AdWords Bedrijfsgegevens: the cool kid on the block ★

AdWords bedrijfsgegevens worden erg ondergewaardeerd. En dat terwijl ze al jaren bestaan én superhandige functies bevatten. Met bedrijfsgegevens kun je namelijk in AdWords een deel van je advertenties automatiseren. Het automatiseren van campagnes binnen grote accounts wordt vaak via tools als Channable of AdCore gedaan. Deze tools maken het managen van campagnes gemakkelijker, bieden meer opties en hebben uitgebreidere functies dan AdWords Bedrijfsgegevens.

Toch hebben bedrijfsgegevens een aantal opties die voor zowel kleine als grote AdWords accounts van waarde kunnen zijn. Omdat Google over informatie beschikt van de gebruiker (locatie, device, etc.), biedt AdWords Bedrijfsgegevens een aantal additionele opties die je kunt gebruiken in je Adteksten. In tegenstelling tot tools van derden, die deze informatie niet tot hun beschikking hebben.

AdWords bedrijfsgegevens: wat zijn het en wat kan ik ermee?

Met AdWords Bedrijfsgegevens kun je accounts beheren en aanpassingen van advertenties binnen deze accounts gemakkelijker doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een campagne voor de maandelijkse promotie van jouw bedrijf. Via een Bedrijfsgegevens-feed hoef je niet elke maand nieuwe campagnes aan te maken, want AdWords doet dit dan voor jou. Zo hoef je niet bij elke promotie, voorraadverandering of bij ieder evenement een hoop nieuwe advertenties en advertentiegroepen aan te maken.

Waar begin ik met AdWords bedrijfsgegevens?

Als je staat te popelen om te beginnen met AdWords Bedrijfsgegevens, lees dan verder. Wanneer je binnen de AdWords interface navigeert naar Gedeelde Bibliotheek en vervolgens klikt op Bedrijfsgegevens, krijg je de optie om nieuwe bedrijfsdata aan je huidige selectie toe te voegen. Wanneer je al een AdWords account hebt, en hierbij gebruik hebt gemaakt van Advertentie Extensies, tref je hier al een aantal feeds aan. Bijvoorbeeld een Hoofdfeed voor website-informatie aan.

Klik vervolgens op de knop [+GEGEVENS] en je krijgt de keuze uit 1 van de 4 opties voor het toevoegen van een type feed, namelijk:

 • Advertentieaanpassersgegevens
 • Dynamische display-advertentiefeed
 • Locatietargetingfeed
 • Paginafeed

Adwords bedrijfsgegevens

 optie 1: Ad Customizers / Advertentieaanpassers

Advertentieaanpassers is een van de meest gebruikte functies van AdWords Bedrijfsgegevens. Laten we dit vanaf nu Ad Customizers noemen – klinkt toch een stuk beter. Ad Customizers worden gebruikt om promoties, voorraden of evenementen in jouw advertentie uit te lichten, zonder dit elke keer handmatig te moeten aanpassen of hier een nieuwe advertentiegroep voor aan te maken. Wanneer je regelmatig jouw producten promoot via verschillende acties, is dit een ideale manier om een hoop werk te besparen.

Advertentieaanpassers AdWords Bedrijfsgegevens

Hoe werkt de functie Ad Customizers?

Ad Customizers zijn variabelen in jouw advertentietekst die aan de hand van een zoekopdracht worden gematcht met waarden uit jouw geüploade spreadsheet. Deze waarden in de spreadsheet kunnen gegevens bevatten van jouw producten zoals voorraad en prijs, die je vervolgens in geselecteerde advertenties / advertentiegroepen en campagnes kunt gebruiken. Wanneer de zoekopdracht niet overeenkomt met de waarde uit de spreadsheet, gebruik je een standaardwaarde die je in de advertentie meegeeft. Mijn collega Suzanne heeft eerder een blog over Advertentie Customizers geschreven.

