Marek 15 april 2009 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

Een steeds groter aantal woorden wordt in een zoekopdracht gepropt door gebruikers van zoekmachines. Ging het eerst nog om simpele zoekopdrachten, zoals hond, huis of auto, tegenwoordig worden volledige zinnen als zoekopdracht ingetikt in zoekmachines. Wat betekent dit toenemende aantal woorden in een zoekopdracht voor zoekmachinemarketing?


Waarom zit er steeds vaker een groter aantal woorden in een zoekopdracht?
Om te beginnen is het goed om stil te staan achter de reden voor de langere zoekopdrachten. Die is simpel: de zoekresultaten voor korte zoekopdrachten raken verzadigd. In een ver verleden kon je nog met 1 woord vinden wat je zocht, tegenwoordig gaat dat moeilijker. Het is soms beter om de complete vraag die je in je hoofd hebt in te toetsen. Het aanbod is anders te algemeen of zelfs compleet irrelevant voor de zoekopdracht, zoals onderstaande adverteerder aantoont.

Hoe groter het aantal woorden in een zoekopdracht…
De regel “hoe groter het aantal woorden in een zoekopdracht, des te minder het verkeer” blijft helaas voorlopig nog bestaan. Toch vindt er in Amerika al een duidelijke trend plaats in het aantal woorden in een zoekopdracht (zie onderstaande tabel, bron: Hitwise).

Aantal woorden zoekopdracht % Februari ’08 % Januari ’09 % Februari ’09

% verandering
per jaar

1 21,04 20,29 20,48 -3
2 24,73 23,65 23,47 -5
3 21,84 21,92 21,68 -1
4 14,53 14,89 14,98 3
5 8,29 8,68 8,72 5
6 4,38 4,65 4,71 8
7 2,29 2,49 2,51 10
8 2,90 3,43 3,47 20

Toegegeven: de lange zoekopdrachten met 8 woorden nemen nog geen 3,5 procent van het totale zoekvolume voor hun rekening. Desalniettemin is er een trend in te ontdekken die niemand zal ontgaan: in 2009 gebruikten 20 procent meer gebruikers van zoekmachines deze lange zoekopdrachten dan in 2008. Ook Google is dit niet ontgaan, die heeft de meta descriptions in snippets erop aangepast.

Voor de aanbieder is het verkeer dat op een website komt via een lange zoekopdracht bovendien veel gerichter dan het verkeer dat op een korte zoekopdracht binnenkomt (zie onderstaand AIDA-model voor zoekopdrachten).

De concurrentie neemt voor alle belangrijke kleine zoekopdrachten vrijwel dagelijks toe, waardoor het (vooral voor een nieuwe website) moeilijk is om te scoren op die resultaten. Nu is resultaat niet altijd direct zichtbaar, je moet goede SEO tijd gunnen. Je hoeft echter geen doorgewinterde rot in het vak te zijn om op je klompen aan te voelen dat scoren op een zoekopdracht als verzekering een lastige zaak wordt.

Doorlopend proces
Ook hieruit blijkt maar weer dat zoekmachinemarketing altijd een doorlopend proces is. Keywordonderzoeken van gisteren geven geen betrouwbaar beeld meer van vandaag. Blijf dus altijd kijken naar mogelijke keywords die in een niche zitten. Het zou zomaar kunnen dat je bovenaan komt te staan op een zoekopdracht met 8 woorden en vervolgens ziet dat die zoekopdracht met 20 procent toeneemt in populariteit…

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Aantal woorden in zoekopdracht blijft toenemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/