7 Best practices voor Expanded Text Ads (ETA)
In mei vorig jaar schreef mijn collega Martijn Stoelhorst een blog over de veranderingen van tekstadvertenties in Google AdWords. Inmiddels zijn we een jaar verder en zijn de standaard tekstadvertenties langzaamaan vervangen door Expanded Text Ads, ook wel ETA genoemd. Sinds 31 januari 2017 is het zelfs niet meer mogelijk om “oude” tekstadvertenties aan te maken en te bewerken. Wij testen al een tijdje met de nieuwe standaard tekstadvertenties. Vraag je je af hoe je met deze veranderingen omgaat en wat de best practices zijn? In dit blog deel ik 7 tips voor werken met ETA.
1. Maak gebruik van de beschikbare ruimte
De grootste verandering ten opzichte van de oude tekstadvertenties is het aantal tekens dat je mag gebruiken. De ETA’s zijn 50% groter dan de oude advertenties, maak hier zo veel mogelijk gebruik van! Headline 1 en headline 2, ook wel de kop van je advertentie, zijn de belangrijkste onderdelen en mogen beide 30 tekens bevatten.
De description line biedt nu ruimte voor 80 tekens, best practice is dat het voordelig werkt wanneer je zo veel mogelijk gebruik maakt van de ruimte van de beschrijvende tekst.
2. Schrijf nieuwe advertenties
Voor de ETA’s kun je het beste nieuwe teksten schrijven, in plaats van de teksten uit de oude advertenties overnemen. Er is namelijk meer ruimte beschikbaar, dus je kunt meer relevante informatie over jouw bedrijf of product kwijt. Denk na over een nieuwe call to action en mogelijk een Unique Selling Point (USP) die je wilt delen in je tekst.
Gooi de beschikbare ruimte niet vol met mogelijk interessante zoektermen, maar maak er een goed lopende advertentie van die aanspreekt. Zorg er daarnaast voor dat je je onderscheidt van de concurrent en overtuigt dat jouw landingspagina het beste aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Het simpelweg kopiëren van de standaard tekstadvertentie en een headline 2 toevoegen is dus niet genoeg.
3. Zorg voor een pakkende kop
Zoals beschreven bij best practice #1 is de kop het belangrijkste onderdeel van de ETA. Een goede, pakkende headline die aanspreekt heeft direct impact op de Click Through Rate (CTR) van de advertentie.
Je eerste boodschap moet dus pakkend zijn, maar hoe doe je dat?
- Zorg dat je de kop, met name headline 1, zo goed mogelijk laat aansluiten op de zoekintentie, door hier het zoekwoord er in terug te laten komen;
- Door elk individueel woord in de headline te laten beginnen met een hoofdletter valt je advertentie meer op;
- Het toevoegen van cijfers waar mogelijk zorgt er ook voor dat je advertentie opvalt. Denk aan de prijs van een product, de hoeveelheid keuze uit verschillende producten of de levertijd;
- Misschien wel de belangrijkste: door je te onderscheiden van de concurrentie kun je je advertentie het meeste op laten vallen, dus kijk ook altijd even naar wat de concurrentie doet.
4. Maak gebruik van de path fields
De display URL is de URL zoals hij weergegeven wordt onder de advertentie. Met de komst van de ETA’s is het mogelijk twee paden toe te voegen achter de URL. Je geeft de zoeker hiermee een idee van de inhoud van de landingspagina waar de advertentie naar verwijst. Dit heeft tevens een positieve bijdrage aan de kwaliteitsscore, door ook hier het zoekwoord terug te laten komen dat aansluit op de zoekintentie.
5. Testen en optimaliseren
Advertentieteksten kunnen altijd geoptimaliseerd worden. Om te bepalen hoe je de teksten moet analyseren is het aan te raden een A/B test te doen. Voor het opzetten van een valide A/B test is het best practice om twee advertenties per advertentiegroep toe te voegen. Pas in slechts één van de onderdelen van de ETA het verschil toe, om het resultaat goed te kunnen beoordelen.
Test daarin bijvoorbeeld een call to action of een USP. Door de instellingen voor advertentieroulatie (op campagne niveau) in te stellen op: rouleren voor onbepaalde tijd kun je zelf de prestaties van beide advertenties met elkaar vergelijken. De ervaring leert dat deze test het beste op te zetten is in kop 2 van de ETA.
Wanneer er genoeg data is verzameld kun je conclusies trekken op basis van CTR en conversiepercentage. Gebruik deze split test calculator om te bepalen of het resultaat significant is. Wanneer er significant resultaat uit de test is gekomen zet je een nieuwe A/B test op waarin je de winnaar van de vorige test vergelijkt met een nieuwe propositie.
6. Relevante advertentie-extensies toevoegen
Met de advertentie-extensies geeft Google je ruimte om extra informatie over jouw bedrijf, product of dienst kwijt te kunnen. Door het toevoegen van extensies krijgen advertenties een grotere prominentie in de zoekresultaten. Daarmee verbeter je de zichtbaarheid van je advertentie.
De volgende advertentie-extensies zijn op dit moment beschikbaar:
- Sitelink – linken naar een specifieke pagina’s van de website, zodat mensen sneller kunnen vinden wat ze zoeken;
- Oproep – telefoonnummer toevoegen, welke het mogelijk maakt direct te bellen;
- Highlight – korte informatie over wat je te bieden hebt – vaak in de vorm van USP’s;
- App – een directe link naar je app in de app- of play store;
- Recensie – laat positieve recensies van derden uit betrouwbare bronnen zien;
- Locatie – mensen in de buurt de dichtstbijzijnde winkel laten vinden of contact opnemen;
- Prijs – extra informatie over bepaalde producten en bijbehorende prijs.
We raden aan zo veel mogelijk gebruik te maken van de beschikbare advertentie-extensies.
7. Een leesbaar geheel
Last, but not least: zorg er altijd voor dat de advertentie als geheel goed leesbaar is. De extra ruimte in het aantal tekens kan er voor zorgen dat de leesbaarheid van de advertentie afneemt. Laat de onderdelen van de ETA en de sitelinks die je aan een advertentie toevoegt goed in elkaar overlopen. Vertel daarin niet steeds hetzelfde verhaal, maar breid de nuttige informatie in je advertentie uit.
Bovenstaande advertentie is een goed voorbeeld van een advertentie waar onze best practices in terug komen. De zoekterm die ik in google heb ingetypt is: kunstgras kopen.
Tot slot
Dit zijn onze 7 best practices voor Expanded Tekst Ads. Wil je weten hoe het nou ook alweer zat met de veranderingen rond ETA’s? Lees dan het blog van Martijn. Laat gerust een reactie achter onder dit blog met vragen of toevoegingen. Ik ben benieuwd!