Een AdWords-advertentie schrijven is één ding. Een advertentie schrijven die opvalt tussen de andere advertenties én.. zo relevant is dat Google deze beloont met een hoge kwaliteitsscore, dat is different cook (zoals Louis van Gaal zou zeggen). In deze blog leer ik je de regels voor het schrijven van een goede advertentietekst.
Google hecht veel waarde aan relevante advertentieteksten, daarvoor is de kwaliteitsscore in het leven geroepen. De kwaliteitsscore is een score tussen de 1 en 10 die wordt toegekend aan je zoekwoorden. Een hoge kwaliteitsscore zorgt er in de basis voor dat je lagere kosten per klik hoeft te betalen om op een hogere advertentiepositie te komen op Google ten opzichte van een concurrent met een lagere score.
De exacte formule om de kwaliteitsscore te verbeteren is net zo geheim als het recept van Coca Cola, máár.. Google geeft wel inzichten in hoe je deze score kunt beïnvloeden. Een belangrijke pijler is de ‘advertentierelevantie’ (zie onderstaand overzicht van een kwaliteitsscore).
Het terug laten komen van het zoekwoord draagt positief bij aan het behalen van een hoge advertentierelevantie. Laat daarom het zoekwoord altijd in de titel terugkomen en idealiter ook in de beschrijvingsregels én zichtbare URL.
Los van de kwaliteitsscore is een ander voordeel van het zoekwoord terug laten komen in AdWords-advertenties de herkenbaarheid voor degene die via Google zoekt. Ervan uitgaande dat de keuze om op een advertentie te klikken in 9 van de 10 gevallen in een split-second gemaakt wordt, is een hoge mate van herkenbaarheid belangrijk om de doelgroep te triggeren.
Een voorbeeld van een advertentie waarin het zoekwoord duidelijk terugkomt is die van het tijdschrift Autoweek. Bij het zoeken naar ‘abonnement autoweek’ zien we dat het zoekwoord maar liefst drie keer terugkomt in de advertentietekst:
Wil je meer tips over het verbeteren van de advertentierelevantie of één van de andere pijlers waar de kwaliteitsscore van afhangt, lees dan dit blog op Frankwatching.
‘Dokter Google’ krijgt de hele dag vragen van zijn gebruikers. Vaak is dat in de vorm van steekwoorden en die kunnen heel divers zijn. Om enkele voorbeelden te noemen:
Zoals bovenstaande voorbeelden aangeven, is de intentie heel duidelijk en specifiek. Toch worden de vragen op Google veelal nog beknopter gesteld. Om met je advertentieteksten in te springen op deze consument zou je het gesprek met hem aan moeten gaan. Laat daarom in je advertenties een vraag terugkomen waarmee je deze consument aanspreekt en waarmee je inspringt op de intentie van deze persoon. Geef daar vervolgens ook direct antwoord op.
Zoover is een mooi praktijkvoorbeeld hiervan. Bij het zoeken naar ‘stedentrip vergelijken’, kwam ik de volgende advertentietekst tegen:
Deze advertentietekst bevat duidelijk een vraag en een antwoord. Op deze manier voelt de consument zich gehoord en weet hij wat hij kan verwachten als hij op de website komt.
“Communiceer je Unique Selling Proposition”. Dit klinkt logisch, maar weet je ook daadwerkelijk wat jouw bedrijf uniek maakt ten opzichte van de (online) concurrenten?
Verschillende geleerden en professionals hebben hun licht al laten schijnen op het uitwerken van een USP. Enkele blogs die hierin de nodige inspiratie geven zijn:
Vanwege het beperkte aantal tekens dat in AdWords-advertenties passen is de USP veelal een beknopt voordeel van het betreffende bedrijf om de doelgroep te verleiden om door te klikken. Denk hierbij aan proposities als:
Uiteraard zijn bovenstaande “USP’s” de moeite waard om te A/B-testen, maar veelal hebben concurrenten online dezelfde óf nog betere proposities. Wat er dan overblijft is slechts een Selling Proposition.
Onlangs zocht ik op ‘iphone 6 hoesje’ en kreeg ik bij verschillende aanbieders de volgende proposities te zien:
Het enige wat mij te binnen schiet is, wat is hier nog unique aan? Wellicht is dan een propositie die afwijkt van de concurrenten een goede A/B-test.
Veel adverteerders lopen tegen de talloze commerciële uitingen aan die zij willen communiceren in hun advertenties. Zoals eerder aangegeven moet in AdWords-advertenties de communicatie aan worden gegaan met de doelgroep. Hierin wordt de call-to-action vaak vergeten. De call-to-action is bedoeld om de bezoeker uit te leggen wat de website diegene kan bieden, denk aan het vergelijken of direct bestellen van producten. Voorbeelden van call-to-action-kreten zijn:
Bovenstaande uitingen zorgen er voor dat geïnteresseerde consumenten ook daadwerkelijk doorklikken naar de website. Pas dit aan op het aanbod van je onderneming en bereik jouw doelgroep.
Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om zoveel mogelijk USP’s te communiceren, is het altijd belangrijk om ook ruimte te houden voor een call-to-action. Toen ik zocht op ‘cursus leiderschap’ kwam ik een voorbeeld tegen van hoe het niet moet:
Zoals we kunnen zien zijn nagenoeg alle basisregels overgeslagen. Er wordt geen contact gemaakt met de doelgroep door een vraag te stellen en antwoord te geven en er staat geen call-to-action in. Gelukkig komt het zoekwoord nog enigszins terug, maar dit zal weinig bezoeken genereren op de website. Je kunt wel voor deze insteek gaan, maar probeer dan tenminste een beetje tegemoet te komen aan de basisregels van Google AdWords. Dat kan bijvoorbeeld met deze opzet:
★ Opvallen tussen de vele concurrenten online is niet eenvoudig. Een juiste advertentie schrijven is hier een onderdeel van. Ken jij nog onderbelichte zaken die we hier over het hoofd hebben gezien? Laat dan een reactie achter onder dit blog.
Wil je ook het maximale uit jouw online inspanningen halen, maar heb je moeite met het schrijven van goede AdWords-advertenties? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij denken graag met jou mee.
Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.
Geef een antwoord