Zo gebruik je advertentie customizers in AdWords

Ze zijn ontzettend handig, maar nog vrij onbekend en worden daarom ook nog maar weinig gebruikt in AdWords-advertenties: de customize-mogelijkheden van Google. Je kunt ze gebruiken om promoties, evenementen, productvoorraad en beschikbaarheid extra onder de aandacht te brengen. Heb jij binnenkort acties lopen of wil je niet handmatig alles omzetten als de voorraad op is? Lees hier dan tips om deze customizers zo slim mogelijk in te zetten voor jouw online shop.

De customizers, of ‘tools of the power user’ zoals Google ze zelf noemt, zijn ideaal voor adverteerders met duizenden producten, maar ook zeer geschikt voor adverteerders die regelmatig promoties inzetten. Door het inzetten van de customizers voorkom je veel tijdrovende aanpassingen in je advertenties en toon je altijd de meest up-to-date informatie aan potentiële klanten.

Advertentie customizers: de mogelijkheden

Met de customizers kun je op veel verschillende manieren de meest relevante advertenties laten zien.
In Nederland zie je deze customizers nog vrijwel niet voorbij komen in de zoekresultaten, daarom laten we je hierbij een aantal voorbeelden zien van hoe ze in het buitenland worden ingezet:

  • Relevantie– door de inzet van customizers kunnen honderden variaties gemaakt worden, afgestemd op de zoekopdracht:
    Voorbeeld advertentie customizers3
  • Promoot uitverkoop of acties– informeer de consument in real time wanneer de desbetreffende promotie afloopt. Deze optie kan nu ook worden ingezet, naast het uploaden van bedrijfsgegevens in de Gedeelde bibliotheek.Voorbeeld advertentie customizers2
  • Toon beschikbaarheid en de dagprijs– ideaal voor vluchtinformatie of het tonen van de beschikbaarheid van hotelkamers.
    Voorbeeld advertentie customizers

Hoe het werkt

Om te beginnen met de advertentie customizers maak je een Excel-document met daarin gegevens als product, prijs, eindtijd van de promotie, voorraad en voor welke campagnes, advertentiegroepen of zoekwoorden deze informatie relevant is.

De indeling van het document dient als volgt te worden opgebouwd:

Voorbeeld spreadsheet

Je kunt hier een template downloaden om zelf ook zo’n document op te zetten.

Vervolgens upload je dit bestand onder ‘Gedeelde bibliotheek’ bij ‘Bedrijfsgegevens’.

Bedrijfsgegevens1            Bedrijfsgegevens2

Aan de hand van parameters (de zogenaamde customizers) die jij meegeeft in de advertentie, bekijkt Google welke informatie uit het bestand dat jij zojuist geüpload hebt nodig is. De parameters plaats je in de advertentie tussen accolades {zoals deze}. Vervolgens pakt AdWords de productinformatie die het meest relevant is voor de zoekopdracht van de consument en voegt deze informatie toe aan de advertentie. Naast dat het je tijd bespaart, zorg je zo ook voor de meest relevante advertentie voor de desbetreffende zoekopdracht en zijn je advertenties altijd up-to-date.

Een voorbeeld van zoekwoordtargeting en voorraadinformatie:

Johans winkel voor keukenartikelen verkoopt honderden verschillende keukenmixers. Hij wil dat zijn advertenties details weergeven bij elk model, samen met de huidige uitverkoopprijs die hij aanbiedt.

Met advertentie customizers kan hij deze details met slechts een enkele advertentie voor al zijn keukenmixers weergeven. Het enige dat hij hoeft te doen is de advertentie customizergegevens met de details van elke mixer te uploaden. Een regel in zijn spreadsheet voor deze advertentie customizer kan er als volgt uitzien:

Spreadsheet_Customizers_ingevuld

In de kolom ‘Target keyword’ is te zien bij welk zoekwoord de details in de overige kolommen geactiveerd dienen te worden. In elke kolom wordt bovendien aangegeven welk type details deze bevatten (tekst, getal, enzovoort).

Wanneer Johan zijn advertentie schrijft, gebruikt hij customizers die naar elke kolom verwijzen, in plaats van naar specifieke details. Het eerste deel van de customizer (‘Mixers’) is de naam die hij heeft gegeven aan deze gegevensset en het tweede deel (bijvoorbeeld ‘Model’) is de naam van een kolom.
{=Mixers.Model}Keukenmixer
www.example.com
{=Mixers.Capaciteit} liter {=Mixers.Type} keukenmixer.
{=Mixers.Start_prijs} – uitverkoop eindigt over {=COUNTDOWN(Mixers.Einde_uitverkoop)}.
Wanneer iemand op 10 mei 2015 zoekt op ‘prowhip 300 kopen’ en deze advertentie verschijnt, werkt de customizer de advertentie naar aanleiding van het zoekwoord ‘prowhip 300’ als volgt bij:

Voorbeeld2_Customizers

Let op:
Neem in dezelfde advertentiegroep niet alleen advertenties met customizers mee, maar ook standaard tekstadvertenties en houd rekening met het maximale aantal tekens om te voorkomen dat je advertentie wordt afgekeurd.

De mogelijkheden zijn eindeloos: zo kun je kortingen weergeven bij bepaalde producten, voor uitverkopen die periodiek wijzigen of beperkt zijn tot een bepaalde periode. Als je een grote voorraad beheert dan kun je zelfs merk-gerelateerde zoekwoorden inzetten om bepaalde details weer te geven van het product waar iemand naar op zoek is.

Countdown-functie: ideaal voor acties

Sinds december heeft Google het ook mogelijk gemaakt om naast het uploaden van een Excel-spreadsheet handmatig parameters toe te voegen in de advertentie. De ‘Countdown’-functie is hierin vooral interessant voor promoties of lopende acties.

Een voorbeeld van hoe je deze functie handig kunt inzetten voor jouw promoties:

Johans Keukenwinkel is de eerste in de omgeving die een lang verwacht nieuw model keukenmixers aanbiedt, de ProWhip X. Johan wil de ProWhip X in zijn winkel in de ochtend van 20 oktober onthullen en hij wil advertenties instellen die aftellen tot dit evenement.

Hiervoor hoeft hij geen apart gegevensbestand te maken. Hij kan de datum van het evenement direct invoegen in de advertentietekst die hij schrijft:

ProWhip Keukenmixers
www.example.com
Grote selectie ProWhip Mixers.
ProWhip X over {=COUNTDOWN(“2014/10/20 09:00:00”)} verkrijgbaar
Als iemand zijn advertentie op 18 oktober ziet (twee dagen voor het evenement), dan zou deze er zo uitzien:
Voorbeeld_Customizers

Tot slot

  Ben jij al aan de slag gegaan met de customizers in advertenties en heeft dit jou geholpen met het opzetten van relevantere advertenties? Zie je een hogere CTR, wat duidt op relevanter verkeer? Wij horen graag meer over jouw ervaringen, dus laat vooral je reactie achter onder dit blog.

Hulp nodig bij het opzetten van de advertentie customizers?

Wil je weten hoe je aan de slag moet gaan met de customizers? We helpen je er graag mee. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.