ANA: "Google en Yahoo! mogen niet samenwerken in search advertising"

Geschatte leestijd: < 1 minuten

Google en Yahoo! sloten in juni een search advertising overeenkomst voor vier jaar, waarbij Yahoo! gebruik mag maken van de advertentietechnologie van Google. The Association of National Advertisers (ANA), een bond van Amerikaanse adverteerders, heeft laten weten tegen deze samenwerking tussen Yahoo! en Google te zijn.

Google en Yahoo! hebben de search advertising markt door deze overeenkomst voor 90 procent in handen. De ANA vreest dat op deze manier gezonde concurrentie binnen de search advertising niet meer mogelijk is. Keuzes voor adverteerders worden te beperkt, waardoor Yahoo! en Google de prijzen voor search advertising kunstmatig kunnen opvoeren.

Het verzoek van Google en Yahoo! om de samenwerking op het gebied van search advertising aan te gaan ligt bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie. In oktober wordt waarschijnlijk het oordeel geveld over de samenwerking op basis van een toetsing op mogelijke wettelijke bezwaren.

Yahoo! heeft naar eigen zeggen de samenwerking in de search advertising met Google opgezocht vanwege een teruglopend eigen marktaandeel. Ook wordt er beweerd dat Yahoo! op deze manier de vijandelijke overname door Microsoft probeert tegen te gaan. Yahoo! heeft in een reactie laten weten teleurgesteld te zijn in de manier waarop de ANA heeft gereageerd op de search advertising deal tussen Yahoo! en Google.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.