8 kenmerken van een bagger Google Adwords campagne
Soms kom ik Google Adwords campagnes tegen die de stempel ‘bagger’ dragen. Ook bedrijven die het certificaat ‘Adwords Qualified’ dragen (of die de stempel hebben uitgevonden), zijn hier voor verantwoordelijk. Een waste of money. Met deze post kun je controleren of jouw campagne wél gezond is.
1. Bijsturen… kan niet… is niet nodig…
Het kan natuurlijk zo zijn dat een website geen duidelijke online conversiedoelen heeft. Sommige bedrijven willen bijvoorbeeld liever dat klanten telefonisch contact opnemen. Andere bedrijven verkopen advertenties en willen vooral veel traffic op de website. Ook in die situaties kun je een campagne nog bijsturen, bijvoorbeeld middels Google Analytics onder andere op basis van bounce-rates, de duur van een bezoek, het aantal pagina’s dat wordt bekeken, enzovoort. Een campagne kan altijd worden bijgestuurd en heeft altijd bijsturing nodig.
2. Oeps, het content netwerk staat aan
Het content netwerk inschakelen is niet zomaar een overweging. Stel je zet het aan, maak er dan een aparte campagne van zodat je het budget zelf kunt bepalen. Bijsturen kan op kosten per conversie, de ‘placement reports’ en analytics data. Laat je geld niet zomaar door het: ‘content netwerk putje’ spoelen.
3. Alert! Je geef niet genoeg uit (volgens Adwords…)
Wie is erbij gebaat dat je meer advertentiebudget uitgeeft? Alleen jij mits het natuurlijk meer rendement oplevert. Meer uitgeven omdat het ‘kan’ is geen legitiem argument. Het is al helemaal geen optie voor campagnes die niet of nauwelijks worden bijgestuurd (zie punt 1).
4. Je campagne doet het geweldig! Vooral op je eigen naam…
Adverteren op je eigen naam is niet per definitie slecht. Het mag alleen niet zo zijn dat het succes van je eigen naam wordt gebruikt om de rest van de campagne te compenseren. Om een beter overzicht te krijgen kun je de bedrijfs/merknaam het best in een aparte campagne zetten. Waak dus voor conversie window dressing.
5. Slecht groeperen: grote stappen snel thuis
Paar advertentiegroepjes aanmaken, wat (key)woordjes erin gooien, klaar! Campagnes die onlogisch zijn ingedeeld halen nooit het maximale uit de kwaliteitsscore van Google. Zonde!
6. Meerdere ‘meer van hetzelfde’ advertenties
Google biedt de mogelijkheid om tot 50 advertenties te roteren. Als je dan maar 2 varianten test die ook nog eens nauwelijks verschillen (of erger nog: maar 1), dan is het duidelijk dat jouw campagne de ‘oorlog’ niet gaat winnen.
7. Leuk maar duur: The Long Tail
Campagnes die veel gebruik maken van keywords die op ‘broadmatch’ staan, hebben last van de negatieve long tail. Je wordt getoond op woorden waar je niet voor staat of woorden die niet relevant zijn. In combinatie met niet bijsturen (zie 1) is dit een dure hobby.
8. Alle bezoekers naar de homepage!
Op dag 8 schiep God: ‘landingspagina’s’. Nog te vaak landen adwords advertenties naar de homepage van een website. Ontwijk de valkuilen bij het opzetten van landingspagina’s.
Heb je zelf nog schrijnende voorbeelden van een ‘bagger’ opgezette adwords campagne? Opmerkingen zijn welkom!