7 manieren om het Succes van je Blog te meten

Blog SuccesBloggen is leuk, maar wat heb je er nou eigenlijk aan? Avinash Kaushik (o.a. bekend van zijn boek Web Analytics, An Hour A Day) nam deze week de moeite om een aantal manieren op een rij te zetten die je kunnen helpen bij het bepalen van het succes van je blog. In deze post een korte reactie op zijn 6 metrieken + als bonus een zevende manier voor het bepalen van het succes van jouw blog.

1. Ruwe Bijdrage per Auteur
Een metriek die ook wij adviseren aan bloggende organisaties, is om de contributie van auteurs te meten. Dit kun je doen door punten toe te kennen aan het aantal blogposts van een auteur, het aantal reacties van een auteur op andere blogs, het aantal reacties van een auteur op het eigen blog, etcetera. Avinash Kaushik doet het iets anders. Hij deelt het aantal posts door het aantal maanden dat het blog actief is. In mijn geval komt dat neer op circa 30 posts in 6 maanden, een gemiddelde van 5 per maand. Verder berekent hij (met behulp van een WordPress plugin) het gemiddelde aantal woorden per post. Dit is met ons blogsysteem helaas niet mogelijk. Belangrijk is overigens wel om vooraf doelstellingen te bepalen, om zo achteraf te kunnen bepalen of je hier wel of niet aan hebt voldaan.

2. Holistische Groei van Bezoekers
Deze metriek behoeft weinig toelichting. De groei van je publiek kan uitstekend worden bepaald aan de hand van maandelijkse webstatistieken (je ‘on site’ publiek) en RSS abonnees (je ‘off site’ publiek).

3. Conversatie Ratio
Wat is de conversatie ratio van je blog? Dit kun je meten door het aantal comments te delen door het aantal blogposts. Voor TBlog is dit momenteel 2 (eigen reacties niet meegerekend). Niet al te veel conversatie dus vooralsnog, maar in de tijd is er wel een stijgende lijn te zien.

4. Blog Citaties
Hoeveel wordt er verwezen naar je blog? Je kunt zoals Avinash Kaushik kijken naar de trend in de Technorati Rank en de Technorati Authority van je blog. Daarbij adviseer ik om tevens de groei van backlinks naar je blog in Yahoo Site Explorer te monitoren.

5. Blog Kosten
Op het eerste oog brengt een blog niet veel kosten met zich mee. Hosting, de software en thema’s zijn in veel gevallen zelfs gratis. Ga je kijken naar de tijd die je per jaar kwijt bent aan bloggen, dan is het misschien wel even schrikken. Stel je bent elke week 2 uur bezig met bloggen (inclusief research, reageren, etc.) en je hoort normaal gesproken laten we zeggen 100 per uur op te leveren, dan kost het bloggen je ongeveer 10.000 per jaar. Avinash Kaushik begroot zelfs nog extra kosten voor het missen van kansen die je wellicht had benut als je je ergens anders mee had bezig gehouden. Ook dat is natuurlijk gewoon zo.

6. Blog Opbrengsten

Een blog kan zich op verschillende manieren ’terugbetalen’. Ten eerste is er de mogelijkheid dat je blog iets waard wordt. U never know. Daarnaast kun je directe inkomsten genereren via bijvoorbeeld Adsense, RSS advertenties of pay per post. Belangrijke waarde zit verder natuurlijk vooral in de PR die je met een blog creëert (bijvoorbeeld resulterend in opdrachten voor je bedrijf). Last but not least is er ook nog de fun-factor die het bloggen voor velen te moeite waard maakt.

7. Blog Charts
Dankzij de Marcom top 100 kijken bijna alle marketing communicatie blogs elke maand of ze weer wat plaatjes zijn opgeschoven in de lijst. De lijst zelf heeft autoriteit en is daarom een goede extra manier om het succes van je blog te bepalen. Sinds vorige maand kunnen we ook staren naar de Blog50 en zo zijn er meer charts.

Aanvullingen zijn uiteraard van harte welkom.