Algoritme Google: ingrijpende wijziging

Google heeft in z’n zoekmachine een grote verandering aan het algoritme doorgevoerd. Voorlopig is de wijziging alleen voor Amerikaanse gebruikers zichtbaar. De zoekgigant voert het hele jaar door kleine veranderingen door, maar de meest recente wijziging beïnvloedt bijna 12 procent van alle resultaten.

‘Kwaliteit sites belangrijker’

In een post op Googleblog wordt de wijziging door de zoekreus zelf toegelicht, zonder in te gaan op details. Google wil alleen kwijt dat websites met een lage kwaliteit veel minder hoog in de zoekresultaten zullen verschijnen en websites van hoge kwaliteit juist als belangrijker worden aangemerkt.

‘Toegevoegde waarde =  hogere ranking’

Google typeert de lage kwaliteit websites als sites die weinig toegevoegde waarde hebben voor gebruikers, content kopiëren van andere websites of sites die gewoon niet erg bruikbaar zijn. Paginas met originele content en informatie zoals onderzoeken en analyses behoren tot de websites die vanaf deze week door Google beter gewaardeerd worden. Wat er precies verandert in het systeem en hoe Google de websites analyseert, is niet toegelicht.

Ecosysteem & betere zoekresultaten…

Google geeft wel aan waarom de verandering is doorgevoerd, naast het feit dat de nr. 1 zoekmachine de beste zoekresultaten wil bieden. Wij zijn afhankelijk van goede kwaliteit content gecreëerd door websites van derden en we hebben daarom de verantwoordelijkheid om een goed ecosysteem op het web na te streven. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om websites van hoge kwaliteit te belonen voor hun werk en dat is wat de recente verandering doet.

BlocklistChrome nog niet gebruikt

In de blog vertelt Google ook dat de feedback die het bedrijf heeft gekregen via een blocklijst vanuit browser Chrome, nog niet heeft gebruikt. Controle toont echter aan dat de lijst, waarop gebruikers aan kunnen geven welke sites ze niet meer wensen te zien, voor 84 procent overeenkomt met de websites die Google nu zelf ook minder hoog waardeert.

De verandering is voorlopig alleen zichtbaar in Amerika, in de rest van de wereld wordt de wijziging later uitgerold. Wanneer is niet bekend.

bron: googleblog / nu.nl