Steeds vaker vindt Google het noodzakelijk AdWords-meldingen te delen met gebruikers. In theorie zouden deze meldingen moeten bijdragen aan het verbeteren van het account, maar toch moeten we dit wel kritisch bekijken. In dit blog vind je de nodige toelichting op een aantal veelvoorkomende AdWords-meldingen. Je ontdekt zodoende met welke meldingen je wat zou moeten doen én welke meldingen je juist beter kunt negeren.
Je hebt in AdWords je campagnestructuur al tijden op orde, je hebt grip op het zoekvolume dat binnendruppelt én de conversiedoelen worden netjes behaald. Toch loop je tegen het feit aan dat er campagnes zijn die worden beperkt in budget.
Wat betekent een beperkt budget nou precies? In de basis betekent dit dat het ingestelde dagbudget niet toereikend is voor het zoekvolume dat dagelijks behaald kan worden binnen deze campagne. Het gevolg is dat deze campagne steeds wordt gepauzeerd zodra het dagbudget bereikt is. Dit betekent weer dat je geen optimale zichtbaarheid hebt over de dag heen, waardoor er keuzes moeten worden gemaakt.
Als je te maken hebt met een beperkt budget, kun je de volgende stappen ondernemen:
In onderstaand figuur zien we een voorbeeld van een campagne die in budget tekort komt. Hier zien we dat het ophogen van het dagbudget met €20 over een week tijd geschat 110 meer klikken zal opleveren. Over deze week genomen zal deze campagne in totaal €186,18 gaan kosten.
De targetingopties/-instellingen die kunnen worden overwogen zijn:
Is jullie deze melding ook al opgevallen? Google geeft tips over zoekwoorden die mogelijkerwijs kunnen worden toegevoegd aan je bestaande campagnes. In de basis klinkt dit heel goed, maar tot dusver ben ik nog geen zoekwoorden tegengekomen die bijdragen aan de doelen van mijn campagnes. Dit komt doordat een campagne meestal vanuit een strategie wordt opgebouwd, denk aan bijvoorbeeld een productspecifieke campagne. Veelal geeft Google als tip een ietwat generieke zoekwoordoptie die dan buiten deze strategie valt. Hierdoor vertrouwen wij nog altijd op onze eigen keywordonderzoek en -selectie.
Enkele voorbeelden van zoekwoorden die niet bijdragen aan onze gestelde strategieën zijn:
Bovenstaande voorbeelden laten zien dat dergelijke mogelijkheden altijd onder de loep moeten worden genomen.
Deze melding komt omhoog op het moment dat er advertenties zijn afgekeurd in Google AdWords. Google kan diverse redenen hebben om advertentieteksten af te keuren. Denk aan overmatig gebruik van hoofdletters of meer dan één uitroepteken in de advertentietekst. Lees hier het uitgebreide overzicht van het Google AdWords-advertentiebeleid.
Er zijn ook situaties te bedenken waarin je minder grip hebt op een afgekeurde advertentie. Zo kan het gebeuren dat jouw websitebeheerder aanpassingen heeft gemaakt op de website, waardoor landingspagina’s plots 404-pagina’s zijn. In dit geval keurt Google de advertenties af. Wil je zo’n situatie snel signaleren? Hier zijn AdWords Scripts dé oplossing voor. Voor het exacte script om de 404-pagina’s te signaleren bekijk je deze pagina van freeadwordsscripts.com.
Het mag duidelijk zijn dat deze AdWords-melding zeer van pas komt. Pak dit dan ook meteen op, zodat je advertentieteksten weer snel live kunnen.
Zoals eerder aangegeven is het uitsluiten van zoekwoorden een doorlopend proces, met name als het gaat om generieke zoekwoorden waar veel waste op binnenkomt. Toch blijft dit mensenwerk en waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Deze AdWords-melding omtrent zoekwoordconflicten is een zeer welkome toevoeging in Google AdWords. Enkele zaken waar je rekening mee moet houden zijn:
Als je graag een telefoonnummer wilt toevoegen aan je advertentieteksten, dan is de oproepextensie van toegevoegde waarde. AdWords vertoont deze melding als er campagnes zijn waaraan deze extensie nog niet is toegevoegd. Voor alle vereisten van deze extensie vind je hier meer informatie.
Let op: deze extensie moet wel van toegevoegde waarde zijn voor jouw bedrijf. Veel bedrijven kiezen er juist expres voor om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden via de website, om zo het aantal telefoontjes te reduceren. Deze bedrijven tonen dus ook niet hun telefoonnummer in de advertentietekst.
Voor de vlugge AdWords-campagnebouwer zijn er enkele zaken die moeten worden aangemaakt, te weten: een nieuwe campagne, een nieuwe advertentiegroep met daarin de gewenste zoekwoorden en een gerichte advertentietekst. Tot slot geef je hier nog de juiste instellingen, budget en biedingen aan en de campagne kan live.
