Adverteren op Twitter met promoted tweets

Geschatte leestijd: 3 minuten

Twitter lanceerde recentelijk haar “promoted tweets”, waarmee adverteren op Twitter op een Google Adwords achtige manier mogelijk wordt. Hiermee is een nieuw advertentieplatform geboren dat veel potentie biedt, mits juist ingezet ook voor de Nederlandse markt. In deze blogpost meer over het adverteren op Twitter met promoted tweets.

Werking Twitter promoted tweets

De promoted tweets advertenties op Twitter stellen de adverteerder in staat om gesponsorde Twitter berichten te tonen wanneer wordt gezocht op ingekochte keywords. De gesponsorde tweets zien er vrijwel exact zo uit als reguliere berichten, maar zijn duidelijk voorzien van een “Promoted by Advertiser” label. Promoted tweets die niet goed aansluiten bij de ingekochte keywords worden automatisch niet meer vertoond. Relevantie is dus van groot belang. De mate van aansluiting bij de doelgroep wordt gemeten aan de hand van bijvoorbeeld het aantal kliks (CTR), followers, retweets, etcetera.

In deze opzichten lijkt het nieuwe advertentieprogramma van Twitter sterk op Google Adwords. Maar integenstelling tot het adverteren in Adwords, wordt adverteren op Twitter vooralsnog afgerekend op basis van een CPM model. Oftewel: men betaalt een bedrag per 1000 vertoningen van een promoted tweet, in plaats van per klik. Het is te verwachten dat dit prijsmodel ook in een veiling-per-opbod constructie wordt gegoten, evenals het CPC model van Google Adwords. Het is echter nog niet bekend hoeveel adverteerders in één zoekresultaatscherm zullen worden vertoond.

Adverteren op Twitter: voorbeeld promoted tweets

Branding of actiegericht?

De combinatie van het gekozen CPM prijsmodel en het gegeven dat promoted tweets met een lage interactiegraad automatisch worden verwijderd, maakt dat adverteren op Twitter vrijwel uitsluitend effectief ingezet kan worden voor sales- of in elk geval meer actiegerichte campagnes. Daarmee rijst de vraag in welke mate het gekozen afrekenmodel past bij de wijze waarop de adverteerder Twitter als advertentiekanaal wil inzetten.

Bij brandingcampagnes is het effectief bereik onder de doelgroep één van de belangrijkste KPI’s. Ook het CPM prijsmodel is hierop afgestemd. Actiegerichte campagnes verrekent men veel vaker op basis van een fee per klik (CPC) of actie (CPA) model. Persoonlijk twijfel ik of het verstandig is om het CPM model te hanteren voor het adverteren op Twitter. Zeker niet wanneer de mate van interactie met de promoted tweets ook in een zekere “Quality Score” wordt meegewogen. Maar ook niet omdat een text ad nu eenmaal een lagere brandingwaarde kent dan een grafische advertentie, zoals een banner.

Conclusie

Mijn verwachting is dat adverteerders die minder goed in staat blijken om die gewenste interactie met de promoted tweets op gang te brengen al snel zullen afhaken. Dit met name omdat het Quality Score principe bij slechte scorende ads het bereik zal limiteren. Combineer dit met een type uiting die van zichzelf al een lagere brandimpact kent en je houdt een kanaal over dat bovenal geschikt lijkt voor actiegerichte campagnes, waarbij een eventuele brandingdoelstelling voornamelijk op de website van de adverteerder zelf gerealiseerd dient te worden. Bovendien geldt voor de Nederlandse markt dat het zoekvolume op Twitter vrij klein zal zijn. Adverteerders zijn dan wellicht genegen om meer breed georiënteerde keywords toe te voegen om zo het bereik te vergroten, maar dat gaat waarschijnlijk weer ten koste van je CTR, waardoor je minder vaak zal worden vertoond. Kortom: met de komst van promoted tweets geeft Twitter invulling aan een lang verwacht verdienmodel, maar mijn verwachting is dat het slechts voor een selecte groep creatieve adverteerders in Nederland een interessant kanaal gaat worden.

Uiteraard gaan we bij Traffic Builders wel aan de slag met het testen het adverteren op Twitter met promoted tweets, zodra de advertentiemogelijkheden ook voor het brede publiek worden aangeboden. Heeft u zelf interesse om eens te testen met het adverteren op Twitter? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.