Ahrefs review 2019: SEO tooling vergelijken

Ahrefs staat in de SEO wereld bekend als krachtige backlink tool. Wij namen de proef op de som en doken voor deze review in de data en features! Opdat je dat zelf niet hoeft te doen en omdat we dat gewoon heel graag doen!

Wij SEO’ers zijn tool-gek. Meer is beter. Het juiste aantal tools (x) is x+1. Hoeveel tools heeft een SEO consultant nodig om een analyse te doen? Antwoord: meer. Dat werk. Deels omdat we onze klanten zo goed mogelijk willen helpen, maar zeker ook omdat we gewoon meer willen weten en sneller willen werken. Daarom testen we geregeld verschillende soorten tools. In dit blog behandel ik onze ervaring met Ahrefs.

Geen tijd voor de uitgebreide review?

> Lees de vergelijking tussen Ahrefs, SEMrush en Moz <

NB: Eerder schreef ik ook een uitgebreide review van SEMrush. Op het moment van schrijven hebben we een Moz Pro account.

Ahrefs review criteria

We zullen met name de backlinkdata checken. Daarnaast vinden we keyworddata interessant en is een mooie tool voor content marketing onderzoek altijd handig. Er wordt niet gekeken naar crawling/site audit functionaliteiten, omdat we hier andere, completere tools voor hebben en we al eerder een vergelijkbare test voor hebben gedaan.

Specifiek wordt nagegaan of de data die deze Amerikaanse tools aanbieden kwalitatief hoogstaand genoeg zijn voor de Nederlandse markt.

Wat is Ahrefs?

Ahrefs logo

Ahrefs is een van de grootste en bekendste SEO tools en staat sinds jaar en dag bekend om de enorme backlink database. Ze hebben hun bedrijf niet voor niets vernoemd naar het html attribuut voor een link.

Veel SEO tools slaan zichzelf op de borst met de grote van hun database, maar van Ahrefs is bekend dat het op Googlebot na de meest actieve crawler van het web heeft. Naar eigen zeggen hebben ze de grootste index van live backlinks. De database is zelfs zo groot dat ze besloten hebben om een zoekmachine te starten als concurrent van Google!

Waarom de Ahrefs review?

Wij zijn met name geïnteresseerd in de grote hoeveelheid en geschiedenis aan backlinkdata die een grote partij ons kan bieden. Hiermee kunnen wij onze authority building werkzaamheden beter uitvoeren. Zeker in combinatie met Content Marketing is zo’n tool een must. Dit soort SEO tool suites bieden ook content- en keywordtools die interessant kunnen zijn voor ons.

We hebben gekozen om naast SEMrush en Moz ook Ahrefs te testen, omdat dit zo’n beetje de grootste en bekendste SEO tool suites zijn. Bovendien kregen we Ahrefs aangeraden door partners in het Dall netwerk en zijn er wel eens opdrachtgevers die naar onze ervaring met deze tools vragen.

Ahrefs algemene indruk

Het design en lay-out van de Ahrefs omgeving vind ik prettig werken. Zeker in vergelijking met andere grote SEO tools werkt deze intuïtief en oogt het allemaal overzichtelijker. Dit kan ook komen door de minder uitgebreide functionaliteiten ten opzichte van SEMrush en SearchMetrics, maar dat zie ik als een pré.

Ahrefs biedt veel support en hulp documentatie. Ook delen ze veel tips & trics over hoe je hun software het beste kan gebruiken. Het Ahrefs blog nam ik altijd al even door om te kijken of er iets interessants tussen zit, maar nu kijk ik ook meer naar de uitleg over het gebruik van de tooling.

ahrefs screenshot dashboard

Backlinkdata en functionaliteiten

Met de Ahrefs Site Explorer krijg je snel een overzicht van de links naar je site. Er wordt onderscheid gemaakt in nieuwe, verloren en gebroken links. Je kan deze ook groeperen per domein en de linkteksten inzien. Daarnaast krijg je inzicht in welke pagina’s de sterkste en welke rijzende sterren zijn qua links. Je kan filteren op het soort platform waar de link vandaan komt (blogs, e-commerce, fora, wiki’s, cms). Erg handig voor authority building werkzaamheden, al had ik daar meer specificatie in gezien (bv: linkgidsen, nieuws, corporate, etc. AI die shit!). Uiteraard is er ook een overzicht van de ankerteksten, verwijzende ip-adressen.

Wat erg handig is, is het Link Intersect rapport. Hier kan je zien welke concurrenten links krijgen van sites die niet naar jou linken of naar een andere concurrent. Hiermee kan je snel linkbuilding kansen vinden! Ook is er een overzicht van de uitgaande links beschikbaar.

screenshot Ahrefs link intersect tool

De data lijkt erg volledig. Zoals gezegd, heeft Ahrefs de grootste live backlinkdatabase van alle tools en dit schijnt door in de cijfers. Als meer data inderdaad beter is, hebben we hier een winnaar :-). Ook de data over Nederlandse sites is uitstekend vergeleken met andere tools.

Ahrefs biedt een overzicht van de beste pagina’s op basis van de backlinks (en stijgers) en de Top Content op basis van de social shares. Voor SEO is het laatste van minder belang, maar een overzicht van de beste pagina’s op basis van de backlinks is natuurlijk rete-interessant.

