De nieuwe Google AdWords-interface: 6 redenen om vandaag nog over te stappen!

Met de introductie van de nieuwe AdWords-interface is wat niemand ooit verwachte dan toch gebeurd. De polarisatie binnen het AdWords-landschap is een feit. Aan de ene kant van onze kantoortuin zitten de consultants die de nieuwe AdWords-interface (AdWords Next) omarmen. Aan de andere kant zitten de oude rotten die liever een dag lang hun nagels over een krijtbord halen dan de nieuwe AdWords-interface te gebruiken.. verschil moet er wezen!

SEA consultant en de nieuwe AdWords-interface

Waarom duurt het zo lang voordat SEA-specialisten en online marketeers die stap zetten en de nieuwe interface gebruiken? Zijn de voordelen niet duidelijk genoeg? En als die nieuwe juicy looks het niet voor elkaar krijgen, hoe moet ik dit dan wel voor elkaar krijgen? Mijn collega Mitchell de Vries schreef al eerder over de betaversie van de nieuwe AdWords-interface en sindsdien veranderde er nog weinig..

Toch besloot ik, dat ik mijn collega’s binnen en buiten Traffic Builders niet langer wil zien werken aan een relatie die hoe dan ook op de klippen gaat lopen. Daarom geef ik in dit blog 6 goede redenen om vandaag nog over te stappen, want voor je het weet dwingt Google jullie en trekken zij de stekker uit de oude interface. Lees mijn blog en laat de nieuwe interface alvast in jouw leven!

  1. De overzichtspagina
  2. Zoekwoordplanner
  3. AdWords sneltoetsen
  4. Aangepaste kolommen op zoekwoordniveau
  5. Notities in AdWords
  6. In-market doelgroepen voor search

 

De overzichtspagina

Een van de grote voordelen van de nieuwe interface is dat er actief met je meegedacht wordt op de overzichtspagina. Deze pagina bestaat uit een verzameling van kleine dashboards. Het geeft je inzicht over jouw account of een campagne. Zodra je ‘Overzicht’ aanklikt krijg je de dashboards met de belangrijkste wijzigingen binnen jouw account te zien. Dit kan heel handig zijn als je snel wilt inschatten of je wijzigingen moet aanbrengen binnen jouw campagnes. Naast accountniveau zijn deze inzichten ook per campagne in te zien zoals je hiernaast kunt zien. Voor iedereen die de overzichtspagina minder goed kent, benoem ik een aantal dashboards en hun functionaliteiten.

In januari 2018 voegde Google een dashboard aan de overzichtspagina toe welke aangeeft of je ads minder goed zichtbaar zijn geworden, onder de organische resultaten zijn beland, of als je impressies naar een ander type apparaat verschuiven.

 

dashboard wijzigingen nieuwe AdWords-interface

 

Dashboard: wijzigingen verkeer per apparaat en positie op resultatenpagina.

Bron: https://plus.google.com/+GoogleAds/posts/fSTAUBaBq8K

Hoewel de hierboven beschreven functionaliteit in Amerika al getest is, heb ik deze dashboards nog nauwelijks op mijn overzichtspagina teruggevonden. Juist die mogelijkheid, dat mijn dashboard anders maakt dan die van anderen, is een van de belangrijkste functionaliteiten. De overzichtspagina past zich aan de status van jouw campagnes. De overzichtspagina kijkt naar wijzigingen en vertoont een aantal dashboards alleen als die wijzigingen zich voordoen.

