Aandeel Shopping neemt toe na aangepaste Search Engine Results Page (SERP)

Eind februari 2016 was de hele SEA branche in rep en roer. Google paste onverwachts de zoekresultatenpagina aan – waarbij de rechter posities verdwenen en Google alleen nog bij “commercieel interessante zoekopdrachten” niet 3 maar 4 top advertenties boven de organische resultaten toont. Uiteraard houden we bij Traffic Builders de eventuele wijzigingen in onze accounts goed in de gaten en de eerste twee weken vielen vooral de veranderingen binnen de Shopping-campagnes ons op. Door het wegvallen van de rechter posities in de SERP is er meer focus voor Shopping en wordt de consument niet meer afgeleid door andere advertenties. Dit lijkt grote invloed te hebben op de resultaten binnen de Shopping campagnes.

Korte terugblik

Wat is er ook alweer precies veranderd toen de zoekresultaten werden aangepast?

  1. Geen tekstadvertenties meer in de rechterbalk
  2. Maximaal vier advertenties boven de organische zoekresultaten
  3. Drie advertenties worden onderaan de pagina getoond
  4. Het maximum aantal advertenties is verlaagd van 11 naar maximaal 7
  5. Shopping blijft rechts van de zoekresultaten staan

De verwachtingen

Naar aanleiding van de wijziging verwachtten wij een aantal effecten op onze campagnes, ook in diverse nieuwsberichten en blogs over dit onderwerp werd dit onderstreept. (Zie ook ons eerdere blog). In het kort onze verwachtingen:

  1. Lagere CTR voor de posities lager dan 4
  2. Hogere CPC’s voor posities hoger dan 4
  3. Dalend verkeer op lagere posities
  4. Betere zichtbaarheid voor Shopping

Met name de wijziging aan Shopping viel in veel van onze accounts op. Het wegvallen van de rechter advertenties lijkt tot een groter aandeel van Google Shopping binnen ons campagnebereik te leiden. De verhouding van Google Shopping ten opzichte van de het totale campagnebereik is fors toegenomen. Onderstaand beeld laat goed zien wat het effect is geweest voor en na de wijziging. Over het algemeen is het aantal Google Shopping vertoningen met 21% toegenomen terwijl het aandeel vertoningen op het totaal toeneemt met maar liefst 12%.

Vertoningen Shopping nemen toe
Het aandeel van Shopping op het totaal neemt toe, van 26% naar 29%. De vertoningen laten binnen Shopping een stijging zien van 21%.
Klikken Shopping nemen toe
Het aandeel van Shopping op het totaal neemt toe, van 22% naar 23%. De klikken laten binnen Shopping een stijging zien van 29%.

Omdat het aantal klikken een grotere stijging laat zien dan het aantal vertoningen zien we ook de CTR voor Shopping campagnes toenemen van 2,3% naar 2,5%. Dit klinkt niet als een flinke toename maar als we kijken naar bijvoorbeeld 2.000.000 vertoningen dan neemt het aantal klikken toe van 46.000 naar 50.000. Er van uitgaande dat de conversieratio nagenoeg gelijk blijft, kan dit zeker een flinke toename in conversies betekenen!

TOT SLOT

Google Shopping wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen AdWords en de Search Engine Result Page (SERP) gezien het aantal vertoningen dat we uit de Shopping Campagnes genereren. Deze resultaten benadrukken het belang van geoptimaliseerde Shopping campagnes en feeds. Het is dan ook van belang je concurrenten een stap voor te blijven en de feed constant te blijven optimaliseren.

Merk jij ook dat door de verandering van de Search Engine Result Page (SERP) je Shopping resultaten verbeteren of dat je meer wordt vertoond? Laat het vooral weten in de reacties!

Ps. Meer lezen over Google Shopping? Lees dan vooral ook onderstaande blogs op Traffic Builders:

7 TIPS VOOR GOOGLE SHOPPING FEED OPTIMALISATIE

5 STAPPEN PLAN OM TE BEGINNEN MET GOOGLE SHOPPING