Een uitgebreid zoekwoordenonderzoek mondt vaak uit in een waslijst aan zoekwoorden en long tail zoektermen. Niks mis mee natuurlijk. Alleen, welke woorden plant je in de boomstructuur van je website? Alsjeblieft, hierbij de eerste 3 tips om de juiste zoekwoorden te bepalen.
Tip 1: Bekijk de zoekresultaten
Google toont de meest relevante zoekresultaten aan haar bezoekers. Althans, in de meeste gevallen. Aan de zoekresultaten kun je dus zien welke invulling internetters (en dus Google) geven aan een zoekwoord. Dit betekent dat wij met een zoekopdracht ook kunnen checken in hoeverre zoekwoorden aansluiten bij de informatie die wij te bieden hebben. (Eureka!)
Stel, je doet een keyword analyse voor een bedrijf dat stemmen inspreekt voor bedrijfsfilmpjes e.d. (Voicebooking.com) en je hebt de keuze tussen de zoekwoorden “stemmen”, “stemmenbureau” en “voice over“. Als je je blindstaart op zoekvolumes, dan kun je de knoop zo doorhakken: “stemmen” heeft een zoekvolume van maar liefst 12.100, “voice over” 1.900 en “stemmenbureau” slechts 260.
Echter, vóórdat je jezelf rijk rekent en vliegtickets naar de hagelwitte Bora Bora-eilanden boekt, kijk eens goed. Zoek eens op “stemmen” in Google. Wat zie je? Zoekresultaten over politiek, nominaties, een Duitse deelstaat en zelfs gitaren. Kortom, geen één zoekresultaat dat ook maar in de buurt komt van de dienstverlening van Voicebooking.com!
Tip 2: Bereken de KEI
Dit acroniem staat voor Keyword Effectiveness Index. Een moeilijke term voor een doodeenvoudig rekensommetje: je deelt simpelweg het aantal maandelijkse zoekopdrachten (zoekvolume) door het aantal zoekresultaten (concurrentie).
De uitkomst indiceert hoe groot de kans is dat jouw website hoog rankt op een zoekwoord / zoekterm. Hoe hoger je KEI, hoe meer scoringskans. Eén kanttekening: de uitkomst is een schatting, geen KEI-hard feit.
Een voorbeeld:
- Het zoekwoord “stemmenbureau” heeft volgens hulpprogramma voor zoekwoorden van Google een maandelijks zoekvolume van 260. (Selecteer de locatie Nederland en de taal Nederlands, en vink Breed uit en [Exact] aan.)
- Het zoekwoord “stemmenbureau” heeft met het commando intitle: welgeteld 134 concurrerende zoekresultaten. Omdat de paginatitel een belangrijke factor is voor de rankings, scheid jij met dit commando het kaf van het koren en toont Google louter de ‘sterkere’ concurrenten die jouw zoekwoord in hun title tag hebben. (Dit klopt natuurlijk niet helemaal, maar daarop komen we in het 2e deel terug.)
- Rekensommetje: 260 / 134 = 1,940. Een KEI van 0,04 is vaak al goed genoeg voor een eigen pagina binnen jouw websitestructuur, dus dit is een uitstekende uitkomst!
Hetzelfde rekensommetje voor “voice over” luidt: 1.900 / 1.430.000 = 0,001. Hm, “voice over” heeft meer dan 7x zoveel zoekvolume dan “stemmenbureau” maar 1.940x minder kans op een hoge ranking. Interessant!
Tip 3: Bereken de verwachte traffic
Bereken het verwachte aantal bezoekers uit de organische zoekresultaten, per positie. Hoe? Vermenigvuldig het zoekvolume met het percentage internetters dat in Google klikt op het eerste zoekresultaat, het tweede zoekresultaat, et cetera.
Gemiddelde doorklikratio’s 2010
Dit zijn de gemiddelde doorklikratio’s in 2010 per positie in de organische zoekresultaten (volgens een formule van Traffic Builders):
Maximale traffic en conversies berekenen
Stel, je wilt inschatten hoeveel traffic je maximaal kunt verwachten als je een pagina optimaliseert voor het zoekwoord “stemmenbureau”, dan tokkel je deze berekening op je calculator: 260 x 33,92% = 88 bezoekers per maand.
Als je dit aantal vervolgens vermenigvuldigt met je conversieratio uit Google Adwords of Google Analytics, dan ontdek je dus het verwachte aantal conversies! (Nogmaals: tijdens een keyword analyse trek je conclusies op basis van schattingen, niet op basis van feiten.)
Verwachte traffic vergelijken
Wat kun je hieruit opmaken? Wel, zelfs als je een pagina optimaliseert voor “voice over” en je door de grote concurrentie slechts een 6e plek in de organische zoekresultaten verovert… zelfs dán genereer je meer traffic dan wanneer jij met “stemmenbureau” op nr. 1 in Google staat. Conclusie: “voice over” komt als beste uit de bus.
Tip 4 t/m 7: Wordt vervolgd…
Benieuwd naar wat de resterende vier tips zijn? In het 2e deel van dit artikel: de ontknoping van deze überspannende reeks tips… 🙂 Eén tipje van de sluier: we gaan de concurrentiekracht van de organische zoekresultaten onder de loep nemen. Tot dan!
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Blogartikelen
Headless CMS en SEO - houd je koppie erbij
Brent Meulenberg - 7 januari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten Een headless CMS. Misschien heb je er wel eens van gehoord, omdat je webbouwer de term wel eens heeft laten vallen. Misschien ben je zelfs al…
Wat is GPT-3? 🤖 Weer Een Stapje Verder in Het Decennium Van De Digitale Assistent
Robbert van Ekris - 17 augustus 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Afgelopen jaren gaan veel van mijn blogs over de ontwikkeling van Google in hun transitie van “Mobile First” naar “AI First”. Een belangrijk onderdeel daarvan is…
Geschatte leestijd: 3 minuten Wellicht heb je ervan gehoord: Google Page Experience. Klinkt belangrijk, maar wat is het eigenlijk en wat betekent het voor jou? En moet je nu als…
Geschatte leestijd: 3 minuten Er zijn al vele blogs geschreven over de synergie tussen SEO en SEA. Toch vind ik dat er maar weinig geschreven wordt over de samenwerking tussen…
Hoe gebruik ik Google Jobs voor SEO?
Brent Meulenberg - 5 maart 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Begin februari kwamen er berichten omhoog dat Google for Jobs live is in Nederland. In dit stuk lees je meer over wat Google Jobs (of Google…
Dé 4 SEO-trends voor 2020
Sem van der Klauw - 12 december 2019Geschatte leestijd: 3 minuten De SEO-trein rijdt en hij stopt niet voor niemand. Als je op de hoogte wilt zijn en blijven, moet je daar serieus tijd in investeren. Wij…
Google BERT update: de grootste update ooit? ⏰
Brent Meulenberg - 25 november 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Half oktober heeft Google een belangrijk algoritme update gelanceerd: BERT. Buiten dat dit natuurlijk voer is voor grappige plaatjes en gifs (zie onder :D) noemt Google…
Geef een reactie