De rapporten voor uitgaande links kunnen in specifieke gevallen handig zijn als je je eigen site of die van een klant checkt. Dit zal je meer gaan gebruiken om sites te analyseren waar je mogelijk een backlink van wilt (naar wat voor sites linken ze, van wat voor pagina’s, met wat voor content, etc.).

Wel is een link building management tool een gemis: SEMrush en Moz hebben deze wel. Met zo’n tool kan je de voortgang van je link building activiteiten monitoren. Als je Ahrefs gebruikt, zal je dus een externe tool moeten zoeken.

Keyword data en functionaliteiten

De Site Explorer heeft ook een sectie voor organische zoekopdrachten. Hier vind je een overzicht voor nieuwe zoekopdrachten waarop de site die je onderzoekt, gevonden wordt en welke stijgers en dalers de site kent. Vet is dat je kan filteren op keyword difficulty en dat je direct de SERP inclusief data over de autoriteit en andere rankings van het domein kan bekijken.

Toch zal je met name de Keyword Explorer gebruiken voor uitgebreid keywordonderzoek. Hier kan je nieuwe ideeën opdoen op basis van complete of gedeeltelijke match met je ingevoerde keywords, vragen, etc. En je kan (eindelijk) specifiek keywordonderzoek voor YouTube doen!

De data is accuraat, alleen heeft Ahrefs Site Explorer wat moeite met het inschatten van het verkeer op branded zoektermen die niet jouw merk zijn. Zo geeft de data aan dat wij op de zoekopdracht [99designs] met de 5e positie maandelijks 107 bezoekers binnen zouden halen. Het zal je niet verbazen dat dit niet het geval is (nog geen 10 dit jaar). Een check met onze daadwerkelijke cijfers voor meerdere keywords geeft een verschil van zo’n 30%. Enfin, schattingen zijn schattingen en of je daar op af wilt gaan, moet je zelf weten. Dit is ook niet waarom wij de tool willen gebruiken.

ahrefs screenshot rankings

De overzichten voor Toppagina’s, -subfolders en -subdomeinen zijn handig voor managers en hogerop. Vooral vanwege de kolom met de $-tekens natuurlijk 🙂 Verder is het handig voor SEO’s om snel een idee van de website te krijgen. De overzichten met concurrerende domeinnamen en pagina’s zijn superhandig om inzicht te krijgen in je concurrentie, maar zeker ook als basis voor authority building werkzaamheden.

In de Rank Tracker tool kan je keywords invoeren en het verloop van je rankings zien. Superhandig is dat je tags aan de keywords kan toevoegen. Hierdoor kan je eenvoudig het verloop van je rankings op bepaalde thema’s, prio’s of REAN fases zien. Ook hier kan je de SERP opvragen en zie je welke features (bv. local pack, featured snippet, etc.) er in de SERP zitten. Daarnaast is er een overzicht van met welke keywords je rankt per pagina.

Content marketing functionaliteiten

In de Site Explorer zit een Top Content overzicht. Hier zie je de best presterende pagina’s van je site op basis van het aantal backlinks, de snelste groeiers en de content die het op social media het best doet. Voor SEO doeleinden zal je met name de eerte twee gebruiken, maar voor content marketeers is inkijk in de social media shares natuurlijk erg handig. Ook hier is de filteroptie ‘platform’ erg nuttig: zo zie je snel wat voor backlinks (blogs, fora, etc.) je binnenkrijgt.

De Content Gap tool is superhandig om concurrenten te vergelijken en nieuwe contentideeën op te doen. Hiermee zie je namelijk in één oogopslag voor welke zoektermen je concurrent(en) wél ranken en jij niet. Zowel voor SEO als voor content marketing kan dit een erg krachtige tool zijn.

De Content Explorer is onlangs compleet vernieuwd. Deze vernieuwing juich ik toe, want dit maakt de tool veel bruikbaarder. Zo geeft de filteroptie ‘live/broken links’ je de mogelijkheid om veel sneller en gerichter broken link building te doen. Dit is een veel gebruikte linkbuilding methode. Uiteraard kan de Nederlandse data verbetering gebruiken, maar dit is zeker werkbaar.

Enfin, met het gevaar over te komen als een fanboy/salesvertegenwoordiger, check hieronder de video:

Ahrefs kosten/prijs

Ahrefs volgt het prijspatroon van de concurrentie ($99/$179/$399/$999). Een standaardpakket kost $180 per maand. Hiervoor krijg je 1 gebruiker, kan je 10 projecten aanmaken en kan je in de historische index meer dan 3-4 maanden terugkijken (dit vinden wij essentieel).

Conclusie Ahrefs review

Zoals voor eigenlijk alle tools geldt dat vooral de manier waarop je ze gebruikt uiteindelijk bepaalt hoe waardevol een tool is. Ahrefs maakt het je erg makkelijk om hun tooling te gebruiken. Bovendien kan je met de tools redelijk eenvoudig de diepte in. En met die diepte zit het dankzij hun grote crawlkracht en database wel goed!

Al met al zijn we erg tevreden over onze testperiode met Ahrefs. Dat is ook de reden dat we besloten hebben om een account af te nemen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat we de volledige kracht van de tools nog in onze dagelijkse werkzaamheden moet slijten. De eerste periode is in ieder geval erg goed bevallen!

Binnenkort gaat ook ons content marketing team zich meer verdiepen in de tools en zullen we ook met deze discipline de vruchten plukken van Ahrefs’ kracht en dynamiek. En daar hoeven we geen cent extra voor te betalen! Dus, lieve (potentiële) klant, ook geen extra kosten voor jou 😃