5 Zoekmachinemarketing trends in 2008: holistische aanpak (2)

Geschatte leestijd: 3 minuten

In deze tweede post in de serie “5 zoekmachinemarketing trends in 2008” gaan we in op de holistische benadering van zoekmachinemarketing. Hoe zetten organisaties zoekmachinemarketing in 2008 in en welke bestaande bedrijfsdisciplines kunnen hierbij effectief worden benut?

Ilse-tijdperk
In wat ik altijd noem het ‘Ilse-tijdperk’ – zonder afbreuk te willen doen aan de zoekmachine overigens – werd zoekmachine-optimalisatie voornamelijk gezien als een technisch trucje. Men ontwikkelde een website, liet een designer volledig ‘los gaan’ met vreselijke Flash-introductiepagina’s en als je als marketeer tijdig het licht zag, dacht je daarna aan de vindbaarheid. Sterker nog: ten tijde dat ‘we’ nog ‘ik’ was en Traffic Builders ‘Tjeenk Willink Consultancy’ heette was ‘onze’ eigen website volledig uit Flash opgebouwd (laatst nog gezien en uit pure nostalgie blijf ik hem gaaf vinden). Inmiddels zijn we bijna 7 jaar en een schat aan ervaring, inzichten en richtlijnen 🙂 verder. Zoekmachines als Google hebben het toneel betreden en de markt wat betreft technologische intelligentie in een stroomversnelling gebracht.

Marketeers willen zoekmachinemarketing écht begrijpen
De meerderheid van de marketeers heeft de vele voordelen van zoekmachinemarketing inmiddels mogen proeven. De innovators binnen de top 100 bedrijven verankert zoekmachinemarketing als strategisch marketinginstrument in de marketingmix. En ook onder marketeers in het segment groot MKB zijn innovatievelingen die de kar naar het volgend niveau trekken. Zo wordt er meer geïnvesteerd in de CPC bij zoekmachine-adverteren omdat het pijnpunt in veel branches nog lang niet is bereikt. Ook is de interesse van de marketeer om zoekmachinemarketing echt te begrijpen sterk gegroeid.

Zoekmachinemarketing als multi-disciplinair proces
In 2008 verwachten we dat zoekmachinemarketing zich meer dan ooit zal afspelen op het toneel van meerdere bedrijfsdisciplines. Content creatie is allang niet meer de hoofdtaak van een content manager of webmaster. Van productmanagers, marketingmanagers, salesverantwoordelijken, de PR-afdeling en zelfs de klantenservice wordt verwacht dat content wordt geleverd voor de site. Bij grotere organisaties ontstaan hierdoor communicatiestromen en processen die niet meer te managen zijn door één persoon of afdeling die zoekmachinemarketing ‘erbij doet’. Je ziet in dit segment dan ook de afdeling Online Marketing ontstaan met zoekmachinemarketing als belangrijke kerntaak. Deze stuurt vervolgens het multi-disciplinaire proces aan.

Meer dan een website met wat backlinks
Deze trend wordt enerzijds veroorzaakt doordat zoekmachines een steeds groter wordende diversiteit aan bronnen en methodieken gebruiken om de relevantie van zoekresultaten te bepalen. Zo zijn pers- en nieuwsberichten relevanter voor tijdgebonden zoekopdrachten, levert een linkvermelding bij gedegen nieuwsbronnen vaak meer linkautoriteit op dan een willekeurige link op Startpagina-dochters en worden social bookmark sites en reviews in Google Local gebruikt om een waardeoordeel te geven over een site of bedrijf. Deze ontwikkelingen noodzaken een organisatie dus ook om zoekmachinemarketing in breder perspectief te bezien dan sec een website met content en wat backlinks.

Niet langer trekken aan een dood paard
Anderzijds is zoekmachinemarketing nu eenmaal het meest efficiënte marketinginstrument na inhouse e-mail marketing. Als marketeer ben je je er dus van bewust dat, om de voorsprong op concurrenten te vergroten of behouden, je zoekmachinemarketing grondiger aan zal moeten pakken in de toekomst. Breder opgezet, vanuit een structurele aanpak en met meer ondersteuning vanuit de verschillende disciplines die anno 2008 ineens van invloed kunnen blijken op de vindbaarheid. Zoals ik al eerder schreef: niet meer trekken aan een dood paard middels ad hoc oplossingen.

Een wereld van verschil
Consultants gaan bloggen. Van events worden video-opnamen en podcasts gemaakt voor op de website. De PR-afdeling zet zoekmachinemarketing in ten behoeve van reputatiemanagement. De klantenservice levert continue input voor de geoptimaliseerde FAQ sectie op de website. En de hele marketingorganisatie wordt gemobiliseerd om de website te bookmarken in del.icio.us. De ICT afdeling (of ‘Business Prevention Unit’ zoals ik het Cor Molenaar ooit zo mooi hoorde noemen) komt er nauwelijks meer aan te pas. Kortom: een wereld van verschil vergeleken met de tijd dat zoekmachine-optimalisatie nog dat bekende technische trucje was.

Komende week de 3e van 5 posts waarin ik in zal gaan op social media en bookmark sites als belangrijke zoekmachinemarketing trend in 2008.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.