5 Zoekmachinemarketing trends in 2008: universal search optimization

Met de eerste post in het nieuwe jaar in de pen wens ik namens Traffic Builders alle lezers graag een gezond en succesvol 2008! Dat mag geloof ik nog net op de 7e.

Januari is traditioneel één van de drukste maanden van het jaar. De Webwinkel Vakdagen staan voor de deur, we zijn druk met sollicitaties van nieuwe collega’s in spé en de case voor de zoekmachinemarketing award 2008 moest nog worden ingeleverd vandaag. En omdat ik de Kerstvakantie tot grote vreugde van m’n vriendin en Yahoo (de poes) zeer gedisciplineerd niets tot weinig heb gedaan, is het nu pas tijd voor de laatste posts in de serie ‘zoekmachinemarketing trends 2008’. In deze post aandacht voor universal search optimization.

Google Universal Search oud nieuws
Google lanceerde in mei 2007 al nieuwe navigatielinks naar andere typen content in het zoekresultatenscherm onder de noemer “Universal Search”. Niets nieuws dus. Zoeken naar afbeeldingen, video’s, nieuws en resultaten uit Google Maps werd sterk vereenvoudigd door met één simpele klik de ingegeven zoekopdracht ‘voor het web’ te herhalen voor een specifieke type content. Maar ook zoeken in boeken, Google Groups, patenten en YouTube is mogelijk.

We verwachten dat Google en andere zoekmachines in 2008 de integratie van andere typen content verder zal doorvoeren. Zo werd eerder al de zogeheten Google Onebox getest. Hiermee kan de zoekmachinegebruiker ingegeven zoekopdrachten nogmaals uitvoeren binnen een specifieke vertical search engine. Onderstaand voorbeeld illustreert hoe men zo snel en eenvoudig binnen boeken kan zoeken.

universal_search_google_onebox.jpg

Andere voorbeelden zijn de integratie van Youtube video’s in de reguliere zoekresultaten. Deze komen zowel voor in de vorm van een uitklapbare link in de zoekresultaten – de Google Plusbox – als volledig uitgeklapt, zoals in onderstaande screenshots getoond. Sommigen verwachten zelfs dat de hele look & feel van Google zal worden aangepast. We schreven hier eerder al over in de post ‘Zoeken met Google in 2010…‘. Hoewel ik niet verwacht dat het zo’n vaart zal lopen dat we soortgelijke wijzigingen dit jaar nog zien, staat het vast dat Google diverse integratiemogelijkheden van andere typen content zal blijven testen op een optimale gebruikerservaring.

Gevolgen voor zoekmachinemarketing
Het gevolg voor de zoekmachinemarketing strategie is dat deze holistischer wordt. Immers, text is content maar content hoeft niet per definitie text te zijn. En zoekmachines zullen er naar blijven streven om informatie, content in de breedst mogelijke zin, zo gemakkelijk mogelijk toegankelijk te maken. Voor diverse klanten zijn we tests aan het uitvoeren met geoptimaliseerde videocontent binnen diverse vakgebieden. Ook blijven we testen wat het effect is van vermeldingen in de Google Local kaartjes geïntegreerd in de zoekresultaten. Loont het wat kliks en conversie betreft, of niet? Zijn ook benieuwd naar resultaten van andere overigens… Onderstaand screenshot toont bijvoorbeeld een willekeurige zoekopdracht naar een ‘local’ georiënteerd keyword: ‘restaurant amsterdam’.

Invloed social media op geïntegreerde local zoekresultaten
Opvallend is overigens hoe de ranking van Google Local resultaten de laatste maanden is gewijzigd. In het begin waren het vooral de bedrijfscategorie, bedrijfsnaam en uiteraard de locatie die bepalend waren voor de ranking. Maar de laatste paar maanden zien we de invloed van recensies steeds belangrijker worden. Wederom een voorbeeld van hoe social media verweven raken met ‘search’ en dus de aandacht van zoekmachinemarketingbureaus verdient. Een belangrijke trend waar ik eerder aandacht aan besteedde in de post over social media optimization in 2008.

Universal search optimization
Het is mijn overtuiging dat de verdere integratie van andere typen content dan text in de zoekresultaten zal doorzetten. De vraag is echter wanneer. Ook is het de vraag in welke mate zoekmachinemarketingbureaus bereid zijn en in staat zullen blijken om ook hier goed mee om te gaan. Ook al is het in sommige gevallen niet moeilijker dan het kiezen van de juiste bestandsnaam, metadata, omliggende tekst en relevante link(s)(tekst).

Later deze week de laatste post in de serie zoekmachinemarketing trends in 2008. Het onderwerp: de verschuiving van outsourcing naar zoekmachinemarketing advies.