Mogelijkheden van Ad Customizers

De combinaties en variabelen die je via Ad Customizers kunt toepassen zijn eindeloos. Naast het targeten van specifieke zoekwoorden, advertentiegroepen en campagnes kun je denken aan:

 • Voorraden (Nog X aantal op voorraad.)
 • Fysieke locatie (Bezoek onze winkel in )
 • Countdowns (Onze actie loopt tot datum.)
 • Prijs (Nu voor slechts € x )

Voorbeeld: Een van de nieuwste toepassingen

Met behulp van een redelijk eenvoudige spreadsheet hebben we voor onze opdrachtgever Beaumotica een advertentie variant opgezet van de bekende zin: “Vandaag Besteld Morgen in Huis”. Variant A hebben we getest tegen variant B “Morgen in Huis? Nog X uur/minuten”. Afhankelijk van de tijd wanneer je zoekt, wordt de X hier ingevuld.

AdWords bedrijfsgegevens voorbeeld

Start date:         Tijd wanneer de advertentie gebruikt maakt van deze rij.
End date:           Tijd wanneer deze rij niet meer gebruikt mag worden.
End (date):         De datum waarnaar we aftellen, in ons geval de uiterste tijd tot wanneer je kunt bestellen: 23:59 uur.

Binnen Ad Customizers hebben we vervolgens gebruik gemaakt van de countdown functie via de {brackets}. Hierin roep je de naam van jouw bestand aan (In ons geval SameDayDispatchAd) en vervolgens de kolom waar je naar aftelt (End). Je eindigt hier met “nl” zodat de ad gebruikt maakt van Nederlandse tekst (uren / minuten in plaats van hours / minutes).

Het resultaat toont een advertentie die verandert, afhankelijk van de tijd waarop je zoekt. Zoek je om 23:57, dan zal de advertentie de volgende tekst tonen in de tweede kop: “Morgen in Huis? Nog 2 Minuten.”

Wat zijn andere toepassingen van Ad Customizers?

Dit is uiteraard slechts een van de vele opties van Ad Customizers. Wil je meer weten over alle mogelijke toepassingen? Mijn collega Suzanne heeft eerder geschreven over de verschillende toepassingen van ad customizers. Zeker het lezen waard!

Optie 2. Dynamische Display-advertentiefeed

De tweede optie binnen AdWords Bedrijfsgegevens is de optie voor Dynamische Display Advertenties. Deze optie is speciaal gericht op remarketing via het Google Display Netwerk. Hiermee kun je bezoekers die pagina’s op jouw website bezocht hebben, specifieke informatie tonen uit jouw Dynamische Display Advertentiefeed.

AdWords Bedrijfsgegevens opties

Hoe werkt een dynamische display-advertentiefeed?

Wanneer iemand jouw website bezoekt, zal hij of zij bepaalde pagina’s bezoeken. Als hij of zij vervolgens een advertentie in het Google Display Netwerk te zien krijgt, kunnen gegevens uit de feed gebruikt worden om de advertentie zo goed mogelijk te laten aansluiten waar hij of zij interesse in heeft getoond. Heeft iemand een vlucht bekeken van Schiphol naar Barcelona, dan wordt een bestemmings-ID van deze pagina via een Dynamische Remarketing Tag meegegeven. Deze ID wordt vervolgens gematcht met gegevens uit jouw feed, waardoor bijbehorende gegevens van deze vlucht in de advertentie getoond worden. Denk hierbij aan een beschrijving van de vlucht, prijs van de vlucht en bijvoorbeeld een afbeelding van Barcelona.

Voor wie is een dynamische display advertentiefeed geschikt?

Een Dynamische Display Advertentiefeed kan voor iedereen van toegevoegde waarde zijn. Voor retailers is dit echter vaak een overbodige optie, want deze functionaliteiten kunnen ook via je Google Merchant feed gebruikt worden. Ben jij echter geen retailer en heb je géén Google Shopping feed, dan is de Dynamische Display Advertentiefeed de perfecte uitkomst.

Voor een aantal branches heeft Google een sjabloon klaargezet die je direct kunt downloaden. Voor andere Branches is er een algemene feed (genaamd: Anders). Hier staat welke waarden deze feed allemaal kan bevatten.