Zo kreeg ik zelf het onderstaande dashboard te zien. Nu weet ik direct wat de grootste wijzigingen binnen mijn AdWords-account zijn geweest in de periode van 1 tot 24 mei in vergelijking met de periode daarvoor. Deze periodes kan je zelf instellen.

grootste wijzigingen AdWords-interface

Dashboard: ‘Grootste wijzigingen’

Dashboard apparatenoverzicht

Deze zelf te personaliseren dashboard geeft als default de nieuwe AdWords-interface aan welk percentageklikken, impressies en conversies er per apparaat zijn behaald. Het mooie vind ik is dat je dit zelf kunt passen. Ik wil bijvoorbeeld graag weten wat mijn CTR (doorklikratio) per apparaat is en hoe goed elk apparaat converteert. Dit kan namelijk relevant zijn wanneer je wilt analyseren of er met dit warme weer bijvoorbeeld meer verkeer naar mobiel is verschoven. Betekent bijvoorbeeld ook dat hierdoor het mobielverkeer een hogere CTR of conversieratio heeft behaald? Laat het nu net het geval zijn dat een klant van mij hier benieuwd naar was. Met het onderstaande overzicht was de analyse een koud kunstje. Experimenteer hiermee en bouw jouw ideale dashboard.

 

apparaten overzicht nieuwe AdWords-interfaceapparaten overzicht - nieuwe AdWords-interface

Overzicht apparaten standaard       Overzicht apparaten aangepast

Dashboard Dag en Tijdstip

Dit dashboard staat standaard ingesteld op het aantal impressies wat je per dag/uur verzamelt.

 

dag en tijdstip nieuwe AdWords-interface

Dag en tijdstip dashboard – impressies

Aangezien je in het Dag en Tijdstip dashboard zelf metrics kunt aanpassen, is het mogelijk om te kijken op welke dag en op welk tijdstip jouw CTR hoger is dan anders. Of misschien wil je juist weten op welke dagen jouw campagne het beste converteert. Zelf heb ik uit dit overzicht al veel learnings gehaald. Ik hoor jullie al denken: “Jorin, dat kon je makkelijk tevoorschijn toveren in de oude interface.” Dat klopt, maar het gaat mij om het gemak waarmee Google op deze overzichtspagina grote hoeveelheden data écht ‘actionable’ maakt. Aan de hand van het onderstaande overzicht kun je direct actie ondernemen.

dag en tijdstip nieuwe AdWords-interface

Dag en tijdstip dashboard – CTR

Blijkbaar is de CTR voor deze campagne achter het bovenstaande dashboard in de vroege ochtend hoger. Als dit zo is kun je hier actie op ondernemen. Je kan bijvoorbeeld tijdens die uren je bod kunnen verhogen, zodat je zeker weet dat je zichtbaar bent op de tijdstippen dat bezoekers geneigd zijn op jouw ads te klikken. Uiteraard alleen als kliks rond deze uren ook leiden tot conversies 😉. Laat dit nu net iets zijn wat je ook met het dag en tijdstip dashboard ook kunt analyseren! Selecteer “Conversiepercentage” in plaats van CTR en je weet direct op welke uren jouw campagne beter converteert.

Dashboard ‘zoekopdrachten’ of ‘searches’

Dit is het laatste dashboard die ik graag zou willen uitlichten. Een handig overzicht met de meest gebruikte zoektermen of woorden binnen jouw account of campagne. Net als de overige dashboards heb je hier wederom de mogelijkheid om de data aan te passen. Je kan de vertoningen, klikken, conversies en kosten per woord of zoekterm inzien.

zoekopdrachten dashboard nieuwe AdWords-Interfacezoekopdrachten dashboard nieuwe AdWords-Interface

Dashboard: Zoekopdrachten kan worden ingesteld op ‘zoektermen’ of ‘woorden’

Het grote verschil met de oude interface is dat je in de nieuwe AdWords-interface de zoektocht begint naast de schat. Neem bijvoorbeeld het ‘woorden’ overzicht. Als je voor een softwarepartij werkt kan het zijn dat ‘3d’ in jouw woordenoverzicht terugkomt, terwijl het geen los zoekwoord is binnen jouw account. Dankzij het dashboard weet je wel dat het woord ‘3d’ vaak voorkomt in combinatie met de zoekwoorden in jouw account. Wanneer je vervolgens over een zoekterm zweeft met je muis krijg je meer informatie over de kosten en het aantal vertoningen per zoekterm. Wanneer je dit op woord in plaats van zoektermniveau doet, krijg je ook een totaalplaatje te zien. Hierin krijg je het aantal vertoningen, klikken en conversies, wanneer aanwezig, van alle combinaties met dit woord.

zoekopdrachten dashboard - nieuwe AdWords-interface

Zoekopdrachten dashboard wanneer je met je muis over het zoekwoord ‘3d’ heen zweeft

Met de bovenstaande informatie kun je snel beslissingen maken over het uitsluiten of toevoegen van zoekwoorden.

