5 redenen voor video SEO

In de Search Marketing Standard van dit voorjaar wordt uitgebreid geschreven over de optimalisatie van video content. Hoewel dit in Nederland nog nauwelijks gebeurd zien we de laatste maanden bij een handvol opdrachtgevers toch de interesse stijgen. Voor sommigen van hen staan de eerste try-outs inmiddels in de steigers. Nu is het ene product een stuk sexier dan het andere, wat maakt dat het soms lastig is om goede video content te creëren. Maar het overdenk in elk geval de mogelijkheden als opdrachtgever: video content wordt alsmaar populairder. In deze post 5 redenen om de boot niet te missen.

1. Groot bereik en ‘media engagement’
Volgens een onderzoek door comScore Video Metrix (november 2007) werden in september in de VS meer dan 9.2 miljard video streams bekeken. Bijna 75% van alle Amerikaanse internetgebruikers bekeek die maand tenminste 1 video. De gemiddelde online video fan bekijkt maar liefst 68 video’s per maand met een gemiddelde duur van 2.7 minuten per video. Dat komt neer op meer dan 2 video’s per dag en 3 uur online video content per maand.

2. Snelle groei aantal gebruikers
In 2006 keek 9% van de volwassenen in de leeftijdsgroep van 12 tot 64 jaar dagelijks online video content. In 2007 bedroeg dit percentage al 14%, een groei van 56% in één jaar tijd. Voor de komende jaren wordt verwacht dat deze groei zal doorzetten (bron: Magid Media Features 2007).

3. Hoge respons
Meer dan de helft van alle online video gebruikers geeft aan op een of andere wijze de interactie aan te gaan naar aanleiding van online video content, aldus een onderzoek door The Kelsey Group getiteld “Online Video: a New Local Advertising Paradigma” uit mei 2007. Video gebruikers klikken door naar een website, voeren een zoekopdracht uit naar informatie over merken en producten of verrichten offline een aankoop naar aanleiding van online video content.

4. Integratie van video in reguliere zoekresultaten
Met de komst van “universal search” integreren zoekmachines als Google nieuwe content formaten zoals audio en video content in de ‘gewone’ zoekresultaten. Nu al zien we in Google zo nu en dan een afbeelding of icoon links van een zoekresultaat om video content aan te duiden. Ook in Nederland. Zelfs onderaan een zoekresultatenpagina valt een dergelijke vermelding vele malen beter op dan een normaal zoekresultaat, wat dus leidt tot meer bezoekers.

5. Video populairder dan andere ‘verticals’
Video content is populaider dan welke andere vertical binnen het domein ‘search’ dan ook. Zo blijkt uit een analyse met Google Trends dat er wereldwijd meer wordt gezocht naar video dan naar andere typen content als audio, text/informatie, PDF en zelfs images bij elkaar. OK, toegegeven: je geeft niet vaak aan naar welk type content je op zoek bent. Maar het feit dat er zoveel naar wordt gezocht is veelzeggend over de toenemende populariteit.

Zie voor een uitgebreide ‘how-to’ van video SEO ook het artikel “Video SEO: zoekmachine-optimalisatie strategie voor video content“. Zo, nu eens nadenken over een video variant van bovenstaand artikel…