En hoe nu verder?

Wanneer je een Dynamische Display Advertentiefeed heb gebouwd, en de Dynamische Remarketing Tag op jouw website geplaatst heb, kun je aan de slag met het maken van bijhorende advertenties. Hoe dit precies in zijn werk gaat kun je lezen in dit blog van Philip.

optie 3: Locatietargetingfeed

Een derde optie die Google onder AdWords Bedrijfsgegevens aanbiedt is de locatietargetingfeed. Via deze optie kun je verschillende targetgebieden toevoegen die belangrijk zijn voor jouw bedrijf.

Adwords Bedrijfsgegevens Locatietargetingfeed

Standaard locatiefeed

Wanneer je gebruik maakt van Google MyBusiness en een koppeling gemaakt hebt met je AdWords account, zul je al een Locatiefeed hebben. Binnen deze feed zie je alle toegevoegde locaties uit Google Mijn Bedrijf en de daarbij horende statistieken van deze locaties.

Extra locatietargetingfeed

Wil je een locatietargetingfeed toevoegen om meerdere locaties te targetten binnen meerdere campagnes, dan kun je hiervoor een extra locatietargetingfeed gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld locaties targeten waar je zelf geen eigenaar bent óf locaties targeten die relevant kunnen zijn voor de producten die jij aanbiedt.

OPtie 4: Paginafeed

De paginafeed is de laatste optie binnen AdWords Bedrijfsgegevens. Hierin kun je aangeven welke pagina’s jij belangrijk vindt en waar je je op wilt focussen. De paginafeed kun je gebruiken via Dynamic Search Ads (DSA), dit zijn de dynamisch gegenereerde advertenties van Google. Via DSA campagnes laat je een groot deel van de controle over de inhoud van de advertentie over aan Google. Een groot voordeel van het gebruik van een paginafeed is dat je kunt beperken welke pagina’s worden gescraped. Op die manier kun je bezoekers naar gerichtere pagina’s sturen.

AdWords bedrijfsgegevens Paginafeed

Wat is een paginafeed?

Een paginafeed bestaat standaard uit slechts 2 kolommen, de pagina-URL (Page URL) en een aangepast label (Custom label). In de eerste kolom geef je de pagina-URL’s op die voor jou belangrijk zijn en waar je jouw bezoekers heen wilt sturen. Zo kun je bijvoorbeeld een selectie maken van belangrijke vakantiebestemmingen die jij binnen je campagne wilt focussen.

In de tweede kolom kun je een aangepast label meegeven. Hiermee kun je groepen van dezelfde type landingspagina’s clusteren. Een aantal voorbeelden:

 • Aantal sterren hotels
 • Bestemmingen
 • Productcategorieën

Jouw DSA campagne kun je vervolgens per advertentiegroep targeten op deze aangepaste labels. Zo maak je bijvoorbeeld een advertentiegroep rondom het label 5-sterren-hotels, zodat google binnen deze advertentiegroep alleen de rijen en bijbehorende URL’s uit je paginafeed zal meenemen die dit aangepast label bevatten.

Hoe stel ik dit in?

Wanneer je een paginafeed hebt aangemaakt en geüpload, kun je deze vervolgens in jouw Dynamic Search Ads Campaign gebruiken. Maak een nieuwe campagne aan in AdWords met hierin Dynamic Search Ads. Ga vervolgens naar de instellingen van de campagne en selecteer Dynamische Zoekadvertenties. Hier kun je vervolgens de optie selecteren om alleen gebruik te maken van URL’s uit jouw paginafeed.

AdWords Bedrijfsgegevens dynamische zoekresultaten

Tot slot

In dit blog heb ik een overzicht gegeven van de verschillende toepassingen van bedrijfsgegevens. Uiteraard is dit slechts het topje van de ijsberg wat betreft functionaliteiten. Benieuwd geworden naar de toepassingen van AdWords Bedrijfsgegevens? Neem dan contact met ons op. Of laat een bericht hieronder achter, dan help ik je graag verder!