De Zoekwoordplanner

Vrijwel gelijk met de introductie van de nieuwe AdWords-interface is ook de “Zoekwoordplanner” flink op de schop gegaan. In zijn nieuwe jasje is de Zoekwoordplanner een stuk minimalistischer qua design en daardoor in lijn met de nieuwe AdWords-interface. Het startscherm ziet er voortaan zo uit:

zoekwoordplanner nieuwe AdWords-interface

Startpagina nieuwe zoekwoordenplanner

Naar mijn idee nodigt deze nieuwe layout uit om actie te ondernemen. Je kunt direct een zoekwoord invoeren (of een url) en beginnen met het verzamelen van zoekwoordideeën. Het is niet meer noodzakelijk om CPC’s of locaties toe te voegen.

startpagina zoekwoordplanner nieuwe AdWords-interface

Zowel zoekwoorden als url’s kunnen worden opgegeven om zoekwoordideeën te ontvangen

De nieuwe Google Zoekwoordplanner-interface laat, in tegenstelling tot de oude, direct het aandeel mobielverkeer zien. Ook hoef je bij de nieuwe forecast sectie, zoals eerder benoemd, niet langer een CPC-bod in te voeren, maar krijg je direct een overzicht van het maandelijkse zoekvolume inclusief max. CPC te zien.

suggesties voor zoekwoorden - zoekwoordplanner - nieuwe AdWords-interface

Zoekwoordideeën resultatenpagina met volume voor zowel desktop als mobiel

Stel je hebt een klein AdWords-account en je wilt uitbreiden met een aantal nieuwe Adgroups. De nieuwe AdWords Zoekwoordplanner geeft jou bij de invoer van een aantal zoekwoorden (max. 3) een lijst met suggesties. Deze lijst bevat niet alleen zoekvolume maar ook hoe jouw website hier organisch op scoort in termen van vertoningspercentage en gemiddelde positie (als je Search Console hebt aangesloten). Voor AdWords geeft de tool aan welk bod nodig is om minimaal zichtbaar te zijn met jouw zoekwoorden. Daarnaast geeft de tool aan welk bod hoog genoeg zou moeten zijn om bovenaan de pagina te verschijnen in de zoekresultaten. Het kan voorkomen dat zoekwoorden al (gedeeltelijk) worden gedekt door jouw account. Dit wordt aangegeven inclusief het vertoningspercentage dat je hierop behaalt.

suggesties voor zoekwoorden nieuwe AdWords-interface

Overzicht van zoekwoordideeën inclusief organische positie en het bod wat nodig is om bovenaan de pagina te komen

Dit is echter pas het begin van de nieuwigheid. Voeg een aantal zoekwoorden die je interessant vindt toe aan jouw ‘Plan’ en je ontvangt tijdens het bekijken van je plan veel meer data terug van Google dan je gewend was. Hiervoor dien je wel conversiemetingen en een conversiewaarde mee te geven in je account.

Wanneer je deze waarden mee hebt gegeven bevat je zoekwoordplan namelijk ook de volgende waarden:

– Verwachte ROAS (!)
– Gem. CPC
– Conversiewaarde

Schatting conversies op basis van conversieratio binnen jouw account (of opgegeven).

zoekwoordplanner plan overzicht - nieuwe AdWords-interface

Overzicht van een zoekwoordenplan inclusief conversie-inschattingen, apparaat volumes en locatie inschattingen

De nieuwe Zoekwoordplanner gebruik ik inmiddels een maand en krijgt bijna wekelijks nog updates. Het zou dus zo kunnen zijn dat de interface er straks iets anders uitziet dan de afbeeldingen die ik jullie laat zien.

