App Store Optimalisatie: Hoe maak ik mijn app vindbaar? [1/2]
Hoe ga jij de steeds grotere concurrentie aan in de verschillende app stores? Is je app niet goed vindbaar in de app stores? Of valt het resultaat gewoonweg tegen? Dan is App Store Optimalisatie iets voor jou! In deze tweedelige blogserie kom je alles te weten over de on- en off page factoren van App Store Optimalisatie.
App store optimalisatie, wat is dat?
Kort voor diegene die nog niet op de hoogte zijn van App Store Optimization (ASO). App Store Optimalisatie is het optimaliseren van mobiele apps met als doel om een hogere positie in de zoekresultaten van app stores te bereiken. Het doel van App Store Optimalisatie, ook wel bekend als SEO voor mobiele apps, is om de app vindbaar te maken en uiteindelijk meer downloads te genereren.
Google Play- & Apple app store
Wat achtergrondinformatie: de grote spelers in de markt van de app stores zijn de Google Play Store & de Apple App Store. Met meer dan 5 miljoen apps domineren zij op dit moment de markt. Een logisch gevolg is dat app eigenaren manieren gaan vinden om hun apps zo goed mogelijk in de etalage te zetten. Iedereen wilt natuurlijk gevonden worden. Net zoals bij zoekmachines is het bij de app stores niet precies duidelijk wat de precieze ranking factoren zijn. Top secret – as always! In de loop der jaren is er natuurlijk wel veel duidelijk geworden welke factoren het meeste effect hebben.
Het vindbaar worden in de app stores gaat gepaard met zowel directe als indirecte factoren. Enerzijds heb je grip op wat je neerzet bij het publiceren van je app. Zoals: de keywords die je gebruikt, de naam van je app, het icoon van je app, etc. Aan de andere kant ben je afhankelijk van het gedrag van je bezoekers. Denk aan: CTR, aantal downloads, aantal keer verwijderd, etc. Ben je benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden bij het optimaliseren van de on-page factoren? Hieronder de aandachtspunten op een rijtje.
Ben je al bekend met de basis van app store optimalisatie? Lees dan deel 2 van deze blog!
Doe markt- en keyword onderzoek
Een interessant gegeven, uit onderzoek van Nativex is gebleken dat 67% van de ondervraagden, apps vindt door de search functie van de app stores. Net zoals bij SEO is een gedegen onderzoek naar de markt en de desbetreffende keywords van groot belang om uiteindelijk hoog te eindigen in de zoekresultaten. Welke keywords gebruiken je doelgroepen om te zoeken, welke keywords worden gebruikt door je concurrenten en waar wil jij je op focussen zijn vragen die beantwoord dienen te worden.
Verwerk keywords in de beschrijving
In de Apple App store heb je de mogelijkheid om deze keywords in te vullen. Zorg hierbij dat de belangrijkste keywords vooraan staan. In de Google Play store is dit echter anders, hier wordt meer waarde gehecht aan de app beschrijving. Zorg er hierbij voor dat de belangrijkste keywords, net zoals bij SEO-copy, prominent en hoog in de beschrijving terug komen. Houd er wel rekening mee dat het niet op ‘keyword stuffen’ gaat lijken, de tekst moet natuurlijk in de eerste plaats de bezoeker overtuigen en niet de app store search functie.
De categorie waarin je de app plaats speelt ook een rol. Zorg dat er een relevante keuze wordt gemaakt. Het kan hierbij interessant zijn, wanneer een app in meerdere categorieën geplaatst kan worden, om middels A/B testen op zoek te gaan naar de “sweet spot” waarbij het beste resultaat wordt geboekt.