Nu kent Google enkele nieuwe extensies die tegenwoordig minstens zo belangrijk zijn, zoals de sitelinks en de highlights. Voeg deze wel toe voor een verbeterde zichtbaarheid in Google. De toegevoegde waarde van deze 2 extensies:
De Conversion Optimizer is een toepassing waarmee je Google de macht geeft over de aansturing van de campagne. Zoals de benaming al aangeeft, stuurt Google de campagne aan op basis van conversies.
In een notendop: Een campagne komt in aanmerking voor de Conversion Optimizer zodra deze binnen 30 dagen tijd minimaal 15 conversies heeft behaald. Vervolgens bepaalt de Conversion Optimizer, op basis van een ingesteld CPA-bod, wanneer jouw advertenties moeten worden vertoond. Google zal proberen het gestelde CPA-bod niet te overschrijden, waardoor de campagne oogt als een rendabele campagne. Voor een uitgebreide uitleg lees je de toelichting van Google.
Zouden wij Google’s Conversion Optimizer adviseren? Nee, niet direct. Het nadeel van de Conversion Optimizer is dat je de grip verliest op je eigen campagne. Je zal namelijk niet 100% vertoond worden, maar alleen op de momenten waarvan Google denkt dat het rendeert. Hierdoor zal je niet het maximum aan conversies halen, maar juist alleen conversies waarvan zeker is dat ze worden binnengehaald binnen de gestelde CPA-doelstelling. Hierdoor kan de campagne alleen worden beoordeeld op basis van CPA-prestatie, zonder te weten of ook het maximum qua aantal conversies bereikt wordt.
Besluit je wel om de Conversion Optimizer in te zetten, denk dan niet dat dit de oplossing is voor je gebrek aan tijd of analyserend vermogen. Om goed de Conversion Optimizer te gebruiken moet je alsnog testen uitvoeren om de ideale CPA-instelling te vinden (wat ook weer per periode kan verschillen). In dit geval moet je nog steeds door de campagne heen om te controleren of de deze nog wel up-to-date is. Denk aan campagne-instellingen, advertentieteksten testen, uitsluitingen toevoegen, rendabiliteit specifieke zoekwoorden analyseren, etc.
En dan is er nog het lampje in de kolom ‘Status’…
Als je op dit lampje klikt, worden er nog enkele mogelijkheden weergegeven waarvan Google stelt dat ze een betere uitwerking zullen hebben op het aantrekken van zoekverkeer. Met name bij Optimaliseer uw advertentieroulatie hebben wij onze bedenkingen. Naast deze melding staat doorgaans een tekst als ‘Ontvang 13 extra klikken wanneer u uw instelling voor advertentieroulatie wijzigt’. Hiervoor moeten we even terug naar de basis: Wat is advertentieroulatie? Google geeft hierover de volgende uitleg.
Jij als AdWords-beheerder weet natuurlijk dat A/B-testen belangrijk zijn om tot conclusies te komen omtrent een goede propositie, landingspagina, koptekst, zichtbare URL, etc. Hiervoor is het verstandig om de advertentieroulatie in te stellen op: ‘Rouleren voor onbepaalde tijd’. In dit geval blijf je zelf altijd de baas over je eigen A/B-test. Bij de instelling ‘Optimaliseren voor klikken’ bepaalt Google aan de hand van beperkte klikdata welke advertentietekst de meeste klikken gegenereerd.
★ De opties in Google AdWords zijn bijna oneindig en met de meldingen probeert Google een stapje meer te doen om de adverteerder te helpen. Toch blijft het beheren van AdWords-campagnes maatwerk en elke campagne verdient een eigen strategie en werkwijze. Heb jij in Google meldingen gezien waar jij vraagtekens bij hebt? Wij zijn benieuwd naar jouw inzichten, laat ze vooral achter onder dit blog.
Adverteer jij ook op Google, maar heb je het gevoel dat nog niet alles er uit wordt gehaald wat er in zit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij denken graag eens mee over een optimale inzet van Google AdWords.
Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.
dag Tom,
als je de advertentieweergave op gelijkmatig rouleren 90 dagen instelt, krijg je dan na die 90 dagen een melding van Adwords dat ze zelf gaan optimaliseren?
Hoi Olivier,
Helaas stuurt Google geen reminder of melding, zodra de 90 dagen voorbij zijn. Deze variant van advertentieroulatie heeft dan ook niet onze voorkeur. Wij houden namelijk graag zelf de controle over onze zelf opgezette A/B tests.
Kan je hier mee verder?
Interessant artikel, Tom! Goed overzichtelijk en voor iedereen duidelijk.
Thanks Peter. Het is altijd goed om naar dit soort zaken met een kritische blik te kijken.