Bronnen:
Searchengineland.com

AdWords sneltoetsen

Gooi de turbo op je AdWords handelingssnelheid. Met de sneltoetsen en de snelle laadtijden van de nieuwe AdWords-interface schiet je letterlijk heen en weer tussen de overzichten die voor jou belangrijk zijn. Hiermee voorkom je niet alleen tijdverlies, maar ook een muisarm. Twee vliegen, een klap, bedank me later.

 

AdWords Next sneltoetsen - nieuwe AdWords-interface

Overzicht van alle sneltoetsen in de nieuwe AdWords-interface

 

Aangepaste kolommen op zoekwoordniveau

Soms heb je behoefte aan nét wat meer inzicht. Binnen de nieuwe AdWords-interface biedt Google je alle ruimte door kolommen op zoekwoord- en advertentieniveau zelf aan te maken.

aangepaste kolommen - nieuwe AdWords-interface

Naast de gebruikelijke kolommen kun je nu ook zelf een kolom aanmaken

Waarom zou dit dan zo handig zijn? Google gebruikt zelf een voorbeeld waarbij je op advertentieniveau wilt zien hoe goed je op mobiel presteert. Dit kun je nu direct in AdWords inzichtelijk maken met een aangepaste kolom voor mobiele CTR per advertentie of zoekwoord.

aangepaste kolom - nieuwe AdWords-interface

Voorbeeld van een aangepaste kolom voor CTR op mobiele apparaten

En wat ook belangrijk is om te weten: Wanneer je in de oude AdWords-interface aagepaste kolommen hebt aangemaakt, kun je deze straks niet gebruiken in de nieuwe AdWords-interface. Ook geautomatiseerde regels binnen een AdWords-account die nu gebaseerd zijn op aangepaste kolommen in de oude interface, stoppen bij overgang met functioneren.

 

Aangepaste kolom data oude AdWords-interface niet langer te gebruiken

Mail vanuit Google waar wordt gewaarschuwd voor het wegvallen van de oude aangepaste kolomdata

Aangezien Google op een gegeven moment toch de stekker uit de oude interface zal trekken, raad ik aan om deze functie in de nieuwe interface te proberen!

Een voorbeeld van een aangepaste kolom die ik zelf interessant vond:
Ik vergeleek de conversieratio vanuit Google Zoeken met de conversieratio van het Zoekpartners netwerk. Dit kun je nu in een overzicht krijgen met al je andere data. Zo kun je voortaan makkelijk onderbouwen waarom je het Zoekpartner netwerk juist wel of niet gebruikt voor een campagne.

 

Aangepaste kolom - nieuwe AdWords-interface

Aangepaste kolom – Conversie percentage Zoekpartners

Bron: Google

Notities in AdWords

Misschien niet de meest sexy wijziging die Google in 2018 door voert voor AdWords, maar…
Toch denk ik dat het er een is waar veel mensen naar uit hebben gekeken. Voortaan hoef je niet meer te twijfelen waar een wijziging in kosten vandaan is gekomen als je collega’s een notitie achterlaten. Dit was al zichtbaar middels de wijzigingsgeschiedenis, maar nu kun je ook een verklaring bij grote wijzigingen afgeven. Dit hoeft niet alleen voor collega’s handig te zijn. Het kan jou namelijk ook helpen bij het achterhalen waarom je destijds dat zoekwoord gepauzeerd hebt. De concurrent van WhatsApp voor SEA-specialisten!

Voorbeeld van de Notities binnen AdWords

Bron: SearchEngineland.com

In Google Analytics bestond deze optie al veel langer, maar het schakelen tussen AdWords en Analytics is niet altijd even praktisch en is tijdrovend. Vooral teams die op grotere accounts werken, zullen blij zijn dat Google hier eindelijk tijd voor heeft gemaakt. De wijziging werd 13 maart aangekondigd en kan binnen de nieuwe AdWords-interface nu door iedereen getest worden. Je kunt de functie activeren onder ‘meer opties’ rechtsboven je datakolommen of direct in je datagrafiek.

