50% van online mediabestedingen naar zoekmachinemarketing

De komende 5 jaar zullen de online mediabestedingen in Europa verdubbelen naar 16 miljard euro. Zoekmachinemarketing is daarbinnen verantwoordelijk voor de grootste stijging, namelijk van 3.7 miljard nu naar 8.1 miljard euro in 2012.

Een en ander blijkt uit een onderzoek door Forrester Research. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 25.000 consumenten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië, aangevuld met interviews met 24 vooraanstaande Europese marketeers. De onlinemediabestedingen in Nederland stijgen aldus Forrester van 329 naar 592 miljoen euro in 2012. Duitsland, Ierland en Spanje, landen die nu nog een lagere breedbandpenetratie hebben, groeien relatief sneller.

Verschuiving van budget
Volgens Forrester zullen organisaties niet louter meer budget spenderen. het is eerder een herallocatie van bestaanden middelen. ‘De verschuiving binnen online marketing van experiment naar mainstream dwingt bedrijven en processen de komende paar jaar om te veranderen. Nu verschillende vormen van social media hun grip op de gebruikers versterken, kun je van marketeers verwachten dat zij hun reclame-euro’s inwisselen voor sociale mediavormen als rss, weblogs en vriendennetwerken’, aldus analist Rebecca Jennings van Forrester Research.

Andere stijgers naast zoekmachinemarketing
Volgens Forrester verhogen bedrijven hun online budgetten (e-mail, display en search) vooral voor een beter bereik van het groeiende internetpubliek dat het gros van zijn beslissingen online neemt. Naast de stijgende uitgaven aan zoekmachinemarketing nemen ook de bestedingen aan display advertising en e-mailmarketing toe van respectievelijk 2.5 naar 5.7 en van 1,3 naar 2,3 miljard euro.