Optimaliseer de naam & titel van je app
Ruimte is er om benut te worden dus maak er ook gebruik van. Bij het bedenken van de naam en titel van je app zal je vaak neigen naar je bedrijfsnaam of alleen een naam voor je app. Dat is ook logisch en goed, alleen er is meer. Vaak wordt de ruimte, Google Play Store (+- 30 tekens) en App Store (iOs 11, +- 30 tekens) nog niet optimaal benut, wat erg zonde is. De ruimte kun je goed gebruiken voor overtuigende keywords die aangeven waar de app voor staat. Let wel; deze ruimte is beschikbaar voor de naam van de app in de zoekfunctie van de app store. Wanneer de app gedownload is en de bezoeker hem op zijn/haar toegangsscherm ziet staan, heeft hij maar beperkte ruimte.
Goede voorbeelden zijn:
Maak indruk met jouw icoon en promotiematerialen
Jouw icoon is het visitekaartje van je app. Zorg ervoor dat jouw icoon herkenbaar, netjes, simpel maar catchy is. Zorg dat de kleuren matchen met jouw merkidentiteit en dat je niet te veel gebruik maakt van tekst. Visuals, zowel app-icoon als promotiematerialen spelen een belangrijke rol bij de look-and-feel van je app en hebben een belangrijke rol voor het click-through-rate en het wel-of niet genereren van een download. De CTR en het genereren van downloads speelt een grote rol in het goed vindbaar worden van je app. In het tweede deel van deze blogserie wordt hier uitgebreid op ingegaan.
Internationaliseer en lokaliseer
“Think little goals and expect little achievements. Think big goals and win big success.”
– David Joseph Schwartz
In de vorige alinea heb ik al verklapt dat het aantal downloads van groot belang is voor de populariteit en vindbaarheid van je app. De Google Play & de Apple App Store maken het mogelijk om jouw app internationaal uit te rollen. Heb je al eens gedacht aan het internationaliseren van je app? Hoeveel markten je hierbij extra kan benaderen? En hoeveel downloads dit je kan opleveren?
Gewicht van de app
Hoogst vervelend. Een te zware App kan een zeer negatief effect hebben op je uiteindelijke doelen. Bij iOs is het zelfs zo wanneer een app groter dan de 100mb is er wifi vereist om de app te downloaden. Je kunt je wel voorstellen hoe frustrerend dit kan zijn. Houd daarom bij het bouwen van een app goed in de gaten hoe zwaar de app gaat zijn. Dit kan anders grote gevolgen op het aantal downloads hebben.
Ontwikkelaar van de app
Er valt niets aan te veranderen, maar zowel de Apple App Store als de Google Play Store hechten waarde aan de ontwikkelaar van de app. Ben je een gevestigde naam in jouw markt? De tip die we kunnen meegeven is: zorg dat jouw bedrijfsnaam wordt genoemd en niet de naam van de ontwikkelaar. Er is namelijk een grotere kans dat bezoekers zoeken op jouw merknaam i.p.v de merknaam van de developer. Ben je een kleinere speler in de markt dan is het interessant om te overwegen om de naam van de developer wél op te geven. Een voordeel hiervan is dat je wordt genoemd in het rijtje ‘meer apps van deze ontwikkelaar’.
Pricing
Last but not least voor dit blogartikel: pricing. Welke prijs past het beste bij jouw app? De prijs kan een groot effect hebben op het uiteindelijke doel: het genereren van downloads. Aangezien een groot deel van de apps gratis is, is het soms lastig om geld voor je app te vragen. Hoe kan je het beste de prijs bepalen? Door te A/B testen. In de app stores zijn meerdere mogelijkheden om zowel betaald als onbetaald je app aan te bieden en te vergelijken.
Tot slot
In dit eerste deel heb ik je handvatten gegeven voor het on-page optimaliseren van je app voor de app stores. In deel twee bespreek ik de indirecte factoren die van belang zijn bij het goed scoren in de app store zoekfuncties. Wil je meer weten over mobiele ontwikkelingen anno 2018 of heb je vragen over het vindbaar maken van je app? Neem gerust contact met ons op of laat een reactie achter onder dit blog.