In-Market doelgroepen voor search

Een belangrijk voordeel van search advertising is dat we iets kunnen zeggen over de intentie achter zoekopdrachten. Wanneer je veel websitebezoekers ontvangt per maand kun je ook hier gebruik van maken door deze mensen aan doelgroepen toe te voegen. Deze doelgroepen kun je vervolgens retargeten, wanneer ze misschien even niet met jou bezig zijn.

Gezien het volume aan bezoekers wat je nodig hebt voor een effectieve remarketingcampagne is dit niet voor elk bedrijf bereikbaar. Daarom is het in de nieuwe AdWords-interface (alleen in de nieuwe interface) nu ook mogelijk om In-Market doelgroepen toe te voegen voor Search! Door Google worden de In-Market doelgroepen als volgt omschreven:

“Waar ze actief onderzoek naar doen of plannen voor maken”

In-Market doelgroepen - nieuwe AdWords-interface

In het hoofdmenu kun je ‘doelgroepen’ aanklikken om In-Market doelgroepen te kunnen toevoegen

Binnen deze In-Market doelgroepen kun je kiezen uit een enorme verscheidenheid aan zeer specifieke doelgroepen, zie onderstaand.

In-Market doelgroepen - nieuwe AdWords-interface

In-Market doelgroepen

Deze doelgroepen waren al langer beschikbaar voor Display en Video campagnes. Het kan heel interessant zijn om te zie hoe deze doelgroepen binnen search presteren tegenover reguliere remarketing-doelgroepen. Mijn eerste testen waren veelbelovend. Niet alleen omdat je mooie resultaten kunt boeken, maar ook omdat je er veel van leert. Zo kan Google op de ‘doelgroepbeheerpagina’ doelgroepen aanbevelen die goed bij jouw account passen. Hierdoor leerde ik dat een klant van mij, die maatwerk software ontwikkelt, ook goed lag bij zeilliefhebbers! Hoe specifiek die doelgroepen soms zijn laat het onderstaande voorbeeld goed zien.

In-Market - nieuwe AdWords-interface

Voorbeeld van specifieke In-Market doelgroep voor mensen die Halloween liefhebbers willen targeten

Testen zullen uiteindelijk uit moeten wijzen of deze doelgroepen een waardevolle toevoeging zijn naast de bestaande remarketinglijsten. Deze functionaliteit is pas sinds 21 mei in open-beta voor het toevoegen aan Search campagnes. Dus er valt nog veel te leren. Op dit moment kan een In-Market doelgroep nog niet worden meegenomen in smartbidding strategieën.

Bijkomend voordeel: met de huidige GDPR-wetgeving en de impact op SEA verwachten we dat het moeilijker wordt om remarketinglijsten op te bouwen. Wanneer de In-Market doelgroepen mooie resultaten boeken zul je voortaan minder afhankelijk zijn van de grote van jouw remarketingdoelgroepen.

Conclusie

Google heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe AdWords-interface verder gekeken dan enkel visuele optimalisaties. De interface is snel en voegt moeiteloos grote hoeveelheden data samen in handzame dashboards. Daarnaast zorgen nieuwe functionaliteiten zoals de In-Market doelgroepen ook voor een competitief voordeel voor de early adopters. Ongetwijfeld denk jij bij het lezen van mijn blog aan de functies binnen de interface die ik nog niet heb benoemd of waar ik nu nog niet van op de hoogte ben. Deel deze vooral met mij. Er zijn nog veel meer verschillen tussen de oude in de nieuwe AdWords-interface, maar ik hoop jullie hiermee te hebben overtuigd dat een overstap de moeite waard is.

Ik ben benieuwd of jullie het met mij eens zijn of juist niet. Ik hoop nog wat te leren van jullie comments op mijn blog! Voor vragen kun je contact met mij opnemen of als wij je kunnen ondersteunen op gebied van SEA, kun je uiteraard ook contact opnemen.