenvoudige manier om iets met jouw advertentie te doen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bekijken van een video
  • Interessante korting
  • Gratis test/demo
  • Gratis download
  • Een gepersonaliseerd product ontwerpen
  • Poll
  • Deel&Win

Er zijn legio voorbeelden te noemen, maar neem als voorbeeld de onderstaande facebook advertentie van Vereniging Eigen Huis.

Social advertising veh

Vereniging Eigen Huis komt de doelgroep tegemoet door de Facebook gebruikers gebruik te laten maken van een besparingstool, zodat diegene kan berekenen welke besparing voor hem geldt bij het gebruik van zonnepanelen. Het succes zit hem hier in de laagdrempeligheid en de besparing die het gebruik van de tool oplevert. Evenzo belangrijk is dat de landingspagina volledig is ingericht op het uitvoeren van deze actie. Op die manier kan de Facebook gebruiker vloeiend door het proces van de interactie heen lopen.

3. Op welke KPI’s ga je aansturen?

Omdat social advertising inspeelt op de engagement is het ook belangrijk dat dit wordt afgerekend op engagement-KPI’s. Als we het voorbeeld nemen van Vereniging Eigen Huis, dan zien we dat zij specifiek voor de engage fase een laagdrempelig doel hebben ingericht die de doelgroep overtuigd om de website te bezoeken. Vereniging Eigen Huis zal dan ook sturen op het aantal afgeronde dakchecks.

Indien er op de website geen laagdrempelige doelen zijn, is het wellicht goed om het blog van mijn collega Felipe te lezen m.b.t. KPI’s in contentmarketing. Zoals Felipe aangeeft is de Engagement-fase bedoeld om de doelgroep te enthousiasmeren en/of inspireren. Het gaat hier om merkbeleving. Daarom is het interessant om te kijken naar wat de doelgroep doet op de website nadat ze via social media op jouw website zijn gekomen. Onderstaand vind je voorbeelden van KPI’s in de engage fase:Social advertising kpis

Meten in Google Analytics

Om goede inzichten te krijgen in de resultaten van een social media campagne is het belangrijk om juiste tagging mee te geven aan de landingspagina. Op die manier is deze data ook goed terug te vinden in Google Analytics. Dit doe je door middel van UTM-tagging. Met UTM-tagging geef je parameters mee aan het einde van jouw landingspagina URL. De belangrijkste parameters zijn: bron, medium en campagnenaam. Handig is om gebruik te maken van deze tool om de juiste UTM-tagging aan jouw landingspagina’s mee te geven.

Wanneer je op Facebook gaat adverteren ziet jouw landingspagina met tagging er dan ongeveer als volgt uit:

www.landingspagina.nl?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=winteractie_2016

4. Testen, testen en nog eens testen

Hoe goed de voorbereiding ook is voor het opzetten van een social media campagne, op de resultaten kan je vooraf nooit garantie geven. Dit maakt dat een campagne gedurende de looptijd goed geanalyseerd moet worden. Diverse factoren kunnen namelijk invloed hebben op de resultaten. Door campagnes continu te blijven optimaliseren moet worden gezocht naar de meest effectieve manier van adverteren.

Social advertising ab test

Om niet op enkel het onderbuikgevoel af te gaan zijn er diverse onderdelen die getest kunnen worden om social media campagnes optimaal in te zetten. De belangrijkste zijn:

  1. A/B-testen

Laat niets aan het toeval over. Welke uiting het beste zal presteren kan je namelijk vooraf niet weten. Zorg daarom dat de gesponsorde uitingen op social media altijd A/B getest worden. Alleen op deze manier haal je het meeste resultaat uit de uitingen. A/B-testing kan in social op diverse fronten worden uitgevoerd, denk o.a. aan de:

  • Banner visuals
  • Tekstuele uitingen
  • (actie)proposities
  1. Targetinginstellingen

Test diverse targetingopties. Zoals eerder aangegeven kennen de diverse social media platformen eigen targeting varianten. Buit deze varianten goed uit per platform en probeer onderscheid te maken in doelgroepen. Zo kan er in Facebook voor worden gekozen om te targeten op bijvoorbeeld unieke-id’s. Echter kan een combinatie van demo- en geografische gegevens ook erg goed werken. Mocht vervolgens blijken dat een optie niet rendeert, ga dan na of er aan de targeting optie nog valt te sleutelen voor je deze optie aan de kant schuift.

  1. KPI-doelstellingen

Ga altijd na of er wordt aangestuurd op een KPI die past bij het kanaal en of deze KPI realistisch is. Mochten de resultaten nog wat tegenvallen bedenk dan of er al voldoende data binnen is om een goede conclusie te kunnen trekken.

  1. Biedingen

Binnen social advertising is het zoeken naar de gulden middenweg tussen bod (bijvoorbeeld CPC) en voldoende volume genereren. Speel daarom met je bod. Het gebeurt nog wel eens dat een lichte verhoging van je bod zorgt voor een grote stijging in het aantal vertoningen (LinkedIn is hier een goed voorbeeld van). Anderzijds kan een verlaging van een bod soms zorgen voor een kostenefficiënte manier van adverteren.

  1. Budget

Bij een behouden insteek van social media advertising kan het vaak zijn dat het budget een beperkende factor is. Zorg daarom dat je targeting ook aansluit bij het budget. Stel bijvoorbeeld de doelgroep bewust generiek in en zorg dat het budget hierbij past. Doorgaans geeft het platform zelf een inschatting van de kosten bij het selecteren van de targeting.

Zorg er tevens voor dat er een juiste budgetverdeling is. Werk met diverse campagnes, zodat het budget verdeeld kan worden per targetingoptie. Dit zorgt ervoor dat het budget niet volledig wordt opgemaakt aan één hardlopende campagne. Daarnaast kun je op deze manier op termijn beter onderscheid gaan maken in het succes van een bepaalde targetingoptie.

5. Social advertising integreren in de online strategie

Het verkeer is op je website geland en de bezoekers hebben enkele laagdrempelige acties op de website uitgevoerd, zoals een video bekeken of een berekeningstool afgerond (zoals in het voorbeeld van Vereniging Eigen huis). En dan komt er een moment dat het verkeer weer vertrekt van de website. Wat dan?

Het verkeer dat onlangs de website heeft bezocht vanuit social is enorm waardevol. Je weet namelijk al van dit verkeer dat ze een bepaalde mate van betrokkenheid hebben getoond. Dit biedt je de mogelijkheid om rondom deze doelgroep een ‘cookiepool’ op te bouwen en deze doelgroep vervolgens te remarketen. Het voordeel hieraan is dat je de doelgroep meer gericht kan benaderen, aangezien zij jouw website al kennen. Spreek daarom de doelgroep ook aan met een gerichte boodschap waarin je ze begeleidt in het maken van de volgende stap.

Kanalen die hier heel goed op kunnen inspringen zijn:

Tot slot..

Heb jij zelf ervaringen met social advertising die je wilt delen? Of heb je hier nog vragen over? Laat dan gerust een bericht achter onder dit blog.

Wil jij ook social advertising in gaan zetten?

Social advertising kan voor ieder bedrijf van toegevoegde waarde zijn. Wil je weten wat de kansen zijn voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.