99designs – 5 Tips om deze Crowdsourcing-dienst Maximaal te Benutten!

I got 99 problems but a design ain’t one. Elke online ondernemer komt hier vroeg of laat mee in aanraking; je nieuwste online concept mist een huisstijl. Je eigen Photoshop-skills beperken zich tot knippen en plakken en je vaste designer heeft geen tijd… Wat nu? In deze post leg ik je met 5 tips de voordelen uit van crowdsourcing-dienst 99designs.

Al een tijdje ben ik groot fan van de dienst 99designs; een soort marktplaats voor grafische ontwerpen (van logo tot boekcover). In het kort werkt 99designs als volgt: Je schrijft een wedstrijd uit. Designers sturen werk in. Je geeft feedback en de designer van het winnende ontwerp krijgt het vooraf vastgestelde bedrag. Voor wie nog niet bekend is met 99designs: lees mijn tips om het maximale uit dit soort crowdsourcingdiensten te halen!

http://www.youtube.com/watch?v=cqU0CunvjLg

De voordelen van 99designs

 • Geen gedoe: designers vinden, pitches, contracten tekenen, kennismakingsgespreken, intakes, presentaties en andere onzin.
 • Opties: veel opzetjes in verschillende stijlen.
 • Je bespaart tijd en geld.
 • Niet goed geld terug.

1. Voorbereiding: Ontwerpers uitnodigen!

recent-winning-designersNaast het samenstellen van een goede designbriefing – nb: 99designs helpt je hierbij en er zijn genoeg blogs hierover te vinden – kun je tijdens de wedstrijd ontwerpers uitnodigen. Dit is iets dat vaak vergeten wordt. Maak van tevoren een lijst met actieve designers waarvan de stijl je aanspreekt.

Het grootste probleem is dat er geen gemakkelijke manier is om snel topdesigners binnen 99designs te vinden. Er zijn wel enkele omwegen om bij hun profiel te komen:

 • Ten eerste wordt er op http://blog.99designs.com/ elke maand een lijstje gepubliceerd met topdesigners.
 • Onderaan elke “See examples” pagina, die vanaf de homepage bereikbaar is, staan lijstjes met winnende designs en recente wedstrijden. Bij afgeronde wedstrijden zijn altijd alle ontwerpen zichtbaar, bij nog lopende zijn deze meestal onzichtbaar.
 • Bekijk op een categoriepagina het “Finished contests” tabje en het “Recent Winning Designers”-lijstje in de sidebar.
 • Op zoek naar topdesigners? Met Google kun je zoeken op het designer level. Gebruik bijvoorbeeld de zoekopdracht: site:http://99designs.com/users/ “level 43”. Hoe hoger het level, des te beter en actiever de designer. Hoogste level dat ik ben tegengekomen is lvl 52.

2. WIIFM? (What’s In It For Me?)

Belangrijk tijdens het uitnodigen van de designers: je bent je eigen contest aan het verkopen! Geef duidelijk aan dat je hun stijl fantastisch vindt, vermeld welke van de designs uit hun portfolio jij het beste bij jouw content vindt passen en dat ze een grote kans maken om je contest te winnen.

3. Feedback! Plan tijd in voor feedback, feedback en nog eens feedback

 • Plan tijdens de looptijd van de wedstrijd ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds voldoende tijd in voor het beheren van de wedstrijd.
 • Laat zien dat je actief bent. Plaats naast individuele feedback ook regelmatig “feedback for all designers” onderaan het “Entries”-overzicht. Hiermee vergroot je de kans dat je “Watchers”, ontwerpers die je wedstrijd volgen maar nog geen actie hebben ondernomen, over de streep trekt.
 • Ga af en toe het lijstje met “Watchers” af, bekijk hun profiel en nodig ze uit als hun stijl je bevalt.
 • Elimineer de ontwerpen die je niet direct aanspreken zo snel mogelijk. Bekijk het portfolio van de ontwerper, spreekt de stijl je totaal niet aan? Geef dan wat feedback, bedank de ontwerper en maak duidelijk dat verdere inzendingen niet nodig zijn.

4. Wil je gegarandeerd meer inzendingen? Don’t be cheap!

dont be cheap

 • Geef een hogere beloning dan anderen.
 • Garandeer de prijs. Je belooft nu het afgesproken bedrag uit te betalen en maakt geen aanspraak meer op de “niet goed geld terug”-regel.
 • Upgrade en promoot je wedstrijd met de verschillende opties die 99designs aanbiedt.
 • Maak je contest “blind”. Een blinde wedstrijd zorgt ervoor dat ontwerpers niet elkaars ontwerpen kunnen zien. Op deze manier kunnen mindere ontwerpers niets van het winnende ontwerp kopiëren.
 • Optimaliseer je zoekresultaat. Net als in Google heb je te maken met een overzicht waar je 1 positie inneemt. Deze positie bestaat uit een titel en een beschrijving. Schijf uitnodigend, toon een voordeel, USP, call-for-action of vraag. Gebruik speciale tekens zoals: ★, ❶ etc., zodat je resultaat extra goed opvalt.

5. Nederlandse 99designs-klonen

Ben je niet goed in Engels? Dan zijn er meerdere Nederlandse 99designs-klonen;

6. Bonus

Enkele Nederlandse concullega’s die 99designs.com hebben ingeschakeld. Zie hier het resultaat;

Effectief een website laten bouwen?

Traffic Builders kan u – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland – goed begeleiden bij de bouw van uw website. Profiteer ook van onze bewezen effectieve aanpak. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of vraag vrijblijvend informatie aan.