AdWords exact keyword matching ten dode opgeschreven?

Vanaf september verplicht Google elke adverteerder gebruik te maken van ‘close variant keyword matching’. Een methode die standaard meervoudsvormen en foutieve spelling van je keywords meeneemt in de veilingen. Hierdoor is het straks dus niet meer mogelijk om de optie ‘sterk gelijkende varianten niet opnemen’, zoals we die nu kennen, te selecteren. Vanaf (eind) september zal dit standaard op ‘bevat meervoudsvormen, spelfouten en andere sterk gelijkende varianten’ staan ingesteld. Je hebt dus geen keuze: exact keyword match is straks niet meer exact.

Google geeft in de aankondiging aan dat ten minste 7% van alle zoekopdrachten spelfouten bevatten: hoe langer de zoekopdracht, hoe groter de kans op een typefout. Google meldt dat ondanks meervoudsvormen of spelfouten, mensen in principe naar hetzelfde op zoek zijn of in hetzelfde zijn geïnteresseerd. Deze wijziging heeft overigens alleen betrekking op [exacte]- en “zinsdeel”-variant zoekwoorden, aangezien breed adverteren standaard al meervoudsvormen en spelfouten meeneemt.

Ook zegt Google dat adverteerders die sinds 2012 voor de optie ‘bevat meervoudsvormen, spelfouten en andere sterk gelijkende varianten’ kozen, gemiddeld 7% meer kliks op hun zoektermen ontvingen mét vergelijkbare doorklikratio’s en conversie-percentages.

Exacte AdWords zoekfunctie
Deze campagne-instelling zien we (eind) september dus niet meer terug!

Daarnaast geeft Google aan dat spelfouten en meervoudsvormen vaak niet getriggerd werden, omdat hier vaak de melding ‘low search volume’ naar voren kwam. Een teken dat er dus niet of nauwelijks op gezocht werd binnen Google, waardoor meervoudsvormen of foutieve spelling geen advertenties opriepen.

AdWords-keywords uitsluiten

Met deze update is het straks niet meer mogelijk om meervoudsvormen of foutieve spellingen standaard te ontsluiten. Dit moeten adverteerders straks handmatig doorvoeren als zij zien dat bepaalde meervoudsvormen of foutieve spellingen slechter presteren dan bijvoorbeeld een enkelvoudsvorm waar je op dat moment op adverteert.

Voorbeeld: je hebt in je AdWords-campagne het zoekwoord [fiets kopen] opgenomen. Deze werd voorheen niet getriggerd als men zocht op [fietsen kopen]. Met deze nieuwe update zal dit dus standaard wel gebeuren.

Controle over AdWords neemt af

Vanuit Google’s oogpunt snap ik de wijziging van deze basale functionaliteit. Ik – als adverteerder – sta hier wel enigszins sceptisch tegenover. Langzamerhand raken we steeds meer de controle kwijt over primaire functies. Denk bijvoorbeeld terug aan Google’s enhanced campaigns-update van vorig jaar, waardoor tablets en computers ineens op één targeting-hoop werden gegooid.

Ook hier werd destijds vermeld dat dit alleen maar voordelen voor zowel consument als adverteerders met zich mee zou brengen. Ik zie echter nog steeds liever dat ik bod-aanpassingen per specifiek device zou kunnen instellen (hoe relevanter, hoe beter). Met deze nieuwe update verdwijnt er dus weer een optie die aansturing in zijn algemeenheid ‘breder’ maakt en dus min of meer ook indirect minder relevant. Als adverteerder heb ik simpelweg liever de keuze om deze targeting-beslissingen zelf te maken in plaats van dat Google mij eigenlijk dwingt hiermee akkoord te gaan…

Tot slot..

Wat vind jij van deze geplande verandering? En wat denk je dat het voor invloed gaat hebben op jouw campagnes? Deel je ideeën en tips met ons en laat een reactie achter.

Effectief blijven adverteren?

Het is de kunst om – ondanks of misschien zelfs dankzij veranderingen vanuit o.a. Google – altijd zo effectief mogelijk te blijven adverteren. Wij helpen je daar graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat onze SEA-experts voor je kunnen betekenen.