Adwords Optimalisatie Tip: Zoekopdrachtprestaties

ZoekopdrachtprestatiesRecent kwam ik tot de ontdekking dat Google een zeer waardevol rapport heeft toegevoegd aan het rapportcentrum in Google Adwords. Met het ‘zoekopdrachtprestaties’ rapport kun je precies zien op welke zoekopdrachten je advertenties daadwerkelijk verschijnt en tot welk resultaat dit heeft geleid.

Voordelen van de Zoekopdracht Rapportage

  • Verbeter je CTR. Stel je ziet dat je advertentiegroep over ‘krediet’ ook wordt getriggered op het keyword ‘geld lenen’, terwijl je daar een aparte advertentiegroep voor hebt, dan kun je hier negatieve keywords toevoegen om de CTR van je advertentiegroep te verbeteren. Als je interessante keywords ontdekt waar je nog geen advertentiegroep voor hebt aangemaakt, dan kun je hier nieuwe groepen voor aanmaken.
  • Verbeter je conversie. Stel je ziet dat je advertentiegroep over ‘goedkope lening’ door het gebruik van broad match wordt getoond op ‘goedkope zwembaden’ (zie ook, Oppassen met Adwords Broadmatch), dan kun je negatieve keywords toevoegen aan je campagne of bijvoorbeeld de match types aanpassen.

Nadeel van de Zoekopdracht Rapportage
Niet alle zoekopdrachten worden volledig weergegeven in de rapporten. De ‘long tail’ ontbreekt min of meer. Zo staat er bijvoorbeeld geregeld ‘# other unique queries’ in het rapport. Wil je ook het resultaat van je long tail onderzoeken, dan moet je dus je statistieken in duiken. In Google Analytics kun je erg handig gebruik maken van filters.

Na het ‘plaatsingsprestatie rapport’, dat informatie verschaft over de prestaties van websites in het contentnetwerk, is het zoekopdrachtprestaties de tweede waardevolle toevoeging aan het Google Adwords rapportcentrum in korte tijd. Doe er je voordeel mee!