Analyse Performance Max-campagnes (inclusief Performance Max-script)

Zoals voor de meesten bekend is, zijn Performance Max-campagnes niet erg inzichtelijk. Met enkele trucjes is het echter mogelijk om meer inzicht te krijgen, zowel binnen Google Ads als binnen Google Analytics (in dit blog met focus op Universal Analytics). Daarnaast is er gelukkig een Google Ads script wat met weinig moeite veel inzicht geeft in de performance van Performance Max-campagnes!

In het laatste blog van de reeks gaan we dus dieper in op hoe je Performance Max-campagnes kunt analyseren, om zo inzicht te krijgen in de performance van jouw campagnes.

Performance Max-script voor inzicht van verschillende kanalen

Via Google Ads is het niet eenvoudig om te zien via welke kanalen het budget wordt uitgegeven en wat je ervoor terugkrijgt. Er zijn wel omwegen, maar dat kost tijd en is niet altijd even eenvoudig. Gelukkig heeft Mike Rhodes een script geschreven om dit makkelijk in te zien. Met dit script zie je de kostenverdeling tussen verschillende kanalen en de conversiewaarde die je hieruit hebt gehaald. Dit geeft veel inzichten in welke kanalen veel aandacht krijgen van het algoritme en waar mogelijk nog kansen liggen. Als er weinig kosten zijn voor video’s, is het bijvoorbeeld een kans om naast de Performance Max-campagne een YouTube-campagne te starten!

Er zijn twee belangrijke toevoegingen bij dit script:

  • De Shopping-kosten binnen het script zijn alleen de kosten van Google Shopping advertenties, maar ook kosten van dynamische remarketing met de productfeed (kortom: Smart Shopping output).
  • De best presterende producten (onder het tabblad ‘Top Products’) zijn niet daadwerkelijk de producten die zijn verkocht, maar de producten waarop is geklikt en waar uiteindelijk een transactie uit is voortgekomen. Het kan dat hier staat dat product €1200 heeft opgeleverd, maar dat het in de werkelijkheid om andere producten gaat. Als je de daadwerkelijk verkochte producten in wil zien, kan je dit bekijken in Google Analytics (onder Conversies > E-commerce > Productprestaties).

Performance Max-segment binnen Analytics

Naast de inzichten in verschillende kosten, is het ook mogelijk om binnen Analytics extra analyses te doen. Zo kan je kijken wat de verschillende landingspagina’s zijn per sessie en zijn er wat bijbehorende statistieken

Dit doe je via Behavior > Site Content > Landing Pages.

Door binnen Analytics een segment te maken met sessies vanuit Performance Max-campagnes, kan je Analytics gebruiken om inzicht te krijgen in performance/output van het verkeer uit Performance Max-campagnes.

Voorbeeld aanmaken segment Performance Max sessies
Voorbeeld aanmaken segment Performance Max sessies

Ook kan je de ondersteunende waarde van Performance Max als eerste interactie bekijken. Dit om te zien hoe vaak Performance Max onderdeel is van het binnenhalen van een klant. Dit kan helpen in het weergeven van de waarde van de nieuwe campagnetype: hoe vaak is Performance Max het eerste contactpunt?

Om dit in te stellen, neem je de volgende stappen binnen Analytics:

  1. Conversies > Multi-channel trechters > Beste conversiepaden.
  2. Hier kan je een Conversie Segment toevoegen, die je als volgt in kan stellen:
Het instellen van een segment met Performance Max als eerste interactie
Het instellen van een segment met Performance Max als eerste interactie

Performance Max inzicht binnen Google Ads

Buiten de inzichten die je uit Google Analytics haalt, biedt Google Ads ook kansen om meer inzicht te genereren dan in eerste instantie lijkt. Een deel van deze inzichten kan je zien met het eerder genoemde script en zal ik niet benoemen. Wat wel de aandacht verdient is het inzien van de performance van Shopping uitingen. Een deel hiervan kan je binnen het script al bekijken, maar je kan ook allerlei andere metrieken bekijken.

Daarnaast kan je via de ‘Inzichten’ en ‘Veilinginzichten’ tabbladen nog extra informatie zien over jouw Performance Max-campagnes, zoals zoektermen, sterk presterende doelgroepen en concurrentie.

Het bekijken van performance van Shopping-uitingen

Het kan dus interessant zijn om extra inzicht te hebben om de ins en outs van Shopping output te kennen. Vaak is dit het grootste deel van de kosten van een campagne en het verdient daarom extra aandacht. Zo kan je ook performance per apparaattype bekijken.

Voorbeeld van performance per apparaattype
Voorbeeld van performance per apparaattype

Of bijvoorbeeld performance per dag van de week.

Voorbeeld van performance per dag van de week
Voorbeeld van performance per dag van de week

Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het bekijken van het klikaandeel, het bekijken van performance per merk, of filteren op jouw eigen aangemaakte aangepaste labels.

  1. Ga binnen Google Ads naar Rapporten en maak een nieuw rapport aan.
  2. Voeg “MC-ID” toe als rij en filter op jouw Performance Max-campagne(s).
  3. Nu zie je de shopping output van de Performance Max-campagnes.
  4. Voeg vervolgens de kolommen toe die jij zelf wil bekijken.

Tot slot

Na de eerdere blogs in deze blogreeks weet je al veel van Performance Max voor e-commerce, van wat het is en hoe je het opzet tot aan de analyse. Ook al is er geen perfecte opzet die iedereen kan gebruiken, weet je nu hopelijk wel welke keuzes logisch zijn voor jouw organisatie, of wat je echt moet gaan testen. Toch nog iets vergeten of over het hoofd gezien? Via deze pagina vind je gemakkelijk alle informatie over Performance Max terug.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met Performance Max, maar ook veel zaken om rekening mee te houden. Met deze blogreeks heb ik de belangrijkste zaken besproken die je in mijn ogen écht moet weten van Performance Max. Zijn er na al deze blogs toch nog dingen die ik ben vergeten, of zijn er verdere vragen? Stuur me een berichtje of neem contact op met Traffic Builders, we helpen je graag.