5 Zoekmachinemarketing trends in 2008: universal search optimization

Geschatte leestijd: 4 minuten

Met de eerste post in het nieuwe jaar in de pen wens ik namens Traffic Builders alle lezers graag een gezond en succesvol 2008! Dat mag geloof ik nog net op de 7e.

Januari is traditioneel één van de drukste maanden van het jaar. De Webwinkel Vakdagen staan voor de deur, we zijn druk met sollicitaties van nieuwe collega’s in spé en de case voor de zoekmachinemarketing award 2008 moest nog worden ingeleverd vandaag. En omdat ik de Kerstvakantie tot grote vreugde van m’n vriendin en Yahoo (de poes) zeer gedisciplineerd niets tot weinig heb gedaan, is het nu pas tijd voor de laatste posts in de serie ‘zoekmachinemarketing trends 2008’. In deze post aandacht voor universal search optimization.

universal_search_google_onebox.jpg Google Universal Search oud nieuws
Google lanceerde in mei 2007 al nieuwe navigatielinks naar andere typen content in het zoekresultatenscherm onder de noemer “Universal Search”. Niets nieuws dus. Zoeken naar afbeeldingen, video’s, nieuws en resultaten uit Google Maps werd sterk vereenvoudigd door met één simpele klik de ingegeven zoekopdracht ‘voor het web’ te herhalen voor een specifieke type content. Maar ook zoeken in boeken, Google Groups, patenten en YouTube is mogelijk.

We verwachten dat Google en andere zoekmachines in 2008 de integratie van andere typen content verder zal doorvoeren. Zo werd eerder al de zogeheten Google Onebox getest. Hiermee kan de zoekmachinegebruiker ingegeven zoekopdrachten nogmaals uitvoeren binnen een specifieke vertical search engine. Onderstaand voorbeeld illustreert hoe men zo snel en eenvoudig binnen boeken kan zoeken.

universal_search_google_onebox.jpg

Andere voorbeelden zijn de integratie van Youtube video’s in de reguliere zoekresultaten. Deze komen zowel voor in de vorm van een uitklapbare link in de zoekresultaten – de Google Plusbox – als volledig uitgeklapt, zoals in onderstaande screenshots getoond. Sommigen verwachten zelfs dat de hele look & feel van Google zal worden aangepast. We schreven hier eerder al over in de post ‘Zoeken met Google in 2010…‘. Hoewel ik niet verwacht dat het zo’n vaart zal lopen dat we soortgelijke wijzigingen dit jaar nog zien, staat het vast dat Google diverse integratiemogelijkheden van andere typen content zal blijven testen op een optimale gebruikerservaring.

universal_search_google_plusbox.jpg

Bovenstaande figuur: de Google Plusbox. Onder: relevante video’s van Youtube opgenomen in de standaard zoekresultaten.

universal_search_google_video.jpg

Gevolgen voor zoekmachinemarketing
Het gevolg voor de zoekmachinemarketing strategie is dat deze holistischer wordt. Immers, text is content maar content hoeft niet per definitie text te zijn. En zoekmachines zullen er naar blijven streven om informatie, content in de breedst mogelijke zin, zo gemakkelijk mogelijk toegankelijk te maken. Voor diverse klanten zijn we tests aan het uitvoeren met geoptimaliseerde videocontent binnen diverse vakgebieden. Ook blijven we testen wat het effect is van vermeldingen in de Google Local kaartjes geïntegreerd in de zoekresultaten. Loont het wat kliks en conversie betreft, of niet? Zijn ook benieuwd naar resultaten van andere overigens… Onderstaand screenshot toont bijvoorbeeld een willekeurige zoekopdracht naar een ‘local’ georiënteerd keyword: ‘restaurant amsterdam’.

universal_search_google_local.jpg

Invloed social media op geïntegreerde local zoekresultaten
Opvallend is overigens hoe de ranking van Google Local resultaten de laatste maanden is gewijzigd. In het begin waren het vooral de bedrijfscategorie, bedrijfsnaam en uiteraard de locatie die bepalend waren voor de ranking. Maar de laatste paar maanden zien we de invloed van recensies steeds belangrijker worden. Wederom een voorbeeld van hoe social media verweven raken met ‘search’ en dus de aandacht van zoekmachinemarketingbureaus verdient. Een belangrijke trend waar ik eerder aandacht aan besteedde in de post over social media optimization in 2008.

Universal search optimization
Het is mijn overtuiging dat de verdere integratie van andere typen content dan text in de zoekresultaten zal doorzetten. De vraag is echter wanneer. Ook is het de vraag in welke mate zoekmachinemarketingbureaus bereid zijn en in staat zullen blijken om ook hier goed mee om te gaan. Ook al is het in sommige gevallen niet moeilijker dan het kiezen van de juiste bestandsnaam, metadata, omliggende tekst en relevante link(s)(tekst).

Later deze week de laatste post in de serie zoekmachinemarketing trends in 2008. Het onderwerp: de verschuiving van outsourcing naar zoekmachinemarketing advies.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.