6 Lessen voor social advertising uit adverteren op Facebook

Social advertising wordt steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat social media nu dubbel zo vaak bezocht worden in vergelijking met een jaar geleden. Het sociale netwerk met verreweg de meeste aanhangers is Facebook. Op dat sociale netwerk wordt dan ook al druk geadverteerd en met vallen en opstaan ontdekt wat werkt en wat niet. Welke lessen uit het adverteren op Facebook kunnen we gebruiken voor social advertising?

Social advertising is in Amerika gebruikelijker dan in Nederland. Daar kiezen webwinkels voor hun online marketing al massaal voor social media en is er al een stuk meer bekend. Verschillende praktijkverhalen beschrijven al de resultaten uit marketing via social media en tips voor social media marketing van bijvoorbeeld webwinkels. Groot voordeel van social advertising is dat het veel gerichter kan worden toegepast en het goedkoop kan zijn. Je moet alleen weten wat je doet. Onderstaande 6 tips moeten zorgen voor beter resultaat uit social advertising.

Les 1: Gebruik een afbeelding

Op social media kijken mensen graag naar plaatjes. Profielfoto’s, foto’s uit albums van vrienden, achtergrondafbeeldingen etc. worden veel bekeken. Bij social advertising op sociale netwerken als Hyves en Facebook doet een afbeelding dan ook wonderen voor de CTR (Click Through Rate). De CTR moet echter niet te hoog zijn, omdat weinig mensen op deze sociale netwerken komen om aankopen te doen. De meesten bezoeken social media om wat te bladeren en contact te leggen met andere leden. Lijkt de afbeelding teveel op een afbeelding die in het profiel past waar de afbeelding te zien is, dan zullen bezoekers denken dat het om een profielwijziging gaat en klikken veel mensen die geen interesse hebben in het doen van een aankoop op de afbeelding. Dit kan dramatische gevolgen hebben voor de bounce rate. Kies dus een wat algemener plaatje bij social advertising.

Les 2: Test, test, test!

Voor iedereen die aan zoekmachine-adverteren doet, zal regel 2 geen verrassing zijn. Blijven testen is ook bij social advertising essentieel. Begin met een laag maximum bid en verhoog je bid als de exposure niet voldoende is. Optimaliseer ook je advertentietekst. Daarover hieronder meer.

Les 3: Gebruik een call to action

Gebruik ook bij social advertising een call to action. Niet alleen om de CTR te verhogen, maar ook om duidelijk te maken waar een click de bezoeker naartoe leidt. Zo blijft de bounce rate binnen de perken. Onthoud dat elke bezoeker die binnenkomt via social advertising in eerste instantie geld kost.

Les 4: Experimenteer niet ’s ochtends met advertenties

Deze regel geldt vooral voor Facebook. De medewerkers moeten elke advertentie goedkeuren, ook al gaat het slechts om een aanpassing van een letter of leestekentje. Vaak komt een advertentie pas weer online in de middag. Wat dat betreft is social advertising een iets tragere vorm van advertising dan zoekmachine-adverteren.

Les 5: In veel landen werken de targeting options niet

Ook deze les geldt minder voor social advertising in het algemeen en meer voor adverteren op Facebook. Gelukkig geldt dit voornamelijk voor landen waar weinig Nederlanders social advertising zullen toepassen, zoals Slovenië.

Les 6: Facebook vertelt je wanneer er een grote campagne komt die je prestaties beïnvloedt

Als een andere social advertiser veel clicks heeft ingekocht en jouw advertenties daardoor minder getoond worden, dan vertelt Facebook je om je instellingen niet te veranderen, omdat de situatie de volgende dag vanzelf beter zal gaan. Neem dit advies ter harte, want het zal de volgende dag beter gaan.

Social advertising blijft een grote uitdaging

Wie deze tips voor social advertising in praktijk toepast, zal te maken krijgen met lagere kosten en minder frustratie. Houd altijd in je achterhoofd wat mensen komen doen: communiceren met (online) vrienden. Bezoekers verwachten commerciële boodschappen minder snel. Dit maakt de uitdaging nog groter voor iedereen die tijd en geld investeert in social advertising.