7 manieren om het Succes van je Blog te meten

Geschatte leestijd: 3 minuten

Blog SuccesBloggen is leuk, maar wat heb je er nou eigenlijk aan? Avinash Kaushik (o.a. bekend van zijn boek Web Analytics, An Hour A Day) nam deze week de moeite om een aantal manieren op een rij te zetten die je kunnen helpen bij het bepalen van het succes van je blog. In deze post een korte reactie op zijn 6 metrieken + als bonus een zevende manier voor het bepalen van het succes van jouw blog.

1. Ruwe Bijdrage per Auteur
Een metriek die ook wij adviseren aan bloggende organisaties, is om de contributie van auteurs te meten. Dit kun je doen door punten toe te kennen aan het aantal blogposts van een auteur, het aantal reacties van een auteur op andere blogs, het aantal reacties van een auteur op het eigen blog, etcetera. Avinash Kaushik doet het iets anders. Hij deelt het aantal posts door het aantal maanden dat het blog actief is. In mijn geval komt dat neer op circa 30 posts in 6 maanden, een gemiddelde van 5 per maand. Verder berekent hij (met behulp van een WordPress plugin) het gemiddelde aantal woorden per post. Dit is met ons blogsysteem helaas niet mogelijk. Belangrijk is overigens wel om vooraf doelstellingen te bepalen, om zo achteraf te kunnen bepalen of je hier wel of niet aan hebt voldaan.

2. Holistische Groei van Bezoekers
Deze metriek behoeft weinig toelichting. De groei van je publiek kan uitstekend worden bepaald aan de hand van maandelijkse webstatistieken (je ‘on site’ publiek) en RSS abonnees (je ‘off site’ publiek).

3. Conversatie Ratio
Wat is de conversatie ratio van je blog? Dit kun je meten door het aantal comments te delen door het aantal blogposts. Voor TBlog is dit momenteel 2 (eigen reacties niet meegerekend). Niet al te veel conversatie dus vooralsnog, maar in de tijd is er wel een stijgende lijn te zien.

4. Blog Citaties
Hoeveel wordt er verwezen naar je blog? Je kunt zoals Avinash Kaushik kijken naar de trend in de Technorati Rank en de Technorati Authority van je blog. Daarbij adviseer ik om tevens de groei van backlinks naar je blog in Yahoo Site Explorer te monitoren.

5. Blog Kosten
Op het eerste oog brengt een blog niet veel kosten met zich mee. Hosting, de software en thema’s zijn in veel gevallen zelfs gratis. Ga je kijken naar de tijd die je per jaar kwijt bent aan bloggen, dan is het misschien wel even schrikken. Stel je bent elke week 2 uur bezig met bloggen (inclusief research, reageren, etc.) en je hoort normaal gesproken laten we zeggen 100 per uur op te leveren, dan kost het bloggen je ongeveer 10.000 per jaar. Avinash Kaushik begroot zelfs nog extra kosten voor het missen van kansen die je wellicht had benut als je je ergens anders mee had bezig gehouden. Ook dat is natuurlijk gewoon zo.

6. Blog Opbrengsten

Een blog kan zich op verschillende manieren ‘terugbetalen’. Ten eerste is er de mogelijkheid dat je blog iets waard wordt. U never know. Daarnaast kun je directe inkomsten genereren via bijvoorbeeld Adsense, RSS advertenties of pay per post. Belangrijke waarde zit verder natuurlijk vooral in de PR die je met een blog creëert (bijvoorbeeld resulterend in opdrachten voor je bedrijf). Last but not least is er ook nog de fun-factor die het bloggen voor velen te moeite waard maakt.

7. Blog Charts
Dankzij de Marcom top 100 kijken bijna alle marketing communicatie blogs elke maand of ze weer wat plaatjes zijn opgeschoven in de lijst. De lijst zelf heeft autoriteit en is daarom een goede extra manier om het succes van je blog te bepalen. Sinds vorige maand kunnen we ook staren naar de Blog50 en zo zijn er meer charts.

Aanvullingen zijn uiteraard van harte welkom.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.