7 tips om de juiste zoekwoorden te bepalen (deel 1/2)

Een uitgebreid zoekwoordenonderzoek mondt vaak uit in een waslijst aan zoekwoorden en long tail zoektermen. Niks mis mee natuurlijk. Alleen, welke woorden plant je in de boomstructuur van je website? Alsjeblieft, hierbij de eerste 3 tips om de juiste zoekwoorden te bepalen.

Tip 1: Bekijk de zoekresultaten

Google toont de meest relevante zoekresultaten aan haar bezoekers. Althans, in de meeste gevallen. Aan de zoekresultaten kun je dus zien welke invulling internetters (en dus Google) geven aan een zoekwoord. Dit betekent dat wij met een zoekopdracht ook kunnen checken in hoeverre zoekwoorden aansluiten bij de informatie die wij te bieden hebben. (Eureka!)

Stel, je doet een keyword analyse voor een bedrijf dat stemmen inspreekt voor bedrijfsfilmpjes e.d. (Voicebooking.com) en je hebt de keuze tussen de zoekwoorden “stemmen”, “stemmenbureau” en “voice over“. Als je je blindstaart op zoekvolumes, dan kun je de knoop zo doorhakken: “stemmen” heeft een zoekvolume van maar liefst 12.100, “voice over” 1.900 en “stemmenbureau” slechts 260.

Echter, vóórdat je jezelf rijk rekent en vliegtickets naar de hagelwitte Bora Bora-eilanden boekt, kijk eens goed. Zoek eens op “stemmen” in Google. Wat zie je? Zoekresultaten over politiek, nominaties, een Duitse deelstaat en zelfs gitaren. Kortom, geen één zoekresultaat dat ook maar in de buurt komt van de dienstverlening van Voicebooking.com!

Tip 2: Bereken de KEI

Dit acroniem staat voor Keyword Effectiveness Index. Een moeilijke term voor een doodeenvoudig rekensommetje: je deelt simpelweg het aantal maandelijkse zoekopdrachten (zoekvolume) door het aantal zoekresultaten (concurrentie).

De uitkomst indiceert hoe groot de kans is dat jouw website hoog rankt op een zoekwoord / zoekterm. Hoe hoger je KEI, hoe meer scoringskans. Eén kanttekening: de uitkomst is een schatting, geen KEI-hard feit.

Een voorbeeld:

  • Het zoekwoord “stemmenbureau” heeft volgens hulpprogramma voor zoekwoorden van Google een maandelijks zoekvolume van 260. (Selecteer de locatie Nederland en de taal Nederlands, en vink Breed uit en [Exact] aan.)
  • Het zoekwoord “stemmenbureau” heeft met het commando intitle: welgeteld 134 concurrerende zoekresultaten. Omdat de paginatitel een belangrijke factor is voor de rankings, scheid jij met dit commando het kaf van het koren en toont Google louter de ‘sterkere’ concurrenten die jouw zoekwoord in hun title tag hebben. (Dit klopt natuurlijk niet helemaal, maar daarop komen we in het 2e deel terug.)
  • Rekensommetje: 260 / 134 = 1,940. Een KEI van 0,04 is vaak al goed genoeg voor een eigen pagina binnen jouw websitestructuur, dus dit is een uitstekende uitkomst!

    Hetzelfde rekensommetje voor “voice over” luidt: 1.900 / 1.430.000 = 0,001. Hm, “voice over” heeft meer dan 7x zoveel zoekvolume dan “stemmenbureau” maar 1.940x minder kans op een hoge ranking. Interessant!

KEI

Tip 3: Bereken de verwachte traffic

Bereken het verwachte aantal bezoekers uit de organische zoekresultaten, per positie. Hoe? Vermenigvuldig het zoekvolume met het percentage internetters dat in Google klikt op het eerste zoekresultaat, het tweede zoekresultaat, et cetera.

Gemiddelde doorklikratio’s 2010
Dit zijn de gemiddelde doorklikratio’s in 2010 per positie in de organische zoekresultaten (volgens een formule van Traffic Builders):

Gemiddelde CTR
Maximale traffic en conversies berekenen
Stel, je wilt inschatten hoeveel traffic je maximaal kunt verwachten als je een pagina optimaliseert voor het zoekwoord “stemmenbureau”, dan tokkel je deze berekening op je calculator: 260 x 33,92% = 88 bezoekers per maand.

Als je dit aantal vervolgens vermenigvuldigt met je conversieratio uit Google Adwords of Google Analytics, dan ontdek je dus het verwachte aantal conversies! (Nogmaals: tijdens een keyword analyse trek je conclusies op basis van schattingen, niet op basis van feiten.)

Verwachte traffic vergelijken
Verwachte traffic

Wat kun je hieruit opmaken? Wel, zelfs als je een pagina optimaliseert voor “voice over” en je door de grote concurrentie slechts een 6e plek in de organische zoekresultaten verovert… zelfs dán genereer je meer traffic dan wanneer jij met “stemmenbureau” op nr. 1 in Google staat. Conclusie: “voice over” komt als beste uit de bus.

Tip 4 t/m 7: Wordt vervolgd…

Benieuwd naar wat de resterende vier tips zijn? In het 2e deel van dit artikel: de ontknoping van deze überspannende reeks tips… 🙂 Eén tipje van de sluier: we gaan de concurrentiekracht van de organische zoekresultaten onder de loep nemen. Tot dan!