Adwords keywords: wat is Google aan het veranderen?

Recentelijk kreeg ik een interessante case studie in mijn inbox die ging over de vooronderstelling dat Google de standaards voor broadmatch keywords aan het verlagen is en het effect dat dit heeft op lopende Google Adwords campagnes. De bron is een e-mail conversatie tussen Google AdWords expert Perry Marshall en één van zijn coaching klanten.

Google gaat op uw stoel zitten
Iets dat al enige tijd merkbaar is, is dat Google haar toenemende intelligentie inzet om toch advertenties te tonen bij verkeerd gespelde zoekopdrachten.

Een mooi voorbeeld kunt u zien wanneer u het zoekwoord ‘kaper’ invult krijgt u diverse advertenties te zien die gerelateerd zijn aan kappers of karpervissen. In deze advertenties wordt het woord ‘kapper‘ vet vertoond wat aangeeft dat de zoekopdracht en de het zoekwoord in de advertentietekst matchen. Ondanks het feit dat ik geen van deze advertenties zelf beheer ben ik er voor 99,9% zeker van dat hier niet op het woord ‘kaper’ (wat ik ingevoerd heb) geboden wordt.

Een eigen ervaring
Dit verschijnsel merkte ik enige maanden geleden al op toen ik in een ineens vrijwel geen traffic meer kreeg op een aantal keyword groepen waar ik verkeerd gespelde variaties in meegenomen had. Toen ik hierover belde met Google kreeg ik te horen dat het systeem dit automatisch ‘intelligent’ beoordeeld waardoor de advertenties voor het correct gespelde zoekwoord getoond worden.

Amerikaans experiment
In de e-mailconversatie met Perry Marhall tracht coachingsklant John om zijn CTR op 6% te krijgen omdat dit volgens hem een goed ijkpunt is ter bepaling van de keyword relevantie in de betreffende campagne.

In dit proces om tot deze 6% CTR te komen pauzeerde John constant alle zoekwoorden die een lagere CTR hadden dan 0,5%. Na enige tijd bleef de overal CTR van de campagne steeds tussen de 3% en 4% gemiddeld ondanks dat John doorging met zijn optimalisatie.

Waarnemingen en aannames
John’s eerste aanname is dat dit komt dat Google haar standaards voor brede keyword matches dusdanig verlaagd heeft waardoor de interpretatie van het zoekwoord steeds ruimer genomen wordt. Hierdoor worden de advertenties ook getoond in bij verkeerd gespelde zoekwoorden, synoniemen en thematisch gerelateerde woorden, waardoor Google je een stuk controle over je campagne ontneemt.

Een tweede aanname die tussen de regels door gemaakt wordt is dat Google de hoogte van de gehanteerde vertoningstandaards mee bepaalt aan de hand van (branchegemiddelde) CTR die dan weer bepalend zijn op campagneniveau.

Een derde aanname die gemaakt wordt is dat brede keywords matches steeds meer gaan werken als het content netwerk als gevolg het verlagen van de keyword match standaards. Dit om het gat van de slechts beperkte succes van het content netwerk op te vullen.

Onderzoeksresultaten
Op zich zijn er nog te weinig gepubliceerde onderzoeksresultaten om deze theorie te onderschrijven en de gemaakte aannames te valideren. Wel geeft deze theorie stof tot nadenken en voer voor een fors aantal experimenten die we de komende tijd uit zullen voeren.

De manier om met deze mogelijke verandering in het Google systeem om te gaan is door de zoekwoorden met brede match optie te isoleren in een aparte keyword groep.

Wanneer u ook ervaringen heeft die betrekking hebben op deze theorie, waardeer ik uw feedback ten zeerste.