AI-Trends 2025: Mijn Top 5 Voorspellingen!
Welkom in de wondere wereld van AI! Houd je vast, want de ontwikkelingen gaan sneller dan ooit tevoren.
- Kernreactoren voor AI-datacenters?
- Spionagevliegtuig boven xAI serverparken?
- Speelbare Minecraft-werelden die live door AI worden gegenereerd?
- Volledig door AI gegenereerde podcastversie van dit blog (in het Engels):
Het klinkt als sciencefiction, maar het is de realiteit van de AI-wapenwedloop. Klaar voor mijn top 5 AI-trends voor 2025? Let’s go!
5. AI Voor Iedereen: Van Niche Naar Mainstream
Weet je nog dat spelen met GPT-3 voelde als een geheime superpower? Die tijd is voorbij! Early adopters hadden even een voorsprong – gestroomlijnde processen, meer tijd, blije klanten – maar die gloriedagen zijn geteld.
ChatGPT staat inmiddels in de top 10 meest bezochte websites wereldwijd (bron: Similarweb). Generatieve AI is mainstream geworden. Geen speeltje meer voor tech-nerds, maar een must-have voor elk bedrijf dat serieus wil meedoen. Heb jij al een maatwerk AI-chatomgeving?
4. Google’s Troon Wankelt: De Zoekgigant Verliest Terrein
We zeggen niet meer “Google het”, we zeggen “vraag het aan AI”. Het vertrouwen in Google is op een dieptepunt – gebruikers én uitgevers hebben momenteel een hekel aan Google. Mensen voegen ‘reddit’ toe aan elke zoekopdracht of wenden zich steeds vaker tot AI voor directe antwoorden, zonder advertenties en content spam.
Het lijkt erop dat de zoekgigant moeite heeft zich aan te passen aan het AI-tijdperk. Als kers op de taart overweegt het Amerikaanse ministerie van Justitie Google te dwingen Chrome te verkopen om hun monopoliepositie aan te pakken. Zal Google zijn dominante positie kunnen behouden of zullen nieuwe spelers de troon overnemen? De tijd zal het leren. Eén ding is zeker: 2025 wordt een spannend en belangrijk jaar.
3. Sneller, Beter, Goedkoper: De AI-Prijsdaling
LLM’s zijn de nieuwe goudmijn voor Big Tech. Maar modellen verouderen sneller dan een bak melk in de zomerzon. Wie zit er nog te wachten op GPT-4o als Claude 3.5 Opus met een simpele dropdown beschikbaar is? In je eigen AI-omgeving switch je met een paar regels code tussen de nieuwste modellen.
Altijd de beste LLM, of je valt af. Het gevolg? De prijzen kelderen, goed nieuws voor ons! Denk aan de ontwikkeling van clouddiensten zoals AWS, Azure en Google Cloud. Over een paar jaar is generatieve AI de basis van bijna alles wat we doen. De aanbieder met de beste prijs-kwaliteitverhouding, snelheid (tokens per seconde) en stabiliteit, rent weg met de buit.
2. Denk Langer Na, AI! De Kracht Van Reflectie
De AI-strijd draait niet alleen om de grootste modellen, maar ook om slimme prompt-engineering. En die wordt steeds meer ingebouwd! Neem o1 van OpenAI: met ingebouwde ‘Chain-of-Thought’ (CoT) en ‘Reflection Prompting’ genereert het betere antwoorden. Het model denkt na en checkt zichzelf, net als jij hopelijk ook doet voor je iets zegt. Complexe prompts? Niet meer nodig!
Test-Time Compute: Haal Diep Adem En Denk Stap Voor Stap!
Stel je voor: je vraagt een AI-model om advies, maar in plaats van meteen een half-baked antwoord te geven, zegt het: “Wacht even, laat me er even goed over nadenken.” Dat is in een notendop wat ’test-time compute’ inhoudt.
Dus in plaats van je te overspoelen met een stortvloed aan informatie, waarvan de helft niet eens klopt, nemen deze modellen even de tijd om een weloverwogen, relevant antwoord te formuleren. En dat maakt een wereld van verschil in de kwaliteit van de output die je krijgt! Wiskunde, biologie, strategie – alles wordt beter met een beetje reflectie. Net als in het echte leven.
Puzzelen Met OpenAI o1
Op de laatste OpenAI Dev Day vroeg Sam Altman wie zich slimmer voelde dan o1. Een paar handen gingen omhoog. Denkt iemand slimmer te zijn dan de volgende versie, o2? Geen enkele hand. Spreekt voor zich, toch?
Hoelang heb jij o1 al aan het denken gezet? Mijn highscore:
1. AI-Agents: Autonomie Ten Top
AI-agents zijn hot! Geen simpele chatbots meer, maar zelfstandige digitale assistenten die taken uitvoeren, informatie opzoeken en beslissingen nemen. Ze gebruiken LLM’s om te plannen, te leren en met de wereld te interacteren. In 2025 ligt de focus op autonomie.
De grote spelers zien de potentie natuurlijk ook. Microsoft, Anthropic en OpenAI staan te trappelen:
- Microsoft: Lanceert vanaf december 2024 tien ‘zelfstandige assistenten’ voor sales, klantenservice en administratie.
- OpenAI staat klaar om in januari 2025 ‘Operator’ uit te brengen, een AI-agentenplatform dat gebruikers in staat stelt taken zoals coderen of reizen boeken te automatiseren.
- Anthropic introduceerde Claude computer use (beta), de eerste grote commerciële agentische LLM die je computer kan besturen:
Wil je meer weten over de impact van AI op jouw business? Neem contact op met de AI experts van Traffic Builders! We helpen je graag navigeren door deze spannende nieuwe wereld.