ANA: "Google en Yahoo! mogen niet samenwerken in search advertising"

Geschatte leestijd: 1 minuten

Google en Yahoo! sloten in juni een search advertising overeenkomst voor vier jaar, waarbij Yahoo! gebruik mag maken van de advertentietechnologie van Google. The Association of National Advertisers (ANA), een bond van Amerikaanse adverteerders, heeft laten weten tegen deze samenwerking tussen Yahoo! en Google te zijn.

Google en Yahoo! hebben de search advertising markt door deze overeenkomst voor 90 procent in handen. De ANA vreest dat op deze manier gezonde concurrentie binnen de search advertising niet meer mogelijk is. Keuzes voor adverteerders worden te beperkt, waardoor Yahoo! en Google de prijzen voor search advertising kunstmatig kunnen opvoeren.

Het verzoek van Google en Yahoo! om de samenwerking op het gebied van search advertising aan te gaan ligt bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie. In oktober wordt waarschijnlijk het oordeel geveld over de samenwerking op basis van een toetsing op mogelijke wettelijke bezwaren.

Yahoo! heeft naar eigen zeggen de samenwerking in de search advertising met Google opgezocht vanwege een teruglopend eigen marktaandeel. Ook wordt er beweerd dat Yahoo! op deze manier de vijandelijke overname door Microsoft probeert tegen te gaan. Yahoo! heeft in een reactie laten weten teleurgesteld te zijn in de manier waarop de ANA heeft gereageerd op de search advertising deal tussen Yahoo! en Google.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.