5 Tips voor contentoptimalisatie: landingspagina’s in de financiële markt

Iedereen die bezig is met contentoptimalisatie doet er goed aan om eens te kijken naar de financiële markt. Dit is één van de meest competitieve markten in Nederland als het gaat om inspanningen ten behoeve van zoekmachinemarketing. Om maximale conversie te behalen, beschikken websites van financiële dienstverleners over tot in de puntjes geteste landingspagina’s. Hieronder enkele tips op basis van best practices van landingspagina’s uit de financiële markt.


Conversie-optimalisatie: maximaal rendement uit iedere bezoeker
Iedereen die zich in een markt met zware concurrentie begeeft, weet dat de CPC daar hoog is. Dit maakt het extra belangrijk om de conversieratio te maximaliseren. Om de landingspagina zo goed mogelijk te laten converteren, kun je dit testen met de Website Optimizer van Google.

Hieronder staat een overzicht met 5 tips uit bewezen best practices uit de financiële markt die er ook in andere markten voor kunnen zorgen dat je het optimale resultaat uit bezoekers weet te halen.

1. Zorg dat je in 1 oogopslag de aandacht trekt
Bezoekers bepalen in slechts een fractie van een seconde of ze op de pagina zitten die ze zoeken. Het design speelt hierin een essentiële rol. Geef de juiste indruk en win de aandacht van de bezoeker. Let hierbij op de volgende aspecten:

 • Met voldoende witruimte creëer je rust;
 • de merknaam en propositie moeten duidelijk naar voren komen;
 • het gebruik van niet teveel kleuren in het design creëert een bepaalde rust, en
 • houd de tekst op de landingspagina’s kort.

Teveel informatie schept onduidelijkheid over de doelstellingen van de website

2. Mensen houden van mensen
Om vertrouwen en aandacht van de bezoeker te winnen, werkt vrijwel niets beter dan een foto van een tevreden mens. Bezoekers kijken volgens recent uitgevoerde eyetracking-onderzoeken van alle content het eerst naar afbeeldingen. Houd deze informatie in het achterhoofd bij het opstellen van een pagina. Als de afbeelding links staat, is de kans groter dat de juiste hoeveelheid aandacht aan de rest van de content besteed wordt. Bovendien zet een positieve afbeelding een positieve toon voor de manier waarop naar de rest van de pagina gekeken wordt.

Vooral voor financiële producten zijn afbeeldingen van mensen geschikt. Immers:

 • Betrouwbaarheid is een belangrijke factor binnen het koopproces van financiële producten, en
 • financiële producten hebben een gezicht nodig om het onpersoonlijke karakter van zich af te schudden. Verbondenheid van de bezoeker met het product verhoogt de conversie.

3. Communiceer nadrukkelijk de voordelen van het product
Maak een (financieel) product aantrekkelijker door de voordelen ervan duidelijk te communiceren. Denk hierbij (in het geval van financiële producten) aan lagere rentepercentages, maximaal te lenen bedragen en andere financiële voordelen.

Wees vooral niet te bescheiden wanneer de voordelen van jouw financiële product aan bod komen. Gebruik de volgende methoden om voordelen voor je te laten werken:

 • Bullet points maken een tekst overzichtelijk en helpen de voordelen te benadrukken. Mensen zijn eerder geneigd tekst achter bullet points te lezen dan in een alinea;
 • denk vanuit de klant. Welke voordelen halen klanten uit je USP’s? Geef deze voordelen extra aandacht, en
 • geef voordelen de ruimte door ze groter weer te geven (bijv. percentages) en een prominente plek te geven op de pagina.

De voordelen worden hier goed benadrukt

4. Win het vertrouwen van de bezoeker
Het vertrouwen van bezoekers winnen is door recente ontwikkelingen in de financiële branche moeilijker geworden. Dit vertrouwen is echter van essentieel belang voor een hoog conversieratio. Op de volgende manieren kan het vertrouwen van de bezoeker gewekt worden:

 • Geef extra contactinformatie. Dat wekt vertrouwen en zorgt voor een betrouwbare uitstraling;
 • stel bezoekers gerust door een link toe te voegen naar veelgestelde vragen. Vaak worden deze vragen en antwoorden niet eens gelezen, maar voor sommige bezoekers kan het de laatste twijfels wegnemen, en
 • accreditaties en keurmerken benadrukken de betrouwbaarheid van de organisatie voor de bezoeker.

5. Zorg voor (de juiste) knoppen om op te klikken
Bezoekers leid je met een knop gemakkelijk naar de gewenste conversie. Knoppen maken het makkelijker voor bezoekers om hun route door de website te vinden. Beweeg bezoekers met de juiste knop richting het offertetraject of informatieaanvraag. Let bij het implementeren van knoppen op de volgende punten:

 • Geef knoppen een aparte kleur die duidelijk afsteekt tegen het design. Een voor het design afwijkende kleur zet eerder aan tot klikken;
 • gebruik niet teveel knoppen en zorg voor een dominante knop (in de zoekmachinemarketing ook wel banaan genoemd). De banaan leidt naar de belangrijkste conversie en is visueel het duidelijkst aanwezig. Let hierbij ook op de locatie van de banaan;
 • zorg dat een knop er ook uitziet als een knop. Tekstlinks en afbeeldingen die niet direct als knoppen ogen, nodigen minder uit tot klikken dan duidelijke knoppen.

Deze landingspagina bevat geen duidelijke knop die leidt naar een offerteaanvraag

Conclusie
Voor contentoptimalisatie in elke markt zijn deze best practices tips toe te passen. Toch zullen de vormgeving van de landingspagina’s en de keuze voor producten om te benadrukken hoofdzakelijk worden bepaald door de corporate identity, het productenaanbod en de USP’s van de desbetreffende organisatie in een markt.

De doelgroep en allerlei externe factoren zullen de (financiële) markt altijd dynamisch blijven houden. Contentoptimalisatie is daarom een doorlopend proces. Voor het maximale resultaat en de ultieme droom van 100 procent conversie zit er dus maar 1 ding op: testen, testen en nog eens testen!